ΠΡΟΣΩΠΑ

Στιβ Μπάνον: αποκαθηλώνεται από την προεδρία της Breitbart και η κόλαση του ξεκινάει

Στιβ Μπάνον: αποκαθηλώνεται από την προεδρία της Breitbart και η κόλαση του ξεκινάει

Λίγο μετά την πολύ δημόσια αντιπαράθεση του με τη δυναστεία των Τραμπ και τη φραστική επίθεση του Αμερικανού προέδρου στο πρόσωπο του, ο πρώην γενικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Μπάνον παραιτήθηκε χθες από την προεδρία του ιστότοπου Breitbart. Αυτό είναι μόλις ένα ακόμη πλήγμα για έναν από τους πρωτεργάτες της εκλογικής νίκης του Ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία.

Ο 64χρονος Μπάνον ανέλαβε εκτελεστικός πρόεδρος του ιστότοπου το 2012 μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Άντριου Μπράιτμπαρτ και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του ειδησεογραφικού ιστότοπου, ο οποίος πλέον είναι ο πιο δημοφιλής μεταξύ της ακραίας αμερικανικής δεξιάς.

"Ο Στιβ παραμένει σημαντικό μέρος της ιστορίας μας και θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για τη συνεισφορά του και για τα όσα μας βοήθησε να πετύχουμε" επεσήμανε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Breitbart Λάρι Σολόβ.

Πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τον Μπάνον, ο οποίος αναγκάστηκε τον Αύγουστο να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Τότε είχε επισημάνει ότι θέλει να εργαστεί εκτός Λευκού Οίκου στην ενίσχυση του κινήματος υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως μέσω του Breitbart.

Όμως η κατάσταση άλλαξε μετά την κυκλοφορία την προηγούμενη εβδομάδα του βιβλίου του Μάικλ Γουλφ "Φωτιά και Οργή" που αφορά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και το πρώτο έτος της διακυβέρνησής του.

Ο Μπάνον, που θεωρήθηκε βασική πηγή των πληροφοριών του Γουλφ, αναφέρει στο βιβλίο ότι ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, διέπραξε "προδοσία" όταν συναντήθηκε με μια Ρωσίδα δικηγόρο η οποία θα του προσέφερε πληροφορίες βλαπτικές για τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Τραμπ αντέδρασε στην κυκλοφορία του βιβλίου και κατηγόρησε τον Μπάνον ότι "έχασε το μυαλό του".

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υποτίμησε τον ρόλο του πρώην συμβούλου του στην εκλογική του νίκη.

Ο Μπάνον, που διορίστηκε γενικός διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ τον Αύγουστο του 2016 εν μέσω κρίσης, διαδραμάτισε κατά γενική ομολογία αποφασιστικό ρόλο τους τρεις τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές.

Στα μέσα Αυγούστου του 2017 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του συμβούλου του Τραμπ και να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο όταν κατηγορήθηκε ότι τάσσεται υπέρ μια πολύ σκληρής γραμμής κατά των μειονοτήτων.

Στρατιωτικός, σύμβουλος επιχειρήσεων, παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ο Μπάνον είναι μια ασυνήθιστη προσωπικότητα που ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα μυστικά της πολιτικής από τον ίδιο τον Τραμπ.

2017 12 22T172941Z 216001788 RC13CC796B10 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA

REUTERS/Jonathan Bachman/File Photo

Την προηγούμενη εβδομάδα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μπάνον που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Γουλφ, είχε εκτιμήσει ότι ο ιστότοπος Breitbart "θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο" να τον απομακρύνει.

Ήδη προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο του βιβλίου, ο πρώην αξιωματικός των πεζοναυτών είχε αποδυναμωθεί από την ήττα στα μέσα Δεκεμβρίου του υποψήφιου γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ρόι Μουρ στην Αλαμπάμα, τον οποίο είχε στηρίξει ενεργά.

Η αποκαθήλωση του Μπάνον χαροποιεί πολλούς Ρεπουμπλικάνους στην Ουάσινγκτον εναντίον των οποίων είχε καταφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν και τους οποίους επιθυμούσε να αντικαταστήσει με κοινοβουλευτικούς που θα ακολουθούν πιο πιστά τη λαϊκιστική γραμμή του Τραμπ.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρεμπέκα Μέρσερ, κληρονόμος του Άντριου Μπράιτμπαρτ και κάτοχος της μειοψηφίας των μετοχών του ιστότοπου, ήταν αυτή που άσκησε πιέσεις για την αποπομπή του Μπάνον, αν και ήταν επί χρόνια υποστηρίκτριά του.

Η δισεκατομμυριούχος είχε πάρει τις αποστάσεις της ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη στήριξή της στον ιστότοπο.

Η οικονομική κατάσταση του Breitbart, που ελέγχεται από ιδιωτικά κεφάλαια, δεν είναι γνωστή.

Ο ιστότοπος ωφελήθηκε σημαντικά από την προεκλογική εκστρατεία και την άνοδο του Τραμπ, αυξάνοντας τους αναγνώστες του από 30 εκατομμύρια κάθε μήνα τον Μάρτιο του 2016 σε 81 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2017.

Πλέον ξεπερνά σε επισκεψιμότητα ιστότοπους όπως το Politico και το The Atlantic.

"Ζητώ συγγνώμη"

FIRE FURY

Ο Στίβεν Μπάνον, ο πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα στρατηγικής, εξέφρασε τη "λύπη" του και ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του που περιέχονται σε ένα βιβλίο που προκάλεσε πολεμική στις ΗΠΑ, με τις οποίες καταδίκαζε ενέργειες του μεγαλύτερου γιου του προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Μπάνον, ως πριν από λίγους μήνες εξ απορρήτων του Τραμπ και ιεροκήρυκας του "τραμπισμού" παρά την αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολιτική θύελλα όταν δημοσιεύθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, αποσπάσματα του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Μάικλ Γουλφ.

Με βάση αυτά, ο Στίβεν Μπάνον θεωρούσε πως ο Ντόναλντ Τζούνιορ διέπραξε "προδοσία", προέβη σε μια "αντιπατριωτική" ενέργεια όταν συναντήθηκε με μια ρωσίδα δικηγόρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είναι σαφές πως μπήκε εξαρχής στο μικροσκόπιο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, που ερευνά την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία με σκοπό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2016.

"Λυπάμαι διότι η καθυστερημένη απάντησή μου στις ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον Ντον Τζούνιορ εξέτρεψε την προσοχή από τα ιστορικά επιτεύγματα του προέδρου την πρώτη χρονιά της θητείας του", τόνισε ο Μπάνον σε μια ανακοίνωσή του που δημοσίευσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios. "Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είναι πατριώτης, είναι καλός άνθρωπος. Υποστηρίζει σθεναρά τον πατέρα του και το πρόγραμμα του, που συνέβαλε να μεταμορφωθεί η χώρα μας" συνέχισε.

Οι δηλώσεις του Μπάνον, που περιέχονται στο βιβλίο έκτασης 336 σελίδων υπό τον τίτλο "Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ" (Michael Wolff, Fire and Fury: Inside the Trump White House, εκδ. Henry Holt and Co.) το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή και περιγράφει το διαρκές "χάος" της εκστρατείας και της προεδρίας του μεγιστάνα, έκαναν έξαλλο τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ επιτέθηκε χωρίς περιστροφές στον πρώην σύμβουλό του, υποστηρίζοντας πως "δεν έχασε απλά το αξίωμά του, έχασε το μυαλό του". Τώρα έχασε και το θρόνο του στον ιστότοπο που γιγάντωσε τον Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ