ΠΡΟΣΩΠΑ

Αιθίοπας φτιάχνει αεροπλάνο μέσω Youtube

Αιθίοπας φτιάχνει αεροπλάνο μέσω Youtube
Courtesy Ethiopian Airport Enterprises

Με τι μεταφορικό μέσο φτάνει ένας γαμπρός στον γάμο του; Αυτοκίνητο; Κάρο; Ίσως με ένα «χειροποίητο» αεροπλάνο;

Αυτό είναι το πλάνο πτήσης του Asmelash Zeferu.

Μετά μία προσπάθεια που εγκαταλείφθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, θέλει να κατακτήσει τους ουρανούς με το K-570, το ελαφρύ αεροπλάνο που ο ίδιος επιδιώκει να κατασκευάσει και στη συνέχεια να φτάσει με αυτό στον γάμο του. 

Στις 27 Νοεμβρίου ο ατρόμητος Αιθίοπας θα βάλει μπρος τη μηχανή του σκάφους του σε έναν αεροδιάδρομο, κοντά στην Αντίς Αμπέμπα και εφόσον όλα πάνε καλά θα παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του Seble Bekele μόλις προσγειωθεί.

Το αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι ο Zeferu δεν έχει πετάξει ποτέ.

Επιστροφή μετά την πρώτη αποτυχία

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του Αιθίοπα, πέντε μήνες μετά το εγχείρημά του να τροχοδρομήσει σε έναν διάδρομο 40 χλμ. από την πρωτεύουσα. Μία σπασμένη προπέλα, κατασκευασμένη από συγκολλημενα φύλλα ξύλου, ανέτρεψε τα σχέδιά του. Τώρα όμως επιστρέφει πιο σίγουρος από ποτέ.

Έχει κάνει αναβάθμιση στη μηχανή του διπλασιάζοντας τη δύναμη της στους 78 ίππους. Ακόμα περισσότερο, αναζητά τη συμβουλή κάποιου επαγγελματία.

Ο Solomon Gizaw των Αβυσσινιακών Υπηρεσιών Πτήσης και ο Abera Lemi του Εθνικού Κολλεγίου Πτήσεων διαβεβαίωσαν στο CNN πως βοηθάνε. Η καθοδήγησή τους συμβαδίζει με αυτήν της Rene Bubberman, επικεφαλής της NVAV, της Ολλανδικής Ένωσης Πειραματικών Αεροσκαφών, μέλος μιας διεθνούς ομάδας που στηρίζει τον Zeferu.

Για τον Αιθίοπα μία πετυχημένη πτήση θα είναι η ιστορική στιγμή σε μια προσπάθεια 10 χρόνων.

Αρνείται να δεχτεί το «όχι» ως απάντηση

Ο 35χρονος Zeferu λέει πως από τα παιδικά του χρόνια ήθελε να γίνει πιλότος. Ακολουθούσε μάλιστα τον σωστό δρόμο, μα όταν έφτασε η κρίσιμη στιγμή το όνειρο του έγινε συντρίμμια για έναν «ακραίο» λόγο.

Όντας κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου στον τομέα της δημόσιας υγείας, προσπάθησε να μπει στο ανάλογο τμήμα της Αθιοπικής Ακαδημίας Πτήσεων.

«Δεν μπόρεσα να μπω στη σχολή εξαιτίας των περιορισμών για το ύψος», εξήγησε. Ήταν ένα εκατοστό πιο κοντός.

«Αποφάσισα να χτίσω το δικό μου αεροσκάφος αφού δεν μπορούσα να είμαι πιλότος», οπότε «μετά θα μπορούσα να πετάξω ψηλά στον ουρανό».

Το «σεμινάριο» από το YouTube

Η πρώτη φάση της προσπάθειάς του για να εκπληρώσει το όνειρό του κράτησε 10 χρόνια. Μελέτησε οδηγούς πτήσεων αλλά και διαδικτυακά σεμινάρια μέσω του YouTube.

Όταν έφτασε η στιγμή, ο Zeferu επέλεξε να κατασκευάσει το μοντέλο του αεροπλάνου του βασίζοντας το σε εκείνο που χρησιμοποιούσαν οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι στις ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Κάποια υλικά τα βρήκε διάσπαρτα σε αποθήκες και μάντρες και του χαρίστηκαν, άλλα τα αγόρασε χρησιμοποιημένα από την αγορά του Μερκάτο στην Αντίς Αμπέμπα. Τα μήκους 8.5 μέτρων φτερά κατασκευάστηκαν από ξυλεία από την Αυστραλία και μετά όλη η διαδικασία έγινε με το χέρι.

Αλλά υπήρξε ένα υλικό που δεν μπορούσε να γίνει απομίμηση. Χρειάζονταν μία μηχανή Φορντ, την οποία όμως ο ερασιτέχνης μηχανικός «δεν μπορούσε να την βρει φτηνή στην Αθιοπία». Έτσι, αντί για αυτήν, χρησιμοποίησε μία «τετρακύλινδρη 40 ίππων από Volkswagen σκαραβαίο», μέχρι που την αναβάθμισε ώστε να δίνει 78 ίππους. Το κόστος τόσο για τη μηχανή, όσο και για την αναβάθμιση έφτασε τα 12.000 Birr (τοπικό νόμισμα) δηλαδή τα 570 δολάρια.

Μόλις έναν χρόνο και επτάμιση μήνες μετά ο Zeferu είχε τελειώσει.

Το να φτάσει ο Zeferu τον ουρανό με το «χειροποίητο» αεροπλάνο του είναι μόλις το πρώτο βήμα για τον ίδιο. Ευελπιστεί πως κάποια σχολή πιλότων θα τον δεχτεί στο μέλλον. Ο μεγάλος του στόχος όμως είναι άλλος.

«Το όνειρο μου είναι να γίνω αεροναυπηγός-μηχανικός στην NASA. Και θα γίνω».

Πηγή CNN Man builds plane using Youtube, will fly it to his own wedding

Thomas Page

Will Worley contributed to this report

ΔΗΜΟΦΙΛΗ