ΠΡΟΣΩΠΑ

Σέρι Τζόνσον: Η ιστορία του κοριτσιού που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον βιαστή του

Σέρι Τζόνσον: Η ιστορία του κοριτσιού που εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον βιαστή του
Cassi Alexandra for CNN

Βιάστηκε όταν ήταν μόλις 8 ετών, έμεινε έγκυος στα 10 της χρόνια, ενώ στα 11 της είχε ήδη παντρευτεί τον βιαστή της, όπως την εξανάγκασε η μητέρα της. Πρωταγωνίστρια αυτής της σοκαριστικής ιστορίας είναι η Σέρι Τζόνσον, η οποία πλέον έχει βάλει στόχο ζωής να κερδίσει τη μάχη που θα βάλει τέλος στους γάμους ανηλίκων που γίνονται κατόπιν εξαναγκασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για χρόνια «κρυβόταν» στη σιωπή, όμως πλέον αποφάσισε να υψώσει τη φωνή της και να ορθώσει το ανάστημά της προκειμένου να μην βιώσουν άλλα παιδιά εφιάλτη όμοιο με τον δικό της.

Η 58χρονη σήμερα Σέρι, παλεύει με αποφασιστικότητα να πείσει τους αμερικανούς βουλευτές να περάσουν νόμο που δεν θα επιτρέπει τον εξαναγκασμό ανηλίκων σε γάμο, ένα φαινόμενο συχνό και στις ΗΠΑ εξαιτίας μιας σειράς από "παραθυράκια" στη νομοθεσία που επιτρέπουν σε παιδιά να παντρεύονται, εφόσον έχουν γονική συναίνεση ή δικαστική έγκριση. Η πλειοψηφία αυτών των γάμων αφορά ανήλικα κορίτσια, που συνήθως έπειτα από πιέσεις, παντρεύονται ενήλικες άνδρες. Όπως αναφέρει το CNN, μόνο το 2014, σχεδόν 60.000 ανήλικοι, από 15 έως 17 ετών, ήταν παντρεμένοι στις ΗΠΑ…

180128221928 06 sherry johnson marriage super 169


Πηγή:Cassi Alexandra for CNN

«Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν γνωρίζουν τίποτε για τους γάμους ανηλίκων στις ΗΠΑ… Στην περίπτωσή μου όλοι ήξεραν: το σχολείο, το νοσοκομείο, το δικαστήριο. Όμως κανείς δεν έκανε τίποτα. Ολόκληρη η Φλόριντα με απογοήτευσε», λέει η Σέρι διηγούμενη την τραγική ιστορία της και προσθέτει: «νιώθω πως κάποιος μου έκλεψε τη ζωή. Όσοι όφειλαν να με προστατεύσουν δεν το έκαναν»…

Ο πρώτος βιασμός στα 8 της χρόνια

Η Σέρι ζούσε με τη μητέρα της στην Τάμπα της Φλόριντα, φιλοξενούμενες σε μια εγκατάσταση της αποστολικής εκκλησίας, καθώς τα έβγαζαν δύσκολα πέρα οικονομικά. Και οι δύο παρακολουθούσαν σχεδόν καθημερινά την λειτουργία, υπακούοντας ευλαβικά στις αυστηρές εκκλησιαστικές «εντολές», αλλά και στα όσα τους υποδείκνυαν οι μεγαλύτεροι.

Η μητέρα της, εργαζόταν ως αναπληρώτρια δασκάλα και αφιέρωνε λίγο χρόνο στη μικρή Σέρι, η οποία έχει σαν μακρινή ανάμνηση τις ελάχιστες στιγμές που βρισκόταν στο πλευρό της όταν εκείνη ζωγράφιζε. Κάθε μέρα, φεύγοντας για το σχολείο, η Σέρι ζητούσε από τη θεία της, που έμενε σε ένα γειτονικό σπίτι, χρήματα για το κολατσιό της. Στο ίδιο σπίτι ζούσε και οένας ιερωμένος, ο οποίος μία μέρα κάλεσε τη Σέρι στο δωμάτιό του, λέγοντάς της: «Έλα να πάρεις τα λεφτά για το κολατσιό σου».

Μόλις το κορίτσι μπήκε στο δωμάτιο, την ανάγκασε να ξαπλώσει στο κρεβάτι του και τη βίασε… Στη συνέχεια την έδιωξε και η μικρή Σέρι έτρεξε στο μπάνιο για να πλυθεί καθώς αιμορραγούσε… Δεν είπε σε κανέναν τίποτα, καθώς δεν καταλάβαινε τι ακριβώς της είχε συμβεί… ήταν μόλις 8 ετών.

Ακολούθησαν συστηματικοί βιασμοί, τόσο από τον ιερωμένο, αλλά και από έναν διάκονο της εκκλησίας. Συνέβαιναν τόσο συχνά, που η Σέρι θεώρησε πως είναι μέρος του… μεγαλώματός της. Κάποια στιγμή προσπάθησε να μιλήσει για αυτό, όμως κανείς δεν την πίστεψε, ούτε καν η ίδια της η μητέρα.

Η πρώτη εγκυμοσύνη

Πέρασαν αρκετοί μήνες, όταν κάποια στιγμή, σε μια τυχαία εξέταση στο σχολείο, μια νοσοκόμα διαπίστωσε πως η 8χρονη ήταν έγκυος… Άμεσα ενημερώθηκε η μητέρα της, η οποία της είπε πως πρόκειται να αποκτήσει μωρό και τη ρώτησε ποιος ευθύνεται για αυτό. «Προσπάθησα να σου το πω, αλλά με κατηγόρησες πως λέω ψέματα», ψέλλισε η Σέρι, η οποία ήταν ήδη στον έβδομο μήνα της κύησης και έπειτα από τους απαραίτητους υπολογισμούς κατάλαβε ότι πατέρας του παιδιού ήταν ο διάκονος.

Η μητέρα της, αντί να τη στηρίξει την εγκατέλειψε, αφού πρώτα έλεγε στους πάντες πως η κόρη της έλεγε ψέματα για τον βιασμό, και την κατηγορούσε ότι ντρόπιασε την οικογένεια. Την έδιωξε από το σπίτι και την έστειλε στο Μαϊάμι.

Έτσι η Σέρι, μόλις στα δέκα της χρόνια βρέθηκε μόνη της σε ένα νοσοκομείο, όπου έφερε στον κόσμο το μωρό της. Εκείνο το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου του 1970, θυμάται πως βρισκόταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου, προσπαθώντας να φανταστεί πως ένα μωρό θα έβγαινε από το σώμα της, μια που κανείς δεν της είχε μιλήσει για τη διαδικασία του τοκετού, ενώ την ίδια ώρα ένιωθε τα βλέμματα όλων να είναι «καρφωμένα» πάνω της. Στις 1:54 τα ξημερώματα, γεννήθηκε το πρώτο της παιδί.

Η μητέρα της την ανάγκασε να παντρευτεί τον βιαστή της

180129122416 11 sherry johnson marriage super 169



Πηγή:Cassi Alexandra for CNN

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Τάμπα, όπου η μητέρα της στο μεταξύ είχε κανονίσει τον γάμο της με τον βιαστή της. Της αγόρασε ένα λευκό φόρεμα και ένα πέπλο και την συνόδευσε στο δικαστικό μέγαρο, όπου η 11χρονη Σέρι επρόκειτο να παντρευτεί τον 20χρονο βιαστή της.

«Θυμάμαι που καθόμασταν σε ένα τεράστιο τραπέζι, που έμοιαζε μεγαλύτερο ακόμη κι από το σπίτι μας. Η μητέρα μου μιλούσε με τον δικαστή, που δεν δεχόταν να επιτρέψει τον γάμο ενός τόσο νεαρού κοριτσιού, κι ας είχε ήδη αποκτήσει μωρό», λέει. Έτσι, ο γάμος αυτός δεν έγινε. Όμως η μητέρα της δεν το έβαλε κάτω και έναν μήνα αργότερα κατάφερε να βρει τον δικαστή που τελικά επέτρεψε τον γάμο κι έτσι η Σέρι πριν τελειώσει το δημοτικό ήταν ήδη σύζυγος και μητέρα.

180128215440 09 sherry johnson marriage super 169



Πηγή:Cassi Alexandra for CNN

Αν και αρχικά επέστρεψε στο σχολείο, σύντομα αναγκάστηκε να το αφήσει και πάλι, καθώς –δεδομένου ότι η θρησκεία της απαγόρευε την αντισύλληψη- γεννούσε το ένα παιδί μετά το άλλο.

Κάθε φορά που έμενε έγκυος ο σύζυγός της την εγκατέλειπε κι εκείνη δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον δέχεται πίσω, όποτε εκείνος επέστρεφε. Ζούσαν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι με τη μητέρα της, με το υπνοδωμάτιο της Σέρι να είναι γεμάτο βρεφικές κούνιες κι εκείνη να αλλάζει πάνες, να καθαρίζει το σπίτι και να μαγειρεύει, την ώρα που τα κορίτσια της ηλικίας της έπαιζαν με κούκλες…

Μη γνωρίζοντας πώς συμπεριφέρεται μια σύζυγος και μητέρα, η Σέρι προσπαθούσε να μιμηθεί τη συμπεριφορά ενηλίκων, όπως την παρατηρούσε όταν πήγαινε στην εκκλησία. Με τον σύζυγό της δεν είχε καμία επικοινωνία. Η μόνη επαφή τους ήταν για το σεξ.

Στα 17 της, μεγάλωνε ήδη έξι παιδιά, έχοντας στερηθεί τα πάντα που άλλα παιδιά απολαμβάνουν ως εκείνη την ηλικία. Δεν γνώριζε τι είναι παιχνίδι, δεν αποφοίτησε από το σχολείο, δεν πήγε σε χορό…

Διαζύγιο, δεύτερος γάμος, εννέα παιδιά

Γρήγορα έχασε κάθε κίνητρο και κάθε μέρα ξυπνούσε κλαίγοντας, καθώς ένιωθε πως τα χέρια της ήταν δεμένα. Κάποια στιγμή βρήκε τη δύναμη και τα χρήματα, και μόλις το επέτρεπε ο νόμος ζήτησε και πήρε διαζύγιο…

Όμως δεν άργησε να ξαναπαντρευτεί. Αυτή τη φορά εκείνη ήταν 19 και ο σύζυγός της 37, ενώ και σε αυτό τον γάμο κυρίαρχη θέση είχε η κακοποίηση… λεκτική και σωματική.

Έφερε στον κόσμο άλλα τρία παιδιά και ήταν μόλις 27 ετών όταν γεννήθηκε η μικρότερη κόρη της.

Η Σέρι δεν άργησε να λυγίσει από το βάρος της ανατροφής εννέα παιδιών, της κακοποίησης από τον σύζυγό της και ένιωθε πίκρα και θυμό για την τροπή που είχε πάρει η ζωή της.

Καθοριστική ήταν η συνάντησή της με την ψυχολόγο Τζόαν Γκέινς, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος άνοιξε την αγκαλιά του για εκείνη και την άκουγε όταν της μιλούσε. Οι συζητήσεις τους συνέβαλαν στο να μαλακώσουν λίγο τα τραύματα στην ψυχή της Σέρι, η οποία κατάφερε να συγχωρήσει τον εαυτό της, τη μητέρα της, αλλά και τους βιαστές της, «δραπετεύοντας» έτσι από τη θλίψη και την πικρία που απορροφούσαν όλη την ενέργειά της.

Έτσι βρήκε τη δύναμη και τον τρόπο να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να κοιτάξει μπροστά, αποφασίζοντας να πει την ιστορία της, πιστεύοντας πως έτσι θα μπορούσε να σώσει άλλους από παρόμοιο μαρτύριο.

Σήμερα, τα εννιά της παιδιά ζουν στην Τάμπα, ενώ η Σέρι ζει στη βόρεια Φλόριντα, όπου μετακόμισε το 2008, έπειτα από τον τρίτο της γάμο, που επίσης κατέληξε σε διαζύγιο…

Εκεί πλέον είναι το «στρατηγείο» της, όπου καταστρώνει τα σχέδια για να πετύχει τον στόχο της, έχοντας πια καταφέρει να αποφοιτήσει από το σχολείο.

Sherry Johnson was raped, pregnant and married by 11. Now she's fighting to end child marriage in America, Story by Moni Basu, CNN, Photographs by Cassi Alexandra for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ