ΠΡΟΣΩΠΑ

Ελιζαμπέτ Ρεβόλ: Η αλπινίστρια που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον συνορειβάτη της για να σωθεί

Ελιζαμπέτ Ρεβόλ: Η αλπινίστρια που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον συνορειβάτη της για να σωθεί
Η Ελιζαμπέτ Ρεβόλ με τους συνορειβάτες της Ντένις Ουρούμπκο και Άνταμ Μπιέλσκι. Courtesy of Adam Bielecki fb.com/adambieleckiteam/Handout via REUTERS

Τις δραματικές στιγμές που έζησε σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, μέχρι τη διάσωσή της, περιέγραψε η 37χρονη Γαλλίδα αλπινίστρια, Ελιζαμπέτ Ρεβόλ, που πλέον έχει επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα της.

Μία εβδομάδα πριν η 37χρονη ορειβάτης, είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει τον στόχο της, καθώς κατόρθωσε να γίνει η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε μια από τις κορυφές των Ιμαλαΐων στην «καρδιά» του χειμώνα, όμως δεν πρόλαβε να το χαρεί, καθώς γρήγορα το όνειρο έγινε εφιάλτης…

Η έμπειρη 37χρονη αλπινίστρια από τη Γαλλία πάτησε το Νάνγκα Παρμπάτ, πιο γνωστό ως «βουνό-φονιάς», η κορυφή του οποίου υψώνεται στα 8.126 μέτρα, στα πακιστανικά Ιμαλάια, την περασμένη εβδομάδα, με συνορειβάτη της τον 43χρονο Πολωνό Τόμας Μακίεβιτς, όμως η τετραήμερη προσπάθεια κατάβασής τους αποδείχθηκε δραματική.

Έμπειροι ορειβάτες και οι δύο, επέλεξαν-άγνωστο γιατί- μια διαφορετική διαδρομή από εκείνη που ανέβηκαν, για την επιστροφή τους στον καταυλισμό 1 του Νάγκα Παρμπάτ, από όπου είχαν ξεκινήσει το εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο ταξίδι της ανάβασης σε μία από τις 14 κορυφές των Ιμαλαΐων, και μάλιστα χωρίς οξυγόνο, σταθερά σχοινιά και σέρπα.

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όπως αναφέρει η Liberation, η Ρεβόλ έστειλε το πρώτο μήνυμα για βοήθεια, χρησιμοποιώντας το δορυφορικό της τηλέφωνο:

«Έχουμε μεγάλη δυσκολία, βρισκόμαστε ακόμη αρκετά ψηλά, στα 7.450 μέτρα. Ο Τόμας είναι σε κακή κατάσταση, υποφέρει από φωτοκερατίτιδα (τύφλωση εξαιτίας του χιονιού) και κρυοπαγήματα», έγραψε.

Το επόμενο πρωί, η Ρεβόλ και ο Τόμας είχαν καταφέρει να κατέβουν στα 7.280 μέτρα, όμως η κατάσταση του 43χρονου Πολωνού χειροτέρευε, με την 37χρονη να επικοινωνεί ξανά και να αναφέρει ότι ο συνορειβάτης της βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο της νόσου των ορέων, έχοντας αναπτύξει πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα.

Σε αυτό το υψόμετρο και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, η Ελιζαμπέτ δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να βοηθήσει τον Τομάς και τότε ήταν που η 37χρονη πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής της: Να εγκαταλείψει τον συνορειβάτη της για να προσπαθήσει να σωθεί τουλάχιστον εκείνη…

Έτσι συνέχισε μόνη της την κατάβαση, χωρίς σκηνή, χωρίς φαγητό, και χωρίς καμία βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρει. Περπατούσε όλη τη νύχτα και το Σάββατο το πρωί έχει φτάσει στα 6.700 μέτρα, υποφέροντας παράλληλα από κρυοπαγήματα στα πέντε δάχτυλα του αριστερού ποδιού της, όπως ενημέρωσε σε νέα επικοινωνία της.

Την ίδια ώρα, οι οικείοι των δύο ορειβατών, επιδίδονται σε μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη ναύλωση στρατιωτικού ελικοπτέρου που θα μεταφέρει μια ομάδα έμπειρων πολωνών ορειβατών στο σημείο, για να αναλάβουν τον ρόλο του διασώστη.

Σε λιγότερο από 24 ώρες συγκέντρωσαν 60.000 ευρώ και το ελικόπτερο αποβιβάζει τους Πολωνούς αργά το απόγευμα του Σαββάτου στους πρόποδες του Νάνγκα Παρμπάτ, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες δεν του επιτρέπουν να προσεγγίσει στο σημείο όπου βρίσκεται μόνος ο Τόμας.

Οι Πολωνοί ορειβάτες ξεκινούν την ανάβασή τους τα μεσάνυχτα και δύο ώρες αργότερα συναντούν την Ελιζαμπέτ, εξαντλημένη πια από την υπερπροσπάθεια. Στις 4 το πρωί, αποφασίζουν ότι θα κατέβουν όλοι μαζί πίσω στη βάση, καθώς οι καιρικές συνθήκες και το υψόμετρο καθιστούσαν εξαιρετικά επικίνδυνη μια επιχείρηση διάσωση του Τόμας.

Το πρωί της Κυριακής, η Ελιζαμπέτ και οι διασώστες της φτάνουν στους πρόποδες του βουνού, όπου τους περιμένει ένα ελικόπτερο και μεταφέρει την εξαντλημένη αλπινίστρια σε νοσοκομείο του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν, πριν ταξιδέψει πίσω στη Γαλλία.

Την διάσωση και την επιστροφή της 37χρονης ορειβάτισσας χαιρέτησε ο Γάλλος πρέσβης στην Πολωνία Πιέρ Ρεβί, εξαίροντας το θάρρος των Πολωνών ηρώων που τη διέσωσαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Τόμας, σημειώνοντας πως η σκέψη του είναι με την οικογένεια και τους συγγενείς του.

«Τα βουνά ήταν ο κόσμος του», είπε για τον 43χρονο Πολωνό ορειβάτη η σύζυγός του Άννα Σόλσκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ