ΠΡΟΣΩΠΑ

Μέρι Λου Μακντόναλντ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Σιν Φέιν

Μέρι Λου Μακντόναλντ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Σιν Φέιν
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η ιρλανδή βουλευτής Μέρι Λου Μακντόναλντ, 48 χρόνων, γίνεται σήμερα η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Σιν Φέιν, διαδεχόμενη τον ιστορικό ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, τον Τζέρι Άνταμς.

«Μεγάλωσα βλέποντας στην τηλεόραση τον Τζέρι Άνταμς», είχε πει τον Ιανουάριο η εκλεγμένη πρόεδρος, που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα στο συνέδριο του Σιν Φέιν στο Δουβλίνο. «Δεν πίστευα πως μια μέρα θα τον γνώριζα, θα δούλευα μαζί του, θα γινόταν φίλος μου» κι εκείνη θα γινόταν τελικά «η αρχηγός του».

«Δεν μπορώ να μπω στα παπούτσια του Τζέρι Άνταμς, όμως η καλή είδηση είναι ότι έχω φέρει τα δικά μου», δήλωσε αυτή η μητέρα δύο παιδιών, το προφίλ της οποίας διαφέρει σαφώς από εκείνο του προκατόχου της.

Αντίθετα από τον Τζέρι Άνταμς που μεγάλωσε στις λαϊκές συνοικίες του Μπέλφαστ, η Μέρι Λου Μακντόναλντ κατάγεται από μια καλή συνοικία του Δουβλίνου. Κοντοκομμένα καστανά μαλλιά, αποφασιστικό βλέμμα, σπούδασε σ' ένα ιδιωτικό καθολικό σχολείο πριν σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και διαχείριση ανθρώπινων πόρων.

Αφού πέρασε για λίγο από τις τάξεις του Φιάνα Φάιλ, ρεπουμπλικανικού κόμματος αντίπαλου του Σιν Φέιν, εντάχθηκε στο Σιν Φέιν και συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του για τις ιρλανδικές βουλευτικές εκλογές του 2002. Είχε μια πρώτη εκλογική αποτυχία πριν γίνει, το 2004, η πρώτη ευρωβουλευτής του κόμματος.

Αφού ολοκλήρωσε τη θητεία της, το 2009, έγινε αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν και δύο χρόνια αργότερα κέρδισε μια έδρα στο ιρλανδικό κοινοβούλιο, την οποία εξακολουθεί να κατέχει για την περιφέρεια του κεντρικού Δουβλίνου.

Η σκιά του IRA

Καθώς ο Τζέρι Άνταμς την προβάλλει εδώ και πολλά χρόνια, η Μέρι Λου Μακντόναλντ θεωρούνταν πως είχε χριστεί δελφίνος.

Οι άλλοι «βαρόνοι» γρήγορα ανακοίνωσαν ότι δεν θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος ή συμμάχησαν αμέσως μαζί της. Είναι η περίπτωση του Φιάχρα Μακγκίνες, γιου του Μάρτιν Μακγκίνες, της άλλης μεγάλης μορφής του εθνικιστικού κόμματος, πρώην διοικητή του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, η ένοπλη οργάνωση που διεξήγαγε αιματηρό αγώνα κατά της βρετανικής παρουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία) και αντιπροέδρου της κυβέρνησης από το 2007 ως το 2017.

Φίλος της Μέρι Λου Μακντόναλντ, ο Φιάχρα Μακγκίνες έχει εξηγήσει σ' ένα βίντεο στο Twitter πως ο πατέρας του είχε εργασθεί μαζί της και «θαύμαζε πολύ τις ιδέες της και την αφοσίωσή της».

Η σκιά του IRA εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το κόμμα, το οποίο επιδιώκει να κερδίσει τον σεβασμό αρθρώνοντας έναν κοινωνικό λόγο, ένθερμη εκπρόσωπος του οποίου είναι η Μέρι Λου Μακντόναλντ με τις θέσεις τις για τις ανισότητες, τις δημόσιες υπηρεσίες ή υπέρ των αμβλώσεων.

Ωστόσο κατηγορείται κι αυτή ότι ακολουθεί την παραδοσιακή γραμμή του κόμματος, το οποίο ήταν ιστορικά ανεκτικό έναντι των ενεργειών του IRA.

Οι ενωτικοί στο Μπέλφαστ και οι αντιπολιτευόμενοι στο Δουβλίνο την επικρίνουν έτσι για έλλειψη αυστηρότητας έναντι ενός βουλευτή του Σιν Φέιν ο οποίος κατηγορείται ότι ανήρτησε ένα βίντεο που αναφέρεται σε μια σφαγή προτεσταντών εργατών από την ένοπλη οργάνωση.

Σύμφωνα με την πρώην επικεφαλής του Φιάνα Φάιλ, την Μέρι Ο' Ρουρκ, η Μακντόναλντ είναι «θαρραλέα και άμεση», προσόντα «τα οποία χρησιμοποιεί και έχει ανάγκη σ' ένα αρσενικό πολιτικό περιβάλλον», όπως είχε πει στο BBC.

Ανάμεσα στους στόχους της νέας προέδρου του Σιν Φέιν είναι η επανένωση της Ιρλανδίας, ιστορικός στόχος του κόμματος. Η Μέρι Λου Μακντόναλντ θέλει επίσης να οδηγήσει το Σιν Φέιν στην κυβέρνηση, έπειτα από δεκαετίες που σημειώνει άνοδο στις ψηφοφορίες. Είναι κάτι που ορισμένοι αιρετοί και αναλυτές θεωρούσαν πως ήταν αδύνατο να επιτευχθεί με τον Τζέρι Άνταμς στην ηγεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ