ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Κατρίν Ντε Μπολ είναι πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Europol

Η Κατρίν Ντε Μπολ είναι πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Europol
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/NICOLAS MAETERLINCK

Η Κατρίν Ντε Μπολ θα αναλάβει από την 1η Μαΐου τα ηνία της Europol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι εξειδικευμένη στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιπροσωπεύει τα 28 κράτη μέλη.

Η Ντε Μπολ, η οποία ήταν επικεφαλής της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, διορίσθηκε για τέσσερα χρόνια και θα διαδεχθεί τον νυν εκτελεστικό διευθυντή της Europol, τον Βρετανό Ρόμπ Γουεϊνράιτ. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό.

Το όνομα της Βελγίδας αστυνομικού είχε προκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από έναν κατάλογο υποψηφίων και επικυρώθηκε από τις 28 χώρες της ΕΕ σε επίπεδο πρεσβευτών.

2018 03 08T121357Z 1532385961 RC190D2296B0 RTRMADP 3 EUROPE SECURITY EUROPOL

REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Η επισημοποίηση αυτού του διορισμού έγινε σήμερα σε υπουργικό επίπεδο, με την ευκαιρία συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες.

Μετά την επιλογή της Ντε Μπολ, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε εκφράσει «θετική άποψη» για τη Βελγίδα αστυνομικό.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν συνεχάρη την Κατρίν Ντε Μπολ, «την πρώτη γυναίκα αφεντικό της Europol». Αναφέρθηκε επίσης στη σύμπτωση ότι ο διορισμός της οριστικοποιείται στις 8 Μαρτίου, διεθνή ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Europol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Χάγη (Ολλανδία), έχει ως κύριο ρόλο να υποστηρίζει τους 28 στη μάχη τους εναντίον της μεγάλης εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ