ΠΡΟΣΩΠΑ

Γνωρίστε τον 79χρονο ο οποίος ζει μόνος του σε ένα ιταλικό νησί εδώ και... 29 χρόνια

Γνωρίστε τον 79χρονο ο οποίος ζει μόνος του σε ένα ιταλικό νησί εδώ και... 29 χρόνια
Instagram/maurodabudelli

Πριν από 29 χρόνια ο Mauro Morandi αποφάσισε πως ο μοντέρνος πολιτισμός και όλα όσα αυτός προσφέρει δεν του ταιριάζουν. Τότε ανακάλυψε τον προσωπικό του παράδεισο. Ένα νησί στη Μεσόγειο, που αποτελεί το σπίτι του εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το αξιοπρόσεχτο όμως είναι πως ο 79χρονος είναι ο… μόνος μόνιμος κάτοικος του πανέμορφου νησιού.

Το καταφύγιό του ονομάζεται Budelli και βρίσκεται στο Αρχιπέλαγος της Maddalena στην Ιταλία. Είναι ένας πραγματικός παράδεισος και ο Morandi νιώθει ευτυχισμένος μπροστά στη θέα κάθε ειδυλλιακής ανατολής του ηλίου.

Μετά από χρόνια πλήρους απομόνωσης όμως, ο Morandi αποφάσισε να ανοίξει ένα παράθυρο προς τον κόσμο. Δείχνει τις ομορφιές του ησυχαστηρίου του μέσα από τους λογαριασμούς του στο Instagram, το Facebook και το Twitter.

Οι φωτογραφίες έχουν κάνει το νησί του Morandi πόλο έλξης για τουρίστες, όμως ο 79χρονος καταφέρνει – επιδέξια – να διατηρεί τον προσωπικό του χώρο.

Ο ίδιος τονίζει πως η ζωή του είναι αποτέλεσμα της αντισυμβατικότητας που επιδείκνυε από παιδί.

«Ήμουν επαναστάτης ως παιδί», είπε στο CNNi. «Νομίζω πως την πρώτη φορά που το έσκασα από το σπίτι μου ήμουν 9».

Στο σχολείο δεν μπορούσε να δείξει την απαραίτητη υπομονή και στο σπίτι ενοχλούνταν από τους γονείς του. Ως ενήλικος τίποτα δεν άλλαξε. Ένιωθε πάντα πως δεν μπορεί να ενταχθεί στην κοινωνία.

https://www.instagram.com/p/BgFBO15hXlU

«Ξεκίνησα να σκέφτομαι να εγκαταλείψω την κοινωνία που δεν υπολογίζει κανέναν, αλλά σκέφτεται μόνο τη δύναμη και τα χρήματα».

Αποφάσισε να φύγει από την Ιταλία και με μερικούς φίλους του πήραν ένα σκάφος και ξεκίνησαν για την Πολυνησία, όπου ήλπιζαν να βρουν ένα εγκαταλελειμμένο νησί και να ξεκινήσουν μία καινούργια ζωή.

Αντί αυτού όμως, κατέληξαν στις πανέμορφες ακτές του Budelli, μεταξύ της Κορσικής και της Σαρδηνίας. Ο Morandi ανάλαβε τη φύλαξη του νησιού και απέφευγε με κάθε δυνατό τρόπο τους τουρίστες που επισκέπτονταν το νησί του πότε-πότε.

Κληρονόμησε την καλύβα του προηγούμενου φύλακα και έκτοτε αυτό είναι το σπίτι του.

«Τα πρώτα χρόνια ήμουν πολύ απόμακρος», θυμάται ο ίδιος. «Δεν ήθελα να επικοινωνώ με κανέναν απ’ όσους έρχονταν για να δουν τη ροζ παραλία και απολάμβανα μόνος μου την ομορφιά της».

Με το πέρασμα των ετών όμως ο Morandi μαλάκωσε.

«Ένιωσα κάπως εγωιστής και ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο κάτι που θεωρώ ως μία από τις μεγάλες ομορφιές της φύσης», είπε. «Γιατί πιστεύω, όπως ο Ντοστογιέφσκι, πως μόνο η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο από την καταστροφή που προξενεί ο άνθρωπος».

https://www.instagram.com/p/Beh5BRVDicS

Σταδιακά ο Morandi ξεκίνησε να έχει επαφές με τους επισκέπτες του νησιού του. Πλέον τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρει ξεναγήσεις.

Τον ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το περιβάλλον και προσέχει πολύ την περίφημη ροζ παραλία του νησιού. Οι τουρίστες μπορούν να τη θαυμάσουν από μακριά, αφήνοντας έτσι ανέγγιχτη την άμμο της.

Ο ερημίτης περνά τις μέρες του φωτογραφίζοντας το νησί του, όμως η ζωή, όπως τη γνωρίζει και την αγαπά, μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα. Από το 2016 το Budelli πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης και έγινε εθνικό πάρκο.

«Το νησί αγοράστηκε από το κράτος και θα είμαι εδώ μέχρι ο νέος πρόεδρος του πάρκου αποφασίσει για το τι θα κάνει μαζί μου».

Οι κρατικές Αρχές ενέταξαν το νησί στο εθνικό πάρκο του Αρχιπελάγους της Maddalena και έβαλε wi-fi για τους επισκέπτες. Παρότι, μοναχικός κάτοικος του νησιού μισεί αυτές τις καινοτομίες, είναι πολύ χαρούμενος που μπορεί να μοιραστεί τις φωτογραφίες του με τους φίλους του στα social media.

«Πηγαίνω μπροστά στη θάλασσα για να τραβήξω φωτογραφίες της ανατολής του ηλίου, παίρνω το πρωινό μου, ταΐζω της δύο γάτες μου και μετά τη χήνα». «Και μετά ξεκινάω να επεξεργάζομαι τις φωτογραφίες μου στο tablet, σχολιάζω και απαντάω σε ερωτήσεις, έχω 5.000 φίλους στο Facebook».

https://www.instagram.com/p/BePuyQeDLj1

«Νομίζω πως πολλά περισσότερα από 600.000 άτομα έχουν δει τις φωτογραφίες μου στο Google Maps». Η φήμη που έχει λάβει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ανάγει και τον ίδιο τον Morandi σε τουριστικό «έκθεμα».

«Το καλοκαίρι, οι ημέρες μου είναι αφοσιωμένες στους τουρίστες, που πλέον έρχονται περισσότερο απ’ όλα για να δουν τον ‘τρελό’ που μένει μόνος του στο νησί», ανέφερε.

Τους χειμερινούς μήνες, όμως, οι επισκέψεις είναι σπάνιες. Ο 79χρονος περνά όλη τη μέρα μόνος του. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μοναξιά γιατί είμαι μόνος του», επέμεινε όμως.

Έχει συγγενείς, αλλά παραμένει πλήρως αφοσιωμένος στη ζωή του στο Budelli. Όνειρο ζωής του είναι να μείνει εκεί για το υπόλοιπο του βίου του. Δυστυχώς, όμως, αυτή δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να λάβει εκείνος πλέον.

Η παραμονή του στο νησί, από το 2016, όταν και έγινε η εξαγορά, είναι δύσκολη υπόθεση. Ο χρόνος όμως θα δείξει αν τελικώς ο ερημίτης θα μπορέσει να εκπληρώσει το όνειρό του.

Meet the 79-year-old man who lives alone on an Italian island, by Francesca Street

ΔΗΜΟΦΙΛΗ