ΠΡΟΣΩΠΑ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ένας ζάμπλουτος... μετρ της πολιτικής επιβίωσης

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ένας ζάμπλουτος... μετρ της πολιτικής επιβίωσης
EPA/FLAVIO LO SCALZO

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εντεύθεν, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποτελεί μια από πλέον αμφιλεγόμενες αλλά και αξιοπρόσεκτες προσωπικότητες της χώρας του, τόσο για την πολιτική, όσο και για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Θήτευσε ως πρωθυπουργός σε τέσσερις κυβερνήσεις με τελευταία αυτή που διήρκεσε από το 2008 έως το 2011. Είναι ο βασικός μέτοχος του ομίλου μέσων ενημέρωσης Mediaset και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας, Μίλαν από το 1986.

Το 2015 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε στην 141η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με χρηματική περιουσία που αγγίζει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το 2009 το ίδιο περιοδικό τον κατέταξε στη 12η θέση στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη χάρη στον κυριαρχικό χαρακτήρα της ανάμειξής του με την πολιτική.

Έχει θητεύσει ως πρωθυπουργός για εννιά χρόνια συνολικά, ενώ από το Νοέμβριο του 2013 είναι ο ηγέτης του αναγεννημένου κόμματος Forza Italia. Έχει φιλοξενήσει τρεις φορές τη σύνοδο της G8 στην Ιταλία ως πρωθυπουργός της χώρας.

Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε για φορολογική απάτη στο τελευταίο στάδιο της έφεσης ωστόσο έχοντας ξεπεράσει τα 70 χρόνια ηλικίας, εξαιρέθηκε από την απευθείας φυλάκιση και αντιθέτως κλήθηκε να εξυπηρετήσει την ποινή του προσφέροντας δωρεάν κοινωνική εργασία.

Παράλληλα, του απαγορεύτηκε η ενασχόληση με τα κοινά για έξι χρόνια, με τον ίδιο ωστόσο να έχει δεσμευτεί ότι θα παραμείνει ηγέτης του κόμματος Forza Italia καθ' όλη τη διάρκεια της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε και της απαγορευτικού στην ενασχόληση με τα κοινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ