ΠΡΟΣΩΠΑ

Forbes: ποιος εξοστράκισε τον Πούτιν από την κορυφή της λίστας των ισχυρών (vids)

Forbes: ποιος εξοστράκισε τον Πούτιν από την κορυφή της λίστας των ισχυρών (vids)

"Υπάρχουν σχεδόν 7.5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη Γη, αλλά αυτοί οι 75 άνδρες και γυναίκες oρίζουν τον κόσμο σήμερα". Με αυτή την πρόταση το Forbes παρουσιάζει τη λίστα με τους πιο ισχυρούς άντρες και γυναίκες του 2018. Πούτιν, Τραμπ και Μέρκελ είναι ξανά οι πρωταγωνιστές των καιρών με μία όμως ανατροπή. 

Στην κορυφή της λίστας ο Xi Jinping, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που κατέκτησε την πρώτη θέση για πρώτη φορά μετά την τροποποίηση του συντάγματος στην Κίνα που τον έκανε ακόμη πιο ισχυρό διευρύνοντας την επιρροή του και αναιρώντας τα χρονικά όρια της θητείας του. "Ο JinPing λατρεύεται ως άλλος Μάο" σημειώνει το Forbes.

Η νίκη στην ιεραρχία των ισχυρών του Jinping κόστισε την πρώτη θέση στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν που εδώ και τέσσερα χρόνια ήταν ο πλέον ισχυρός.

Φέτος ο Πούτιν που κυβερνάει τη Ρωσία από τον Μάιο του 2000 και φέτος επανεξελέγη σε τέταρτη θητεία με 77% των ψήφων υπέρ βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Στην τρίτη θέση φιγουράρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραμένει η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο στην τέταρτη θέση της λίστας.

"Ο ντε φάκτο ηγέτης της Ευρώπης, η Μέρκελ κέρδισε τις σκληρές εκλογές το 2017 και δημιούργησε ένα μεγάλο συνασπισμό με πολιτικούς εταίρους. Θα πρέπει να κρατήσει σφιχτά το πηδάλιο της ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζει την καταιγίδα του Brexit και την αυξανόμενη αντι-μεταναστευτική ρητορική στην Ευρώπη" σημειώνει το Forbes.

Υπάρχουν 17 νέα ονόματα στον κατάλογο φέτος συμπεριλαμβανομένου του Mohammed Bin Salman Al Saud (#8), του πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας που θέλει να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για τα ΗΑΕ.

Ο πατέρας του παραμένει βασιλιάς, αλλά ο "MBS" έχει εδραιώσει την εξουσία του πέρα από κάθε αμφιβολία και έχει πάρει τον έλεγχο της χώρας.

Άλλα νέα μέλη στη λίστα των ισχυρών είναι ο Jerome H. Powell (# 11), πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο Darren Woods (# 34), Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil, ο Moon Jae-in (# 54), Πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο Robert Mueller (# 72), ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Jeff Bezos (# 5) της Amazon.

Στην ίδια λίστα φιγουράρει και το όνομα του Πάπας Φραγκίσκου που κατατάσσεται στην έκτη θέση ως ο πνευματικός ηγέτης περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο Καθολικών.

Ο Doug McMillon (# 23), είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου ιδιωτικού εργοδότη στον κόσμο, Wal-Mart Stores, με περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια εργαζομένους ανά τον κόσμο.

Αυτοί είναι οι δέκα πιο ισχυροί του κόσμου για το Forbes

MACRON
  1. Xi JinPing, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας
  2. Vladimir Putin, πρόεδρος της Ρωσίας
  3. Donald Trump, πρόεδρος της Αμερικής
  4. Angela Merkel, καγκελάριος της Γερμανίας
  5. Jeff Bezos, ιδρυτής και επικεφαλής της Amazon
  6. Πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
  7. Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft
  8. Mohammad Bin Salman Al Saud, πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας
  9. Narenda Modi, πρωθυπουργός Ινδίας
  10. Larry Page, CEO στην Alphabet

ΔΗΜΟΦΙΛΗ