ΠΡΟΣΩΠΑ

Η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ που «τα βάζει» με Google και Gazprom

Η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ που «τα βάζει» με Google και Gazprom
EPA/PATRICK SEEGER

Έτοιμη για μάχες σε όλα τα μέτωπα δείχνει πως είναι η νέα Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Margrethe Vestager, με κυριότερη αυτή με τις Gazprom και Google στο πλαίσιο της οποίας δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού.

Υπό αυτή την έννοια εξελίσσεται σε μια πραγματική «Σιδηρά Κυρία» της Ευρώπης καθώς επιθυμεί να ασκήσει τα καθήκοντά της δίχως να υποκύπτει σε πιέσεις από τον χώρο είτε της πολιτικής είτε των επιχειρήσεων.

Με καταγωγή από τη Δανία και πτυχιούχος οικονομικών, η κα Βεστάγκερ ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική στα 33 της χρόνια, όταν έγινε για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα των Σοσιαλφιλελευθέρων.

Το πιο πρόσφατο κυβερνητικό αξίωμα που έλαβε είναι αυτό της υπουργού των Οικονομικών και Εσωτερικών, το 2014 ωστόσο αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω της και να γίνει Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα της μετακόμισής της στις Βρυξέλλες το συζήτησε αναπόφευκτα με την οικογένειά της καθώς είναι σύζυγος και μητέρα τριών παιδιών. «Είναι σημαντικό να συζητάς τέτοια θέματα με την οικογένεια. Όλοι ήταν θετικοί στο να δεχτώ τη θέση, ακόμη και το σκυλί της οικογένειας», τόνισε.

Η 47χρονη στοχεύει να ανταπεξέλθει καλύτερα από τον προκάτοχό της, Χοακίν Αλμούνια, στη συγκεκριμένη υπόθεση ο οποίος ξεκίνησε μια έρευνα το 2010, ωστόσο, πέντε χρόνια μετά το μόνο που είχε να επιδείξει ως πρόοδο ήταν τρεις αποτυχημένες προσπάθειες συμβιβασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ