ΠΡΟΣΩΠΑ

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ο χάκερ που κατέλαβε το Διαδίκτυο

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ο χάκερ που κατέλαβε το Διαδίκτυο
EPA/PETER DaSILVA

Ένας φοιτητής του Χάρβαρντ άλλαξε τη μοίρα του Διαδικτύου έντεκα χρόνια πριν, καταλήγοντας να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Ο δευτεροετής φοιτητής, Μαρκ Ζούκερμπεργκ "χάκαρε" την πλατφόρμα του facemash.com, μια ιστοσελίδα στην οποία οι φοιτητές του Χάρβαρντ βαθμολογούσαν την εμφάνιση του καθενός, ψηφίζοντας επί της ουσίας ποιον θεωρούσε πιο ωραίο μεταξύ δυο ατόμων.

Το Πανεπιστήμιο έφτασε πολύ κοντά στο να τον διώξει, αναγκάζοντας τον να κατεβάσει την σελίδα, ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα, ο Ζούκερμπεργκ παρουσίασε το δικό του πρότζεκτ με το όνομα "thefacebook.com". Ήταν η 4η Φεβρουαρίου του 2004 όταν η πιο γνωστή ιστοσελίδα του διαδικτύου έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά.

Η πιο σημαντική στιγμή για την πορεία του Facebook ήταν όταν ο ιδιοκτήτης της απέρριψε την προσφορά ύψους 1 δισ. δολάρια της Yahoo για εξαγορά. Εξίσου σημαντική στιγμή και η εξαγορά της υπηρεσίας μηνυμάτων Whatsapp έναντι 19 δισ. δολαρίων, με το αιτιολογικό ότι η startup απέκτησε 450 εκατομμύρια χρήστες πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην ιστορία.

Μέχρι τον Ιούλιο του 2015 η προσωπική περιουσία του 31χρονου υπολογίζεται ότι έφθανε στα 38,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ζούκερμπεργκ και την προσωπική του ιστορία ως ιδρυτή του Facebook υποδύθηκε το 2010 στο The Social Network ο Τζέσι Έισενμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ