Πέγκι Γουίτσον: Η 58χρονη αστροναύτης βγαίνει στη σύνταξη μετά από 665 μέρες στο διάστημα
Μετά από 22 χρόνια προϋπηρεσίας ως αστροναύτης στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η 58χρονη Πέγκι Γουίτσον βγήκε στη σύνταξη την Παρασκευή.
Έχοντας παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) 665 μέρες στη διάρκεια τριών αποστολών (2002, 2008, 2016-17), κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης παραμονής στο διάστημα από κάθε άλλο αμερικανό αστροναύτη και από κάθε άλλη γυναίκα αστροναύτη παγκοσμίως.
Έχει επίσης στο ενεργητικό της δέκα διαστημικούς περιπάτους (συνολικά 60 ώρες και 21 λεπτά), περισσότερους από κάθε άλλη γυναίκα αστροναύτη στον κόσμο. Υπήρξε επίσης η μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα αστροναύτης που πέταξε στο διάστημα, στην ηλικία των 57 ετών.
Η Γουίτσον, που γεννήθηκε στην Αϊόβα και πήρε το διδακτορικό της στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Ράις το 1985, ήταν επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον, προτού γίνει αστροναύτης. 'Αρχισε την εκπαίδευσή της ως αστροναύτης το 1996 και πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι της στον ISS το 2002, ενώ το 2008 υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη διοίκηση του Διαστημικού Σταθμού.
Ανάμεσα στις πολλές πρωτιές της, διετέλεσε επικεφαλής του σώματος των αμερικανικών αστροναυτών μεταξύ 2009-2012, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μη στρατιωτικός σε αυτή τη θέση.
Το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα κατέχει ο ρώσος Γκενάντι Παντάλκιν με 878 μέρες.
Σενετάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν θα γίνω θύμα πολιτικής ανθρωποφαγίας, πότε δεν έκανα κάτι παράνομο»
17:01
Χρυσός στον τελικό των κρίκων ο Λευτέρης Πετρούνιας - Σάρωσε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
16:50
Πέντε συλλήψεις μελών κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Σάμο – Επιχείρηση του Λιμενικού
16:45
Ρουμανία: Σε τεχνητό κώμα τέθηκε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου - Η ανακοίνωση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας
16:33