ΠΡΟΣΩΠΑ

Μαρία Μπούτινα: Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η μοιραία κατάκοπος

Μαρία Μπούτινα: Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε η μοιραία κατάκοπος
Reuters

Η 29χρονη Ρωσίδα Μαρία Μπούτινα που κρίθηκε προφυλακιστέα από τις ΗΠΑ και είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες κατασκοπείας, φαίνεται πως βρισκόταν σε επαφή με στελέχη του Κρεμλίνου όσο ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό ανέφεραν Αμερικανοί εισαγγελείς στην έκθεση που συνέταξαν εναντίον της. Μεταξύ των μεθόδων που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να δημιουργήσει διεθνείς δεσμούς, ήταν το σεξ και η απάτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η νεαρή Μαρία Μπούτινα, η οποία φωτογραφήθηκε από το FBI κατά τη διάρκεια δείπνου με Ρώσο διπλωμάτη, φέρεται ότι διατηρούσε σχέσεις με υπαλλήλους της FSB, διάδοχης υπηρεσίας της KGB.

Το πορτρέτο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μπούτινα είχε προσωπική σχέση με Αμερικανό πολιτικό «παίκτη» και προσφέρθηκε να συνευρεθεί σεξουαλικά με άλλο πρόσωπο, με αντάλλαγμα μία θέση σε ομάδα πίεσης. Με τους ισχυρισμούς αυτούς σκιαγραφείται το πορτρέτο μίας αδίστακτης κατασκόπου, η οποία είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Κρεμλίνο και επιχείρησε να διεισδύσει σε αμερικάνικες πολιτικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και την Εθνική Ένωση υπέρ της οπλοκατοχής.

Στόχος ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για έναν ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο στον οποίο αναφερόταν. Η Μπούτινα περιμένει να οριστεί η δίκη της με την κατηγορία της συνωμοσίας και της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας. Η ίδια έχει δηλώσει αθώα.

2018 07 17T122833Z 233249760 RC19BC3322C0 RTRMADP 3 USA RUSSIA ARREST

Πηγή: Reuters

Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην την αφήσουν ελεύθερη, θεωρώντας την ύποπτη φυγής. Ο δικηγόρος της Ρόμπερτ Ντρίσκολ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πελάτισσά του σέβεται την ετυμηγορία, αλλά διαφωνεί έντονα με αυτή. Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ρωσίδα «μία νεαρή φοιτήτρια που αναζητούν την τύχη της στην Αμερική».

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί προϊόν απάτης το νομικό καθεστώς παραμονής της Μπούτινα στις ΗΠΑ, αφού εκτιμά ότι η φοιτητική της βίζα και η εγγραφή της στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο ήταν πρόσχημα για την αληθινή αποστολή της.

Κατά τη γνώμη των Αρχών των ΗΠΑ, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο επειδή ήταν έτοιμη να φύγει από την περιοχή της Ουάσιγκτον και ίσως και από τις ΗΠΑ. Το συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού της λήγει μέσα σε αυτόν τον μήνα, τα υπάρχοντά της είχαν πακεταριστεί την ημέρα της σύλληψης της και είχε κάνει αίτημα για ταξιδιωτική βίζα, που θα της έδινε το δικαίωμα ταξιδιού από και προς τις ΗΠΑ.

«Είχε κάθε κίνητρο να αποδράσει», σχολίασε ο Έρικ Κένερσον, βοηθός του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση ανησυχούσε ότι η Μπούτινα θα προσπαθούσε να διαφύγει, χρησιμοποιώντας ρωσικές διπλωματικές εγκαταστάσεις ή οχήματα.

Ακόμη και ένας Ρώσος αξιωματούχος τη συνέκρινε με την Άννα Τσάπμαν, τη Ρωσίδα που είχε συλληφθεί το 2010 και στη συνέχεια εκδόθηκε στη Ρωσία στο πλαίσιο ανταλλαγής φυλακισμένων.

«Έχουν αρχίσει οι θαυμαστές σου να ζητούν αυτόγραφα; Έχεις ξεπεράσει την Άννα Τσάπμαν;» της έγραφε σε μήνυμα στο κινητό, τον περασμένο Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ