ΠΡΟΣΩΠΑ

Τομάσο Ντε Μπενεντέτι: Ο Ιταλός που «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά

Τομάσο Ντε Μπενεντέτι: Ο Ιταλός που «πέθανε» τον Κώστα Γαβρά
Twitter

Το tweet που «μαρτυρούσε» την είδηση του θανάτου του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να κάνει τον γύρο του κόσμου. Η είδηση διαδόθηκε ραγδαία, τόσο από ελληνικά, όσο και διεθνή μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι φαινόταν να προέρχεται από «επίσημα χείλη», μια που το περιβόητο tweet έγινε από λογαριασμό που φερόταν να ανήκει στην Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία λίγη ώρα πριν είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Όμως ο συγκεκριμένος λογαριασμός, δεν ανήκει στην Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά πρόκειται για δημιούργημα του Τομάσο Ντε Μπενεντέτι, ενός Ιταλού δημοσιογράφου, ο οποίος είναι «διάσημος» για τα Fake News που διαδίδει.

Πριν τον Κώστα Γαβρά, θύματα της δραστηριότητάς του είχαν πέσει ο Πάπας, ο Φιντέλ Κάστρο και ο Πέδρο Αλμοδοβάρ…. Μάλιστα όπως έχει υποστηρίξει και ο ίδιος ο Ντε Μπενεντέτι, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την επιθυμία του να καταδείξει το πόσο αναξιόπιστα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή ειδήσεων και το πόσο εύκολα μπορούν να ξεγελαστούν τα μέσα ενημέρωσης, «το Twitter “δουλεύει” καλά για τους θανάτους».

Ποιος είναι όμως ο Τομάσο Ντε Μπενεντέτι, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει άνω κάτω τον πλανήτη με τις ψευδείς ειδήσεις του;

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και δάσκαλος σε ένα σχολείο της Ρώμης, γεννήθηκε πριν από 49 χρόνια στην Ιταλία κι έχει γίνει διάσημος καθώς κατάφερε να ξεγελάσει μια σειρά από ιταλικές εφημερίδες «παγιδεύοντάς» τις να δημοσιεύσουν μια σειρά από συνεντεύξεις με πρόσωπα διεθνούς φήμης, τις οποίες όμως ποτέ δεν πήρε….

Συγγραφείς όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Μάριο Βάρκας Λιόσα, Φίλιπ Ροθ, πολιτικοί, όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατζόφ, πνευματικοί ηγέτες όπως ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος ήταν κάποιοι από αυτούς που άθελά τους πρωταγωνίστησαν στα σχέδια του Ντε Μπενεντέτι.

Μάλιστα η δραστηριότητά του «ξεσκεπάστηκε» όταν ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια που «έκανε» σε μια ιταλική εφημερίδα για τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον συγγραφέα να αρνείται ότι είχε δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη...

Από το 2011, ο Ντε Μπενεντέτι επιδίδεται στη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter, «υποδυόμενος» προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, διασπείροντας μέσα από αυτούς ψευδείς ειδήσεις. Ενδεικτικό της επιρροής του το γεγονός ότι μια ανάρτησή του για τον «θάνατο» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2012, ήταν αρκετή για να προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, ενώ πολλές από τις αναρτήσεις του αναπαράγονται από οργανισμούς, ηγέτες, και μέσα ενημέρωσης…

Περιγράφοντας ο ίδιος τον εαυτό του, σε μια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian πριν από έξι χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε η δραστηριότητά του, έκανε λόγο για έναν «κανονικό άνθρωπο», αν και στο Twitter συχνά «έπαιξε» το ρόλο του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ενός Ισπανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Τα social media είναι η πιο αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών στον πλανήτη, αλλά ο κόσμος των μέσων ενημέρωσης τα εμπιστεύεται εξαιτίας της ανάγκης του να μεταδώσει μια είδηση πολύ γρήγορα», είχε πει.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις με τις οποίες ξεγελά τις εφημερίδες με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Ήθελα να δω πόσο ευάλωτα είναι τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία», είπε, ισχυριζόμενος ότι πληρωνόταν 20-40 ευρώ για κάθε συνέντευξη. «Ο ιταλικός Τύπος ποτέ δεν ελέγχει κάτι, ειδικά αν αυτό συντάσσεται με την πολιτική “γραμμή” του, γι’ αυτό και στην εφημερίδα Libero, που πρόσκειται στην Δεξιά, άρεσαν οι επικρίσεις του Ροθ για τον Ομπάμα».

Όταν «ξεσκεπάστηκε» η δράση του, ο Ντε Μπενεντέτι στράφηκε στο διαδίκτυο, ξεκινώντας με ένα email προς την International Herald Tribune, για τον πόλεμο στη Λιβύη, υπογράφοντάς το ως… Ουμπέρτο Έκο. «Τηλεφώνησα στην εφημερίδα, αφότου το δημοσίευσαν, και τους είπα την αλήθεια», εξομολογήθηκε.

Το πρώτο του χτύπημα μέσω Twitter έγινε μέσα από έναν λογαριασμό που έφερε το όνομα του σουηδού συγγραφέα Χένινγκ Μάνκελ. Όταν οι σουηδικές εφημερίδες άρχισαν να το αναπαράγουν, ο συγγραφέας έσπευσε να το διαψεύσει.

Επόμενα θύματά του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι.

Οι ψευδείς ειδήσεις του όμως που «ταρακούνησαν» τον κόσμο ήταν αυτή του «θανάτου» του Πάπα, με «πηγή» έναν υψηλόβαθμο καρδινάλιο στο Βατικανό, αλλά και εκείνη του «θανάτου» του Πέδρου Αλμοδοβάρ, όπως και του Φιντέλ Κάστρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ