ΠΡΟΣΩΠΑ

Κάσπερ Σμάιχελ: Υπόδειγμα ανθρώπου και ποδοσφαιριστή

Κάσπερ Σμάιχελ: Υπόδειγμα ανθρώπου και ποδοσφαιριστή
REUTERS

Έκανε τα πρώτα του ...ποδοσφαιρικά βήματα στο θρυλικό «Ολντ Τράφορντ», εκεί που ο πατέρας του, Πίτερ, μεσουρανούσε φορώντας τα γάντια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εκεί, στο ιστορικό γήπεδο των «μπέμπηδων» και των «κόκκινων διαβόλων», ο Κάσπερ Σμάϊχελ, κρατούσε το χέρι του πατέρα του και «μεθούσε» από την οσμή που αναδύει το χορτάρι, μία οσμή που όπως καλά γνωρίζει κάθε ποδοσφαιρόφιλος, καθίσταται ιδιαίτερα ...εθιστική. Εκεί, στο «Ολντ Τράφορντ», ο μικρός Κάσπερ, έβλεπε με δέος τους δεκάδες χιλιάδες «τρελούς» να υποστηρίζουν ακόμη και στις -λιγοστές η αλήθεια είναι- άσχημες στιγμές, τον πατέρα του και τα υπόλοιπα ποδοσφαιρικά ινδάλματα της εποχής.

Γαλουχημένος σ΄ ένα τέτοιο περιβάλλον και δεδομένης της παιδείας που προσφέρει η δανική οικογένεια, ο Κάσπερ Σμάϊχελ, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον ...κανόνα. Και όπως ήταν η απόλυτα αναμενόμενη εξέλιξη, έγινε εξαιρετικός τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως ποδοσφαιριστής. Και αν η δεύτερη ιδιότητα δεν είναι δα και τόσο σημαντική, για την πρώτη ούτε λόγος, ειδικά στην σημερινή παγκόσμια κοινωνία.

«Άλλαξες το ποδόσφαιρο, για πάντα, έδωσες σε όλους την ελπίδα ότι το αδύνατο ήταν δυνατό, όχι μόνο για τους οπαδούς μας αλλά για τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο σε οποιοδήποτε άθλημα»... Αυτά είναι τα λόγια που επέλεξε ο 31χρονος τερματοφύλακας της εθνικής Δανίας και της Λέστερ, για ν΄ αποχαιρετήσει τον Ταϊλανδό ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βιχάι Σριβανταναπράμπα, ο οποίος -μαζί με άλλους τέσσερις ανθρώπους- βρήκε τραγικό θάνατο το περασμένο Σάββατο, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη δίπλα στο γήπεδο των «αλεπούδων», μετά τον αγώνα με την Γουέστ Χαμ.

Ο Σμάϊχελ ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο τόπο του δυστυχήματος. Και όπως επιβεβαίωσε, λίγες ημέρες αργότερα, ο Γάλλος τεχνικός της Λέστερ Κλοντ Πιέλ, προσπάθησε να μπει στο φλεγόμενο ελικόπτερο για ν΄ απεγκλωβίσει τους επιβάτες. Και αν δεν τον είχαν συγκρατήσει -με μεγάλη προσπάθεια- οι παρευρισκόμενοι, θα είχε μπει, με πιθανές ανυπολόγιστες συνέπειες και για τον ίδιο.

Από τους βασικούς πρωταγωνιστές, στην μεγαλύτερη έκπληξη της ποδοσφαιρικής Ιστορίας σε διασυλλογικό επίπεδο, την κατάκτηση της Premier League από την Λέστερ, ο Κάσπερ Σμάϊχελ, διάγει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Έχει καθιερωθεί κάτω από τα δοκάρια της εθνικής Δανίας (42 συμμετοχές) και της αγγλικής ομάδας (270 ματς), ενώ συγκαταλέγεται στην κορυφαία πεντάδα τερματοφυλάκων της τελευταίας πενταετίας. Το 2018 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον 31χρονο πορτιέρε, καθώς ανακηρύχθηκε τρίτος καλύτερος τερματοφύλακας της χρονιάς στα βραβεία FIFA Puskas Award, πίσω από τον Βέλγο, Τιμπό Κουρτουά και τον Γάλλο, Ούγκο Γιορίς.

Και παρά το γεγονός, ότι ζει από το ποδόσφαιρο και μάλιστα αμείβεται πλουσιοπάροχα, ο Κάσπερ Σμάϊχελ, δείχνει ιδιαιτέρως ...καυστικός με τα υπερβολικά ποσά που δαπανώνται στο ποδόσφαιρο. «Νομίζω ότι οι μεταγραφές είναι γελοία υψηλές αυτήν την στιγμή. Ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν φτάσουμε στους τερματοφύλακες. Αυτή είναι η αγορά που έχουμε. Νομίζω ότι η μεταγραφή του Νεϊμάρ ήταν η στιγμή που άλλαξαν όλα. Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς και από τότε δεν υπήρξε τίποτα το ίδιο. Απλά σκεφτείτε τη μεταγραφή του Φαν Ντάικ (75 εκατ. ευρώ), του Αλισον (75 εκατ. ευρώ) και τώρα του Κεπά (80 εκατ.)», δήλωσε πρόσφατα ο Δανός διεθνής τερματοφύλακας της Λέστερ, μιλώντας στο ESPN.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Σμάϊχελ, αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι παραμένει ένας άνθρωπος που σκέπτεται τον συνάνθρωπο. Ο 31χρονος Δανός, είναι ενεργό μέλος της εκστρατείας «Common Goal», προσφέροντας το 1% του μισθού του, σε ένα κοινό ταμείο, για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω οργανώσεων ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο! Πρόκειται για μία εκστρατεία, στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι του λαοφιλέστερου παιχνιδιού, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ