ΠΡΟΣΩΠΑ

Πιο επιδραστική από όλους η Άνγκελα Μέρκελ για το AFP

Πιο επιδραστική από όλους η Άνγκελα Μέρκελ για το AFP

Για τη εύκαμπτη στάση της απέναντι στην προσφυγική κρίση και την άκαμπτη θέση της απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους εξαίρουν τη Γερμανίδα καγκελάριο οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ως πιο επιδραστική φιγούρα για το 2015 και αυτό δεν είναι νέο.

Πριν λίγες εβδομάδες η Μέρκελ ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το ειδησεογραφικό ΤΙΜΕ καθώς είναι μια γυναίκα που ξέρει λόγω καταγωγής τι σημαίνει να ζεις πίσω από το φράκτη και σήμερα, δικαιώνεται ξανά για τη θέση της που είναι πολύ συμπαγής για να την αναιρέσει οποιοσδήποτε.

Η λίστα που συντάχθηκε από τους δημοσιογράφους του AFP έχει και άρωμα ελληνικό καθώς στην όγδοη θέση της φιγουράρει ένα ντουέτο που απασχόλησε πολύ τα media του καλοκαιριού με την στάση του απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας. Οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης είναι στην όγδοη θέση μιας κατάταξης που προκαλεί συζητήσεις και θέλει να αναδείξει όχι τους καλύτερους, όχι τους χειρότερους αλλά εκείνους που όρισαν την επικαιρότητα της χρονιάς που φεύγει.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που φρόντισαν να έχουμε τα νέα που μας αξίζουν σύμφωνα με το AFP

1. Άνγκελα Μέρκελ
Γιατί η καγκελάριος αποδείχθηκε πραγματικά ισχυρή ακόμη και αν υπήρξε για πολλούς αμφίσημη ενώ από το 2015 και μετά ο χαρακτηρισμός “Μάμα Μέρκελ” από τους Σύρους πρόσφυγες θα τη συνοδεύει.

2. Βλαντιμίρ Πούτιν
Γιατί ο ηγέτης της Μεγάλης Αρκούδας μοιάζει σχεδόν φτιαγμένος από ατσάλι αφού κατάφερε να βγει αλώβητος από αναρίθμητες διπλωματικές και όχι μόνο κρίσεις ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά το σύμμαχο του
Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε πείσμα της Δύσης. Ωστόσο φέτος η θέση του δεν είναι στην κορυφή του 2014.

3. Πάπας Φραγκίσκος
Γιατί είναι ένας θρησκευτικό ηγέτης με πολιτικό λόγο και διάθεση να ρίξει φως στις σκοτεινές πλευρές του Καθολικισμού.

4. Οι κάτοικοι του Παρισιού
Γιατί είναι θαρραλέοι κάτι που απέδειξαν και με την αντίδραση τους στη σφαγή του Charlie Hebdo αλλά και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Μαύρης Παρασκευής του Νοεμβρίου.

5. Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι
Γιατί ακόμη και αν υπήρξε ουσιαστικά άφαντος καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς κατάφερε να ισχυροποιήσει το Ισλαμικό Κράτος και να επεκτείνει το φόβο του ISIS πέρα από την περιοχή που ελέγχει.

6. Αούνγκ Σαν Σου Κι
Γιατί η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης 70χρονη αναδείχθηκε η νέα πολιτική δύναμη της Μιανμάρ όπως καταμετρήθηκε στις ψήφους κατά τη διάρκεια των πρώτων ελεύθερων εκλογών στη χώρα μετά από 25 χρόνια. Μία νίκη που μοιάζει πιο εμβληματική καθώς ανήκει σε μια γυναίκα που πέρασε 15 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη χούντα της χώρας της

7. Ντόναλντ Τράμπ
Γιατί καταφέρνει σε πείσμα των πολλών να μην χάνει δημοτικότητα και ίσως τελικά είναι αυτός που θα ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στη δεύτερη Κλίντον που φλερτάρει με τον προεδρικό θώκο.

8. Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης
“Aν και ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις βασικές εκλογικές του υποσχέσεις, το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρότυπο για την άκρα Αριστερά της Ευρώπης, που σήμερα εκπροσωπείται από τους Podemos της Ισπανίας” σχολιάζει το AFP.

9. Ζεπ Μπλάτερ
Γιατί κατάφερε να αμαυρώσει την ιστορία της FIFA.

10. Τζον Κέρι και Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ
Γιατί οι δύο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και Ιράν κατάφεραν να προσπελάσουν όποιες διπλωματικές αγκυλώσεις και να υπογράψουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας σύμφωνα με την οποία το Ιράν συμφώνησε ότι τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό ανώτερο του 3,67% τις εγκαταστάσεις της Νατάνζ.

Διαβάστε και αυτά

Γιατί η Άνγκελα Μέρκελ είναι το Πρόσωπο Της Χρονιάς για το ΤΙΜΕ

Η σκιώδης κυρία Μέρκελ

Αλ Μπαγκντάντι: Ιερός πόλεμος υπέρ πάντων

Nτόναλντ Τραμπ, ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ