ΠΡΟΣΩΠΑ

Η απώλεια ενός σημαντικού Έλληνα: Ανδρέας Γερολυμάτος (1951-2019)

Η απώλεια ενός σημαντικού Έλληνα: Ανδρέας Γερολυμάτος (1951-2019)

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 έφυγε από την ζωή, νικημένος από την επάρατη νόσο, μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του απόδημου ελληνισμού, ο Καθηγητής Ιστορίας Ανδρέας (Αντρέ) Γερολυμάτος.

Γεννημένος στην Κεφαλλονιά το 1951 ακολούθησε στην παιδική του ηλικία τους γονείς του στο ταξίδι τους στο Μοντρεάλ του Καναδά, ένα μέρος που έμελλε να μετατραπεί σε μόνιμη διαμονή και ο Καναδάς σε δεύτερη πατρίδα για εκείνον. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Μοντρεάλ και το 1996 εξελέγη καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ του Βανκούβερ στον Καναδά.

Από το 2011 ο Γερολυμάτος ήταν διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ. Επίσης, κατείχε την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσσου της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia) στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ. Παράλληλα, ήταν μέλος του Καναδικού Συμβουλευτικού Σώματος για θέματα εθνικής ασφάλειας και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του κινεζικού Πανεπιστημίου Νανκάι.

Ο Γερολυμάτος έλαβε τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, λ.χ. τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη συνεισφορά του στον ελληνικό πολιτισμό (2011), το Μετάλλιο του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ για την συμβολή του στην ασφάλεια του Καναδά (2012) και το Προεδρικό Βραβείο του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ για την προώθηση του Πανεπιστημίου μέσω της συμμετοχής του στα δημόσια πράγματα και τα ΜΜΕ (2012).

Το συγγραφικό έργο του αφορά στην ελληνική ιστορία και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στρατιωτικών σπουδών και διπλωματίας. Ενδεικτικά τα βιβλία του: Castles Made of Sand: A Century of Anglo-American Espionage and Intervention in the Middle East (St. Martin’s Press, 2010) [μεταφρασμένο στα αραβικά, με πρόσθετα τρία κεφάλαια (All Prints Publishers, 2012)]. Κόκκινη Ακρόπολη, Μαύρος Τρόμος: Από την Αντίσταση στον Εμφύλιο, 1943-1949 (Κοχλίας, 2005).

Η πολυσχιδής του προσωπικότητα τον κατέστησε ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της ακαδημαϊκής κοινότητας του Καναδά και ηγετική φυσιογνωμία του απόδημου ελληνισμού της Β. Αμερικής, αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ