ΠΡΟΣΩΠΑ

Καρόλα Ράκετε: Η κυβερνήτης του Sea Watch 3 που αψηφά τον Ματέο Σαλβίνι

Καρόλα Ράκετε: Η κυβερνήτης του Sea Watch 3 που αψηφά τον Ματέο Σαλβίνι
Twitter/Sea-Watch Italy

Η κυβερνήτης που αψηφά τον «κυβερνήτη» της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι είναι η Γερμανίδα Καρόλα Ράκετε, μία 31χρονη  που εδώ και μία 7ετία εργάζεται ασταμάτητα στο τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων, τα τρία τελευταία «κουμαντάροντας» το Sea Watch 3.

Η τολμηρή καπετάνισσα μόλις έσπασε τον αποκλεισμό που έχει κηρύξει ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών και κατευθύνεται προς τη Λαμπεντούζα, έπειτα από 14 ημέρες αναμονής έξω από τα εθνικά ύδατα της Ιταλίας.

«Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των 42 ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς», διεμήνυσε η πλοίαρχος Ράκετε. Αμέσως, η στάση της πυροδότησε την αντίδραση του άλλου «καπετάνιου», του Σαλβίνι, ο οποίος στο Facebook την κατήγγειλε ως «ψευτοπαληκαρού, που παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των μεταναστών» και προειδοποίησε πως «όποιος σφάλλει, πληρώνει».

Η Ράκετε δηλώνει πως έχει συναίσθηση των κινδύνων που διατρέχει, να διατάξει δίωξη εναντίον της η εισαγγελία για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών, να πληρώσει πρόστιμο, ή να της κατασχέσουν το σκάφος που κυβερνά.

Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watsch 3, η Ράκετε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασιρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.

Στα 23 της κρατούσε ήδη το δοιάκι ενός παγοθραυστικού στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η 27χρονη Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσμου Ιωσήφ.

Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.

Η Ράκετε, εξόν από τη φραστική αντιπαράθεση με τον Σαλβίνι και το τόλμημά της να σπάσει τον αποκλεισμό του, έχει προσφύγει επίσης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, επικαλούμενο το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή και το Άρθρο 3 για την απαγόρευση της απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το δικαστήριο όμως αποφάσισε στις 25 Ιουνίου να μην δώσει συνέχεια στα αιτήματα για την αποβίβαση των μεταναστών του Sea Watch 3, καλώντας τις ιταλικές Αρχές να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολίες πάνω σε σκάφη και είναι ευάλωτα λόγω ηλικίας και κατάστασης υγείας.

Μολαταύτα, παρά και την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η κυβερνήτης Ράκετε αποφάσισε να αψηφήσει τα θέσφατα και να διαπλεύσει τα όρια της ιταλικής επικράτειας, προκαλώντας την οργή (σάμπως μία άλλη Dies irae) του ανθρώπου που πιστεύει ότι είναι ο «καπετάνιος» της Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ