ΠΡΟΣΩΠΑ

Πούτιν, «ο πιο ευγενής πρόεδρος» με... μέσο

Πούτιν, «ο πιο ευγενής πρόεδρος» με... μέσο
STR/AFP/AFP GETTY IMAGES/IDEAL IMAGES

Η ούτως ή άλλως ανησυχητική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι τον περασμένο Νοέμβριο, πέρασε χθες, Τρίτη, σε άλλο επίπεδο και μάλιστα σε χώρο ο οποίος δεν «σηκώνει» πολιτικά μηνύματα.

Ο Ντμίτρι Ταράσοφ, έγινε μέσα σε δευτερόλεπτα γνωστός σε όλο τον κόσμο και πρόσωπο της χθεσινής, αλλά και της σημερινής ημέρας. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα για το Europa League ανάμεσα στη Φενέρμπαχτσε και τη Λοκομοτίβ Μόσχας, ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως «επικίνδυνος», ο μέσος της ρωσικής ομάδας σήκωσε τη μπλούζα του για να φανερωθεί ένα t-shirt που φορούσε και στο οποίο απεικονιζόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάτω από τη φωτογραφία το γραμμένο στα ρωσικά μήνυμα έγραφε: «Ο πιο ευγενής πρόδρος».

Ως «ευγενείς άνθρωποι» είχαν χαρακτηριστεί από τους Ρώσους οι χωρίς διακριτικά στις στολές τους στρατιώτες που πήραν υπό τον έλεγχό τους την Κριμαία.

«Είναι ο πρόεδρος της χώρας μου, τον σέβομαι και τον στηρίζω και ήθελα να το δείξω αυτό μέσω του t-shirt που είδατε. Αυτό που ήθελα να πω είναι αυτό που είδατε γραμμένο και τίποτα περισσότερο», δήλωσε ο ίδιος ο Ταράσοφ στο ρωσικό πρακτορείο R-Sport.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η άποψη των Τούρκων και συγκεκριμένα των ΜΜΕ για την κίνηση του Ταράσοφ είναι εντελώς διαφορετική, καθώς τη χαρακτηρίζουν ως «προκλητική».

Τόσο ο ποδοσφαιριστής όσο και η ομάδα του κινδυνεύουν πλέον με τιμωρία από την UEFA, καθώς η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν επιτρέπει να «εμφανίζονται» πολιτικά μηνύματα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων.

Το πρόβλημα, όμως, προφανώς και δεν εντοπίζεται στο μπλουζάκι του Ταράσοφ, αλλά στα αντικρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών στη Συρία και στα μεθεόρτια της κατάρριψης του Σουχόι. Και καμία τιμωρία του Ταράσοφ ή της Λοκομοτίβ, δεν μπορεί να το λύσει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ