ΠΡΟΣΩΠΑ

Τζιλ Μπάιντεν: Από καθηγήτρια, νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Τζιλ Μπάιντεν: Από καθηγήτρια, νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ
AP Photo/Andrew Harnik

Η 69χρονη Τζιλ Μπάιντεν είναι εκπαιδευτικός εδώ και δεκαετίες, ο Λευκός Οίκος είναι ένα γνώριμο μέρος για αυτή ωστόσο ήρθε η στιγμή να έχει πλέον τον πρώτο λόγο καθώς θα είναι η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. 

«Θα είναι πρόεδρος για όλες τις οικογένειές μας» έγραψε μετά τη νίκη του συζύγου της στις αμερικανικές εκλογές σε ανάρτησή της την οποία συνόδευσε κοινή τους φωτογραφία.

Η Τζιλ περιόδευε στις ΗΠΑ, στηρίζοντας ενεργά τον σύζυγό της.

Με μια ζωντάνια, η 69χρονη εκπαιδευτικός είχε αυξήσει τις επισκέψεις της και σε πολιτείες - κλειδί οι οποίες και επέφεραν τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, η Τζιλ Μπάιντεν έχει διηγηθεί πώς ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε στα καθήκοντά του λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του γιου του Μπο από καρκίνο στον εγκέφαλο το 2015.

«Έμαθε να θεραπεύει μια οικογένεια και με τον ίδιο τρόπο θεραπεύουμε μια χώρα: με αγάπη, κατανόηση, μικρές χειρονομίες ευγένειας, θάρρος και μια απαρέγκλιτη ελπίδα», είχε δηλώσει σε ομιλία της σχετικά με τις κρίσεις που πλήττουν τις ΗΠΑ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τις εντάσεις που ταλανίζουν τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν παντρεύτηκαν το 1977, πέντε χρόνια μετά την πρώτη τραγωδία που σημάδεψε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ: η πρώτη του σύζυγος και η κόρη τους σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Οι δύο γιοι τους που επέζησαν, ο Μπο και ο Χάντερ, είχαν προτείνει στον πατέρα τους να παντρευτεί τη Τζιλ, διηγείται ο Τζο Μπάιντεν στην αυτοβιογραφία του, όπου έχει γράψει: «Μου ξανάδωσε τη ζωή».

Πρώτη κυρία του 21ου αιώνα

Η Τζιλ Μπάιντεν διέκοψε την καριέρα της όταν απέκτησε την κόρη τους Άσλεϊ το 1981, όμως στη συνέχεια επέστρεψε στις σπουδές της και απέκτησε διδακτορικό στην εκπαίδευση.

Εξακολουθεί να διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στην Ουάσινγκτον, κάτι που σκοπεύει να συνεχίσει.

Εκτός από τη Χίλαρι Κλίντον η οποία διετέλεσε για σύντομο διάστημα γερουσιάστρια στο τέλος της καριέρας του συζύγου της, η Τζιλ Μπάιντεν θα είναι η πρώτη Πρώτη Κυρία που θα συνεχίσει την επαγγελματική της καριέρα.

Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει “για πάντα τις προσδοκίες και τα όρια” του ρόλου αυτού, εκτιμά η Κέιτ Άντερσεν Μπράουερ, συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία των Πρώτων Κυριών των ΗΠΑ.

«Θα φέρει τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον 21ο αιώνα», προσθέτει η Κάθριν Τζέλισον ειδική στην Αμερικανική Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, υπογραμμίζοντας ότι «οι περισσότερες Αμερικανίδες είναι υποχρεωμένες να συνδυάζουν την επαγγελματική ζωή με την οικογενειακή».

Η Τζιλ Μπάιντεν «ανοίγοντας» κάποια από τις περιοδίες του συζύγου της.AP Photo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ