ΠΡΟΣΩΠΑ

Μελίντα Γκέιτς: Πώς θα ξοδέψει τα –πολλά- δισεκατομμύριά της μετά το διαζύγιο;

Μελίντα Γκέιτς: Πώς θα ξοδέψει τα –πολλά- δισεκατομμύριά της μετά το διαζύγιο;
AP Photo/Michel Euler, file

Στα 27 χρόνια της κοινής τους ζωής, ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς υπήρξαν ένα από τα πλουσιότερα και τα ζευγάρια με τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δράση παγκοσμίως. Μετά τον χωρισμό, θα είναι δύο από τους πιο εύπορους ανθρώπους στον κόσμο.

Έχοντας στην πλάτη της δεκαετίας φιλανθρωπικής δράσης, η Μελίντα Γκέιτς αποτελεί σύμφωνο φιλάνθρωπου. Και το διαζύγιό της με τον Μπιλ Γκέιτς ανοίγει μπροστά της ένα ολοκαίνουριο κεφάλαιο στην παροχή νέων ευκαιριών για τους λιγότερο τυχερούς.

Στο παρελθόν, η Μελίντα Γκέιτς έχει εστιάσει σε μια σειρά από τομείς που μπορεί να αποτελέσουν πυξίδα αναφορικά με τα όσα θα ασχοληθεί τα επόμενα χρόνια.

Δύναμη στις γυναίκες και τα νέα κορίτσια

Η ενίσχυση και η στήριξη των γυναικών είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για την Μελίντα Γκέιτς. Το 2015 μάλιστα ακολούθησε αυτό το πάθος δημιουργώντας την δική της επενδυτική εταιρεία, την Pivotal Ventures.

«Όταν ο Μπιλ και εγώ δημιουργήσαμε το Ίδρυμά μας, άρχισα να περνώ χρόνο με γυναίκες ανά τον κόσμο και να κατανοώ σε πολύ μεγαλύτερο βάθος τον αντίκτυπο της διαρθρωτικής ανισότητας στις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών», έγραφε η Μελίντα Γκέιτς τον Μάρτιο του 2020 σε ένα άρθρο γνώμης στο CNNi με αφορμή την Διεθνή Ημέρας Γυναίκας.

«Τα στοιχεία είναι αλάνθαστα: Ανεξαρτήτως σε πιο μέρος του κόσμου έχεις γεννηθεί, η ζωή σου θα είναι πιο δύσκολη αν είσαι κορίτσι».

Μέσα από φιλανθρωπίες και κεφαλαιακές επενδύσεις, η εταιρεία της στηρίζει διάφορες προσπάθειες που βάζουν στο επίκεντρο τη γυναίκα. Η ομάδα της Pivotal Ventures εστιάζει συγκεκριμένα στο να βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να εργαστούν σε τομείς-κλειδιά – όπως η τεχνολογία - καθώς και να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με τα κοινά, από τοπικό επίπεδο και πάνω.

Τον Ιούνιο του 2020 η Μελίντα Γκέις ένωσε τις δυνάμεις της με την –επίσης διαζευγμένη πλέον- ΜακΚένζι Σκοτ, την πρώην σύζυγο του Τζεφ Μπέζος, οι οποίες εμπνεύστηκαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε οργανισμούς που θα έχουν τις καλύτερες ιδέες στο να βοηθήσουν στην επέκταση της γυναικείας δύναμης και επιρροής στις ΗΠΑ μέχρι το 2030. Οι δέκα φιναλίστ έχουν επιλεγεί και οι νικητές θα ανακοινωθούν φέτος το καλοκαίρι.

Ψυχική υγεία

Μέσω της δουλειάς της στην Pivotal Ventures, η Gates έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες γύρω από την ψυχική υγείας, εστιάζοντας κυρίως στους νέους.

Τον Απρίλιο, βοήθησε στη δημιουργία του Sound It Out, μιας εθνικής καμπάνιας στις ΗΠΑ για την προώθηση της ψυχικής υγείας στους μαθητές μέσης εκπαίδευσης, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ενίσχυσε ένα ακόμη πρόγραμμα για την προώθηση της ψυχικής υγείας ειδικά στους έγχρωμους νέους και στα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας στις ΗΠΑ.

Εμβόλια και πρόσβαση στα εμβόλια

Η Μελίντα Γκέιτς έχει αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία των εμβολίων και της πρόσβασης σε αυτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

«Όλοι μας χρειαζόμαστε αυτό το εμβόλιο», έλεγε τον περασμένο Δεκέμβριο στο CNNi.

«Αν το προσφέραμε μόνο στις πλούσιες χώρες, αυτή η ασθένεια θα συνεχίσει να κυκλοφορεί. Οι νεκροί θα διπλασιάζονταν και η ανάκαμψη της οικονομίας της θα ήταν πολύ πιο αργή από το αν όλοι είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο». Επίσης, ενθάρρυνε όσους ασκούν πολιτική να αναλογιστούν μία μακροπρόθεσμη λύση που θα εξασφάλιζε ότι οι γυναίκες δεν θα κινδυνεύσουν και πάλι σε μια επόμενη κρίση.

Συνολικά, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει προσφέρει περισσότερα από 1,75 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της Covid-19 παγκοσμίως.

Φτώχεια

Η εξάλειψη της φτώχειας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό προτεραιότητα για το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Αναφερόμενη στη διάσταση τεχνολογίας και φτώχειας, η ίδια έγραφε σε ένα άρθρο γνώμης στο CNNi τον Οκτώβριο του 2018. «Το πρώτο βήμα είναι να εξασφαλίσουμε ότι όλοι έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και αυτή τη στιγμή δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν.

Εστιάζει επίσης στον αντίκτυπο που έχει η φτώχεια ειδικά στις γυναίκες. Το 2019, χαρακτήρισε την «ευρεία πρόσβαση στα αντισυλληπτικά» το «μεγαλύτερο εργαλείο κατά της φτώχειας που έχουμε στον κόσμο».

Άδεια μετ' αποδοχών

Μέσω της Pivotal Ventures, η Μελίντα Γκέιτς υποστήριξε τις διμερείς προσπάθειες για την προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ομοσπονδιακής άδειας μετ' αποδοχών από το 2016, επενδύοντας πάνω από 65 εκατομμύρια δολάρια σε υποστηρικτές του θέματος, συμπεριλαμβανομένου του The Bipartisan Policy Center και της Εθνικής Εταιρικής Σχέσης για Γυναίκες και Οικογένειες.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με την Άδεια Μετ’ Αποδοχών Για Όλους και την PL + US (άδεια μετ' αποδοχών για τις ΗΠΑ) - εθνικές εκστρατείες που λειτουργούν σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προωθήσουν μια εθνική πολιτική κινητοποιώντας ψηφοφόρους, επιχειρήσεις και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους.

Τον Μάιο του 2019, η Γκέιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται οικογενειακή άδεια με αμειβόμενη χρηματοδότηση και πως το Κογκρέσο πρέπει να υποβάλει προτάσεις πολιτικής και να μάθει από τις κρατικές πολιτικές. «Είμαστε το μόνο βιομηχανικό έθνος που δεν διαθέτει», δήλωσε τότε η Γκέιτς. «Αυτό θα κάνει την τεράστια διαφορά».

Here's where Melinda Gates will focus her multi-billion-dollar fortune after her divorce, by Alexis Benveniste, CNN Business

ΔΗΜΟΦΙΛΗ