ΠΡΟΣΩΠΑ

Πέθανε ο εμβληματικός Σεργκέι Κοβαλιόφ - Κατήγγειλε επί δεκαετίες τις σοβιετικές ακρότητες

Πέθανε ο εμβληματικός Σεργκέι Κοβαλιόφ - Κατήγγειλε επί δεκαετίες τις σοβιετικές ακρότητες
Wikipedia

Ένας από πιο γνωστούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και μορφή μεταξύ των διαφωνούντων κατά τη σοβιετική εποχή, ο Σεργκέι Κοβαλιόφ, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.

Ο Σεργκέι Κοβαλιόφ, που είχε τιμηθεί το 2019 με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην ΕΣΣΔ και πέρασε επτά χρόνια σε στρατόπεδο την περίοδο 1970-1980 για «αντισοβιετικές ενέργειες».

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξε μια επικριτική φωνή του πρώτου πολέμου της Μόσχας στην Τσετσενία και του αυξανόμενου απολυταρχισμού του συστήματος που δημιούργησε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από τα χρόνια του 2000.

Βιολόγος, πρώτος αντιπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένας από τους συγγραφείς του ρωσικού Συντάγματος, διετέλεσε επίσης βουλευτής.

Ο γιος του, ο Ιβάν Κοβαλιόφ, έγραψε στο Facebook πως ο πατέρας του «πέθανε στον ύπνο του» σήμερα το πρωί.

Η ρωσική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, της οποίας είχε διατελέσει πρόεδρος, απέτισε φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο «που αγωνίστηκε πάντα (...) υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά του πολέμου στην Τσετσενία, κατά της βίας και των ψεμάτων».

«Ο Σεργκέι Αντάμοβιτς θα μας λείψει από κάθε άποψη: ως αγαπημένος φίλος εδώ και πολλά χρόνια, ατρόμητος σύντροφος, διανοούμενος και σύμβουλος, πάντα πιστός στην ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνολικά, στον πόλεμο και στην ειρήνη, στην πολιτική και την καθημερινότητα», προσθέτει η Memorial.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ