ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο μυστηριώδης θάνατος του Γιούρι Γκαγκάριν

Ο μυστηριώδης θάνατος του Γιούρι Γκαγκάριν

Στις 12 Απριλίου το 1961, πριν από 55 χρόνια, ο Ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν , έκανε ένα μεγάλο βήμα για αυτόν και την ανθρωπότητα.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα .Ο Γκαγκάριν δεν ήταν απλά ένας ήρωας για τον λαό του, αλλά το μεγαλύτερο όπλο της Σοβιετικής Ένωσης. Δρόμοι πήραν το όνομά του, μνημεία αναρτήθηκαν για χάρη του. Μάλιστα, ο Νικίτα Χρουστσόφ, ηγέτης της ΕΣΣΔ τον αποκάλεσε Ρώσο Χριστόφορο Κολόμβο.

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη». Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του ανθρώπου στο διάστημα, η πρώτη εντύπωση που έδωσε ο πλανήτης, σε ανθρώπινο μάτι. Και μετά, χάθηκε.

Ο βετεράνος του Διαστήματος, δεν έζησε αρκετά για να δει τους δεκάδες ανθρώπους που κατάφεραν να ακολουθήσουν τα βήματά του. Ο Γκαγκάριν, πέθανε σε συντριβή αεροπλάνου, το 1968.

«Μετά την πρώτη του πτήση, ήθελε να ξαναπάει στο διάστημα. Ήθελε να συνεχίσει τη δουλειά του σαν πιλότος και κοσμοναύτης», δήλωσε το 2011 στο CNN η κόρη του, Έλενα Γκαγκάριν.

Η έκθεση του θανάτου του δεν είδε ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας, η κυβέρνηση σφράγισε τον φάκελό του. Μέχρι και σήμερα μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα και έχει σχηματιστεί ένα σκοτεινό πέπλο γύρω από τον θάνατο του κοσμοναύτη. Το Σοβιετικό καθεστώς, απλά δήλωσε ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο μέχρι το τέλος, προκειμένου να μην πέσει πάνω σε ένα σχολείο, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Esquire.

Μετά τον θάνατό του, στέλεχος της Σοβιετικής Ένωσης έκανε μια έρευνα πάνω στα αιτία θανάτου του τον έκαναν να χάσει τον έλεγχο. Η αποστολή αυτή, δεν κατάφερε να βρει την αλήθεια. Υπάρχουν πολλές υποθέσεις όπως ότι έπεσε σε κάποιο πουλί, ότι υπήρξε μηχανικό πρόβλημα που δεν είχε ανιχνευτεί, ότι ήταν μεθυσμένος...

Οι συνωμοσιολόγοι, πήγαν την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα: εξωγήινοι, μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, μέχρι και πράκτορες έχουν εμπλακεί σε αυτό τον θάνατο, και στηρίζονται μέχρι και σήμερα, χωρίς κάποια απόδειξη, ασφαλώς.

Ποιος ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν

Ο πρώτος κοσμοναύτης γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1934, στο Κλούσινο, δυτικά της Μόσχας. Οι γονείς του δούλευαν στην κολεκτίβα της περιοχής. Ο ίδιος, αφού δούλεψε σε χυτήριο, παρακολούθησε την τεχνική σχολή του Σαράτωφ, όπου άρχισε και τις πρώτες του πτήσεις με ελαφρά αεροπλάνα.

Το 1955, ακολουθώντας το πάθος του για τα αεροπλάνα, μπήκε στη Σχολή Πιλότων στο Όρενμπουργκ. Αποφοίτησε το 1957 με επαίνους και στη συνέχεια υπηρέτησε αρχικά με το Βόρειο Στόλο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, πετώντας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, ενώ αργότερα έγινε δοκιμαστής πιλότος, πετώντας καινούργια και πειραματικά αεροσκάφη. Το 1959 επιλέχτηκε, μαζί με 20 άλλους, για να εκπαιδευτεί σαν κοσμοναύτης, με στόχο την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ