ΠΡΟΣΩΠΑ

Άντερς Μπρέιβικ: Ο μακελάρης της Νορβηγίας συνεχίζει να «σκοτώνει» από τη φυλακή τα θύματά του

Άντερς Μπρέιβικ: Ο μακελάρης της Νορβηγίας συνεχίζει να «σκοτώνει» από τη φυλακή τα θύματά του
O Άντερς Μπρέιβικ έχει διαγνωστεί με ναρκισσιστικό και αντικοινωνικό σύμπλεγμα προσωπικότητας. AP Photo/Frank Augstein

Κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν από το δολοφονικό του μένος. Κάποιοι άλλοι θρήνησαν εξαιτίας του τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Δέκα χρόνια μετά, εξακολουθούν να κατατρύχονται από τις μισανθρωπικές του απόψεις.

Ο τρομοκράτης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο δράστης του μακελειού με τους 77 νεκρούς και τους 150 τραυματίες στη Νορβηγία στις 22 Ιουλίου 2011 στο νησί Ουτόγια, συνεχίζει να στέλνει από τη φυλακή επιστολές σε επιζώντες της επίθεσης και τις οικογένειες των θυμάτων, όπου επαναλαμβάνει αποσπάσματα από το μανιφέστο του.

Στο μανιφέστο του, το οποίο δημοσίευσε πριν τη διπλή τρομοκρατική επίθεση, την πλέον φονική στην ιστορία της Νορβηγίας, ο Μπρέιβικ εξέφραζε την οργή του για την πολυπολιτισμικότητα και το Ισλάμ και κατηγορούσε τον φεμινισμό για την «πολιτισμική αυτοκτονία της Ευρώπης».

Ανάμεσα σε άλλους, η Lisbeth Røyneland, επικεφαλής του «22 July Support Group», η οποία έχασε την κόρη της κατά την τρομοκρατική επίθεση, ανέφερε ότι έλαβε οχτασέλιδη επιστολή με την υπογραφή του φυλακισμένου Μπρέιβικ. Η επιστολή ήταν γεμάτη «προπαγάνδα για τη λευκή υπεροχή».

«Ένιωσα την καρδιά μου να σταματάει»

Παρόμοια γράμματα έλαβε η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας, στην κατασκήνωση της οποίας είχε επιτεθεί ο Μπρέιβικ, καθώς και σε βουλευτές και άλλα άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επιζών της επίθεσης, Τόρμπιορν Βερέιντε, έλαβε και αυτός επιστολή από τον παραλίγο δολοφόνο του.

«Ένιωσα ένα σφίξιμο στο στομάχι. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, για να είμαι ειλικρινής. Υπάρχει κάτι παράλογο στο γεγονός ότι κάποιος που έστρεψε προς εσένα ένα όπλο, σε πυροβόλησε και προσπάθησε να σε σκοτώσει, τώρα σου στέλνει ένα γράμμα. Ένιωσα την καρδιά μου να σταματάει για λίγο και η μέρα μου έγινε πιο δυσάρεστη» ανέφερε ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας τη σημασία να αντιταχθεί ο κόσμος στις «λεκτικές σβάστικες» από τον καταδικασμένο τρομοκράτη.

Μέχρι το 2016, ο Μπρέιβικ, ο οποίος παραμένει στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 21 ετών, είχε στείλει και λάβει περίπου 3.000 γράμματα. Ωστόσο, αργότερα ένα δικαστήριο έκρινε ότι έπρεπε να ελεγχθεί, για να μην έρθει σε τακτή επικοινωνία με ομοϊδεάτες του εκτός φυλακής.

Ο Erling Fæste, αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Φυλακών, δεσμεύτηκε ότι τα θύματα και οι επιζώντες δεν θα λάβουν άλλα γράμματα. Ανέφερε ότι το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι οι φυλακισμένοι μπορούν να στέλνουν γράμματα, εκτός και αν αυτό οδηγήσει σε νέα ποινικά αδικήματα.

norbigia-9.jpg
H τρομοκρατική επίθεση της 22ας Ιουλίου 2011 άφησε πίσω της 77 νεκρούς και 150 τραυματίες.AP Photo

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, Øystein Storrvik, υποστήριξε ότι ο εντολέας του βρίσκεται ήδη «υπό εξαιρετικά αυστηρές συνθήκες» όσον αφορά στην επικοινωνία του με τον έξω κόσμο. «Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι υπάρχει νομική βάση για περαιτέρω αυστηροποίηση» σημείωσε.

Ο Vidar Strømme, διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε ότι η τιμωρία για τους κρατούμενους είναι να χάσουν την ελευθερία τους και όχι άλλα δικαιώματα.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει ελευθερία έκφρασης, ακόμα και μέσα στη φυλακή. Είναι βασική αρχή» ανέφερε, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει η επιλογή των ασφαλιστικών μέτρων, εφόσον υπάρχει κίνδυνος.

Ο χειρότερος δολοφόνος στην ιστορία της Νορβηγίας

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είναι γνωστός ως ο χειρότερος δολοφόνος στην ιστορία της Νορβηγίας μετά τη διπλή επίθεση του 2011 στην κυβερνητική συνοικία του Όσλο και στην κατασκήνωση της Νεολαίας των Εργατικών στο νησί της Ουτόγια, με 77 νεκρούς και πάνω από 150 τραυματίες.

Έχει καταδικαστεί στην αυστηρότερη ποινή κάθειρξης που προβλέπεται στη Νορβηγία: 21 χρόνια σε απομόνωση. Έχει διαγνωστεί με ναρκισσιστικό και αντικοινωνικό σύμπλεγμα προσωπικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ