ΠΡΟΣΩΠΑ

Όταν ο Ayrton Senna έγραψε ιστορία στο Donington Park το 1993

Όταν ο Ayrton Senna έγραψε ιστορία στο Donington Park το 1993

Εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Ayrton Senna, στην πίστα της Ίμολα και ο μεγάλος Βραζιλιάνος πιλότος εξακολουθεί να είναι σημείο αναφοράς στην ιστορία του κορυφαίου μηχανοκίνητου σπορ. Για τον τρόπο σκέψης του, το στυλ του πίσω από τον τιμόνι, το ταλέντο του και την προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ο Ayrton Senna ήταν ο άνθρωπος που με το θάνατό του έκανε τη Φόρμουλα 1 πιο ασφαλή. Ενδεικτικό για αυτό είναι πως από το 1994 που έχασε τη ζωή του –μια μέρα πριν είχε σκοτωθεί και ο Αυστριακός Roland Ratzenberger στην Ίμολα, γεγονός που είχε επηρεάσει ιδιαίτερα το μεγάλο Βραζιλιάνο- πέρασαν ολόκληρα 20 χρόνια χωρίς θανατηφόρο ατύχημα στην F1. Μέχρι δηλαδή αυτό του Jules Bianchi στις 5 Οκτωβρίου του 2004 στο ιαπωνικό Γκραν Πρι που οδήγησε στο θάνατό του.

Ο Ayrton Senna όμως θα μείνει στην ιστορία για την εμβληματική του παρουσία στις πίστες, καθώς έχει χαρίσει στους οπαδούς και όχι μόνο του σπορ αξέχαστες στιγμές, που απλά αποδεικνύουν πόσο μεγάλος οδηγός ήταν. Στιγμές σαν και αυτές του Ευρωπαϊκού Γκραν Πρι του 1983, στο βρετανικό Donington Park, όπου στον πρώτο μόλις γύρο και υπό καταρρακτώδη βροχή, πέρασε 4 οδηγούς που είχαν βρεθεί μπροστά τους στην εκκίνηση, τους Michael Schumacher, Karl Wendlinger, Damon Hill και Alain Prost για να βρεθεί με τη McLaren MP4/87 που είχε κινητήρα Ford στην κορυφή και να τερματίσει εκεί, καθώς ούτε στο στεγνό οδόστρωμα, μιας και η βροχή είχε σταματήσει, δεν μπόρεσε κανείς να τον απειλήσει.

Ο γύρος αυτός, με πρωταγωνιστή το μεγάλο Βραζιλιάνο, θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος στην ιστορία της Φόρμουλα 1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ