ΠΡΟΣΩΠΑ

Μαρίνα Βιαζόφσκα: Σπουδαία διάκριση για μια Ουκρανή μαθηματικό - Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Fields

Μαρίνα Βιαζόφσκα: Σπουδαία διάκριση για μια Ουκρανή μαθηματικό - Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Fields
Είναι η δεύτερη γυναίκα από τους 64 που μέχρι σήμερα έχουν πάρει το βραβείο Matteo Fieni-International Mathematical Union/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια σπουδαία διάκριση έλαβε μια 37χρονη μαθηματικός από την Ουκρανία καθώς τιμήθηκε με το Μετάλλιο Fields για το 2022, από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση.

Η Μαρίνα Βιαζόφσκα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) είναι μία από τους τέσσερις μαθηματικούς διακρίθηκαν.

Το Μετάλλιο Fields πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις στο πεδίο των μαθηματικών, την οποία μερικοί θεωρούν αντίστοιχη του Νόμπελ για επιστήμονες έως 40 ετών (το άλλο μεγάλο βραβείο μαθηματικών είναι το Abel).

Είναι η δεύτερη γυναίκα από τους 64 που μέχρι σήμερα έχουν πάρει το βραβείο, το οποίο άρχισε να δίνεται ανά τετραετία από το 1936 και φέρει το όνομα του Καναδού μαθηματικού Τζον Τσαρλς Φιλντς. Η μοναδική έως τώρα γυναίκα μαθηματικός που είχε κατακτήσει το Fields ήταν το 2014 η Ιρανικής καταγωγής καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Μαριάμ Μιρζαχανί.

Οι άλλοι τρεις φετινοί νικητές είναι ο 35χρονος Τζέιμς Μέιναρντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο 36χρονος Ούγκο Ντουμινίλ-Κοπέν του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ο 39χρονος Τζουν Χου του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Ένα μαθηματικό πρόβλημα που βρήκε λύση μετά από 13 χρόνια

Γεννημένη στο Κίεβο, η Βιαζόφσκα εργάζεται πάνω στη γεωμετρία των σφαιρών, και έχει βρει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να χωράνε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες σε χώρους με οκτώ διαστάσεις, ένα πρόβλημα που της πήρε 13 χρόνια για να λύσει.

Ο Μέιναρντ προώθησε την κατανόηση των κενών ανάμεσα στους πρώτους αριθμούς, ο Κοπέν τη θεωρία των μεταβατικών φάσεων (π.χ. της μετατροπής του νερού σε πάγο) στο πεδίο της στατιστικής φυσικής, ενώ ο Χου τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, για την καινοτόμο χρήση της γεωμετρίας στο πεδίο της συνδυαστικής.

Η απονομή του βραβείου είχε προγραμματιστεί, αρχικά, να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Μαθηματικών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, αλλά λόγω της εισβολής στη Ρωσία η τελετή και η απονομή των μεταλλίων από χρυσό 14 καρατίων μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Η επιλογή των τεσσάρων βραβευθέντων είχε γίνει πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, αλλά ανακοινώθηκε τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ