ΠΡΟΣΩΠΑ

Παραολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Δήμητρα Κοροκίδα, ρίψεις για μετάλλιο

Παραολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Δήμητρα Κοροκίδα, ρίψεις για μετάλλιο
facebook

Στη «μάχη» των ρίψεων, με στόχο ένα μετάλλιο μπαίνει η Δήμητρα Κοροκίδα, που θα αγωνιστεί στη σφαιροβολία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η αυλαία των οποίων ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου.

Η Δήμητρα Κοροκίδα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την ηλικία των 10 ετών και από πολύ μικρή την κέρδισαν οι κορεάτικες πολεμικές τέχνες γι’ αυτό και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το τάε κβον ντο και το τανγκ σου ντο. Είχε πολλές συμμετοχές και διακρίσεις εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκά και διεθνή πρωταθλήματα, ενώ επί επτά συνεχόμενα έτη (1999-2005) ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος στα Πούμσε (τεχνικό κομμάτι του τάε κβον ντο).

Οι κορεατικές πολεμικές τέχνες ήταν μέρος της καθημερινότητας της Δήμητρας Κοροκίδα, ως το 2005, χρονιά που άλλαξε η ζωή της εξαιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος, που είχε σαν αποτέλεσμα η νεαρή αθλήτρια να υποστεί σοβαρή κάκωση στον νωτιαίο μυελό και να μείνει παραπληγική.

Η αγάπη της όμως για τον αθλητισμό ήταν μεγάλη και δεν ήταν δυνατόν να μην συνεχίσει να ασχολείται με τις αγαπημένες της δραστηριότητες, γι’ αυτό και ίδρυσε δική της σχολή, στην οποία διδάσκει η ίδια τους μικρούς μαθητές της, μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη της για τις κορεατικές πολεμικές τέχνες.

Πέντε χρόνια μετά το ατύχημά της, η Δήμητρα Κοροκίδα αποφάσισε να επιστρέψει στον πρωταθλητισμό, επιλέγοντας αυτή τη φορά τον στίβο και συγκεκριμένα τα αγωνίσματα των ρίψεων (ακόντιο, σφαίρα, δίσκος). Οι διακρίσεις και σε αυτόν τον τομέα δεν άργησαν να έρθουν και το 2012 επιδιώκοντας την πρόκριση για τους παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, πραγματοποιεί Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο ακόντιο στη κατηγορία της (F53). Πετυχαίνει το δεύτερο όριο πρόκρισης αλλά λόγω περιορισμένων θέσεων συμμετοχής για γυναίκες από την Ελληνική Ομοσπονδία δεν ταξίδεψε τελικά με την ελληνική αποστολή.

korokida

Με αναρτήσεις στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook εκφράζει τη χαρά της για την παρουσία της στο κορυφαίο ραντεβού των Παραολυμπιακών αθλητών στο Ρίο/Πηγή:Facebook

Ένα χρόνο αργότερα, ως μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Λυών, Γαλλία, όπου στον ακοντισμό κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, και μάλιστα σημειώνοντας επίδοση που αποτελεί νέο Ευρωπαϊκό Ρεκόρ.

Το 2015 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη σφαιροβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ στη Ντόχα, σημειώνοντας νέο Πανελλήνιο ρεκόρ.

Καθώς είναι ιδιαίτερα δραστήρια, η Δήμητρα Κοροκίδα δεν αρκέστηκε στις προπονήσεις της στον στίβο και στην ενασχόλησή της με τις πολεμικές τέχνες ως προπονήτρια κι έτσι το 2014 άρχισε να ασχολείται με την ποδηλασία δρόμου. Μέσα σε 5 μήνες ήταν ήδη η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Δρόμου αθλητών με αναπηρία, που έλαβε μέρος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Κύπελλο με χειρήλατο.

Εκτός από σπουδαία αθλήτρια, η Δήμητρα Κοροκίδα είναι και άνθρωπος με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης κι έχει πολλές φορές βραβευθεί για τη δράση της.

Διακρίσεις:

2η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2013 (ακόντιο F52/53)
1η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015 (σφαίρα F53)
2η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016 (σφαίρα F53/54)
3η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016 (ακόντιο F54).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ