ΠΡΟΣΩΠΑ

Σάντφορντ Φλέμινγκ: Το doodle της google για τον Σκωτσέζο εφευρέτη

Σάντφορντ Φλέμινγκ: Το doodle της google για τον Σκωτσέζο εφευρέτη

Ο Σκωτσέζος μηχανικός και εφευρέτης Σάντφορντ Φλέμινγκ πρωταγωνιστεί στο σημερινό doodle της Google λόγω της συμβολής του στο γραμματόσημο, την παγκόσμια ώρα και τον σιδηρόδρομο.

Ο σερ Φλέμινγκ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1827 στο Κέρκαλντι της Σκωτίας και άφησε πίσω του σημαντικό τοπογραφικό και χαρτογραφικό έργο, ενώ πρότεινε το πρώτο σύστημα ωριαίων ατράκτων (ζώνες ώρας) που έτυχε διεθνούς αποδοχής.

Από το 1867 έως το 1880, διετέλεσε αρχιμηχανικός στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων του Καναδά. Από την θέση του κατασκεύασε τον Διεθνή Σιδηρόδρομο και υποστήριξε την ανάγκη κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς τον Ειρηνικό. Προχώρησε μάλιστα σε κατασκευή μέρους της.

Παραιτήθηκε από την δημόσια υπηρεσία το 1880, όταν ιδιωτικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι, και αφοσιώθηκε σε επιστημονικές εργασίες και στην συγγραφή. Παράλληλα διετέλεσε πρύτανης του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Κίνγκστον.

Το 1876 πρότεινε να θεσµοθετηθεί µια κοινή παγκόσµια ώρα και να χωριστεί ο πλανήτης σε χρονικές ζώνες, ιδέα που έχαιρε ευρείας αποδοχής και επινόησε ένα τηλεγραφικό σύστημα επικοινωνιών για την Βρετανική Αυτοκρατορία, πρώτος σύνδεσμος του οποίου υπήρξε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ Καναδά και Αυστραλίας.

Η σύλληψη του για την επίσηµη ώρα αποτέλεσε τη βάση του συστήµατος των χρονικών ζωνών που υιοθετήθηκε το 1884. Όμως χρειάστηκαν άλλα 35 χρόνια προκειµένου να συμφωνήσουν όλα τα κράτη σε µία κοινή οµάδα χρονικών ζωνών που να καλύπτουν την υδρόγειο. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία 24 µεσηµβρινών που «κόβουν» καθέτως σε φέτες την επιφάνεια της Γης, καθένας εκ των οποίων σηµατοδοτεί µία ώρα του 24ώρου.

Ήταν ο πρώτος που σχεδίασε γραμματόσημο του Καναδά και ο ιδρυτής του Βασιλικού Καναδικού (RCI), που είναι αφιερωμένο στην προαγωγή των επιστημών.

Το 1897 του απονεμήθηκε ο τίτλος ευγενείας του «σερ». Πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 22 Ιουλίου 1915 στο Χάλιφαξ του Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ