ΠΡΟΣΩΠΑ

Τέσσερα χρόνια από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου: Γιατί είναι ο πιο αγαπητός Ποντίφικας

Τέσσερα χρόνια από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου: Γιατί είναι ο πιο αγαπητός Ποντίφικας

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, που με τις δηλώσεις του και τις κινήσεις του έχει δείξει ένα πιο προοδευτικό και επαναστατικό πρόσωπο.

Από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του φάνηκε ότι δεν θα είναι ένας συνηθισμένος Πάπας. Αντίθετα, δεν δίστασε να συγκρουστεί και να προβεί σε δηλώσεις που οι προκάτοχοί του ούτε είχαν σκεφτεί να κάνουν. Συχνά κάνει παρεμβάσεις για την οικονομική κρίση και τις ευρωπαϊκές αξίες. Στέκεται στο πλευρό των προσφύγων και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη, ενώ στηρίζει τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους.

papas1

(Πηγή: Reuters)

Μάλιστα, τολμά και μιλά για τους παιδεραστές ιερείς ζητώντας ο ίδιος «συγγνώμη» για τη συμπεριφορά τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας Πάπας που επιβάλει έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας και προβάλει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και για όλους αυτούς τους λόγους είναι ιδιαίτερα αγαπητός και συμπαθής.

2017 03 12T160619Z 119855164 LR1ED3C18Q8XY RTRMADP 3 POPE PARISH

(Πηγή: RUETERS/Alessandro Bianchi)

Υπάρχει βέβαια και μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζε
ι. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια της εκλογής του συνέχισαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας οικονομικά σκάνδαλα που αφορούν καρδινάλιους και επισκόπους, ενώ πρόσφατα παραιτήθηκαν και δυο μέλη της ειδικής επιτροπής που ο ίδιος ο Φραγκίσκος θέλησε να δημιουργήσει, για την καταπολέμηση της παιδεραστίας στο εσωτερικό του καθολικού κλήρου. Αιτία της απόφασής τους αυτής, η ελλιπής συνεργασία στο εσωτερικό του Βατικανού.

Υπάρχουν μάλιστα σχολιαστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο φέρεται να σκέφθηκε ακόμη και να παραιτηθεί, όπως ο Βενέδικτος, ο προκάτοχός του. Ο λατινοαμερικανός Πάπας συνεχίζει, όμως, με ηρεμία και αυτοπεποίθηση να ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι «έχει την αίσθηση ότι δεν θα συνεχίσει να είναι ποντίφικας για πολύ καιρό».

2017 03 12T113439Z 1946108611 RC13D1B870A0 RTRMADP 3 POPE ANGELUS

(Πηγή: REUTERS/Alessandro Bianchi)

Στο μεταξύ, υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την αδελφική σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από την δράση του οποίου εμπνεύστηκε και για την εγκύκλιο με κύριο αντικείμενο της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο Φραγκίσκος συνεχίζει να κρατά ανοικτό έναν καρποφόρο διάλογο με τους προτεστάντες και καθιστά απόλυτα σαφές ότι ο πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί με θρησκευτικές διδαχές, αλλά οφείλεται κυρίως σε οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος, μια ακόμη καινοτομία: με αναφορά, προφανώς, και στη συνοδική δομή του ορθόδοξου χριστιανισμού, ο Πάπας ζήτησε από τον κλήρο και τους πιστούς της Ρώμης να γράψουν τι χαρακτηριστικά και ευαισθησίες θα ήθελαν να διακρίνει τον νέο αναπληρωτή επίσκοπο της Αιώνιας Πόλης. Πρόκειται για τον επίσκοπο που τον αντικαθιστά στην επαφή με το ποίμνιο της ιταλικής πρωτεύουσας, όταν ο ίδιος έχει άλλες υποχρεώσεις. Οι πιστοί και οι ιερείς μπορούν να υποδείξουν και το όνομα που προτιμούν με ένα γραπτό μήνυμα, μέχρι τις 12 Απριλίου, στα πλαίσια της άτυπης αυτής έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας. «Λιγότερο δόγμα και περισσότερη ανθρωπιά», είναι η φράση με την οποία πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας του Φραγκίσκου. Του πάπα που θεώρησε και συνεχίζει να θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα την σχέση του με τους πιστούς, και όχι την συνεχή επαφή με σειρά ισχυρών κληρικών στο εσωτερικό της Αγίας Έδρας.

2017 03 05T190649Z 1810540965 RC1618727DA0 RTRMADP 3 POPE LENT EXERCISES

(Πηγή: Romano/Handout via Reuters)

Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο (γεννημένος στις 17 Δεκεμβρίου 1936), είναι ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Είναι ο πρώτος Πάπας από την Λατινική Αμερική, αλλά και από την Αμερική, γενικότερα.

1 copy

Πριν την εκλογή του ως Πάπα, υπηρετούσε ως καρδινάλιος της Αργεντινής. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες από το 1998 και το 2001 αναδείχτηκε καρδινάλιος.

2 copy

Ζωή πριν την εκλογή

Ο Χόρχε Μπεργκόλιο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής από Ιταλούς γονείς. Μετά τις σπουδές του στη σχολή στο Βίλα Ντεβότο, εντάχθηκε στο τάγμα των Ιησουιτών στις 11 Μαρτίου 1958. Ο Μπεργκόλιο έλαβε πανεπιστημιακό τίτλο στη φιλοσοφία από το Κολέγιο Μάξιμο Σαν Χοσέ στο Σαν Μίγκελ, και στη συνέχεια δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία στο Κολέγιο της Ιμακουλάδα (Αμώμου Συλλήψεως) στη Σάντα Φε, και το Κολέγιο του Σαλβαδόρ (Σωτήρος) στο Μπουένος Άιρες. Χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου 1969 από τον αρχιεπίσκοπο Χοσέ Ραμόν Καστελλάνο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Σαν Μιγκέλ. Ο Μπεργκόλιο υπηρέτησε ως διδάσκαλος των δοκίμων και δίδασκε ως θεολόγος.
130313 bergoglio bio 02a.ss full

Κατά τη δεύτερη μέρα του κονκλαβίου του 2013, μετά από την παραίτηση του Βενεδίκτου ΙΣΤ, εξελέγη Πάπας. Αν και δεν είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας (ο Γρηγόριος ο τρίτος, συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741), είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός Πάπας.

130313 bergoglio bio 09.ss full

ΔΗΜΟΦΙΛΗ