ΠΡΟΣΩΠΑ

Αλεξάντερς Βούτσιτς: Ο εθνικιστής χορευτής του Dancing With The Stars έγινε φιλελεύθερος

Αλεξάντερς Βούτσιτς: Ο εθνικιστής χορευτής του Dancing With The Stars έγινε φιλελεύθερος
REUTERS/Marko Djurica

Είναι ο άνθρωπος... μετάλλαξη. Από εθνικιστής έγινε φιλοευρωπαϊστής και φιλελεύθερος αλλά και χορευτής καθώς πήρε μέρος στο Dancing With The Stars της χώρας του. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος έχει υποστεί μια αξιοσημείωτη πολιτική «μεταμόρφωση».

Κάποτε του είχε απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ στη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 90 όταν ήταν στενός σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σήμερα όμως ο 47χρονος ψηλός άνδρας ηγείται των προσπαθειών της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ έχοντας κόψει πλέον κάθε δεσμό με τον εθνικισμό.

Πρωθυπουργός της χώρας από τον Απρίλιο του 2014, ο Βούτσιτς κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας περίπου το 55% των ψήφων, σύμφωνα με εκτίμηση του ερευνητικού ινστιτούτου IPSOS.

v2

(Πηγή: REUTERS/Antonio Bronic)

Ο Βούτσιτς, ο οποίος το 2009 εμφανίστηκε στη σερβική εκδοχή του επιτυχημένου τηλεοπτικού σόου "Dancing With The Stars", θεωρείται ένας πραγματιστής και όχι ένας παθιασμένος υποστηρικτής της ΕΕ. Αρνήθηκε να συνταχθεί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη όταν επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας για την ουκρανική κρίση και είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Σερβία "έδειξε τη φιλία της σε δύσκολες στιγμές".

Ωστόσο, θεωρείται ένας αξιόπιστος εταίρος για την διάθεσή του για συνεργασία σε μια ταραγμένη περιοχή.

v putin 4

(Πηγή: REUTERS/Sergei Karpukhin)

«Η Σερβία προχωράει. Δεν κρύβουμε τα συμφέροντά μας, δεν λέμε ψέματα σε κανέναν, κρατάμε το λόγο μας και γνωρίζουμε τι θέλουμε», δήλωσε πρόσφατα.

Η πολιτική αναλύτρια Γιαντράνκα Ζέλιντσιτς δήλωσε ότι η πρακτική του προσέγγιση σημαίνει πως η Δύση είναι προετοιμασμένη να «κάνει τα στραβά μάτια» απέναντι στις κατηγορίες για απολυταρχική διακυβέρνηση, λαϊκισμό και έλεγχο των Μέσων ενημέρωσης.

«Θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους»

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Βούτσιτς εντάχθηκε στο ακροδεξιό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα το 1993 και σύντομα έγινε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του, γνωστός για την σκληροπυρηνική του ρητορική.

Υπερασπίστηκε με πάθος τις ενέργειες των σέρβων ηγετών στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-95).

«Σκοτώνετε έναν Σέρβο και θα σκοτώσουμε 100 μουσουλμάνους», είπε τον Ιούλιο του 1995, λίγες μόλις μέρες μετά την εξόντωση σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, από τους Σερβοβόσνιους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

v3

(Πηγή: REUTERS/Antonio Bronic)

Το 1998, διορίστηκε υπουργός Πληροφοριών από τον τότε πρόεδρο Μιλόσεβιτς, τον αποκαλούμενο «Χασάπη των Βαλκανίων», ο οποίος πέθανε αργότερα κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και ενώ ανέμενε την ετυμηγορία.

Το 2007, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το σπίτι του θα είναι «πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς», τον σερβοβόσνιο διοικητή, ο οποίος μετά τον πόλεμο κατεζητείτο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι επικριτές του τον θεωρούν έναν αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και πάταξη της διαφθοράς και αντίθετα περιόρισε την ελευθερία του Τύπου και επέδειξε συγκεντρωτισμό.

v6

(Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch)

«Έχω αλλάξει»

Ο Βούτσιτς εξέπληξε τους πολιτικούς παρατηρητές το 2008 όταν ανακοίνωσε ότι συγκρούστηκε με το Ριζοσπαστικό Κόμμα και σχημάτισε το κεντροδεξιό Κόμμα της Προόδου μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, μαχόμενος για τη συνεργασία με τη Δύση.

«Δεν κρύβω ότι έχω αλλάξει...είμαι περήφανος γι’ αυτό», είχε δηλώσει στο AFP σε συνέντευξή του στο τέλος του 2012.

Ο ...αλλαγμένος Βούτσιτς έχει περιγράψει τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ως ένα «φρικτό έγκλημα» και έχει επισκεφθεί τον τόπο της τραγωδίας για να αποτίσει φόρο τιμής παρότι κατά την τελετή για την 20ή επέτειο, πριν από δύο χρόνια, οπότε τον κυνήγησε ένα εξαγριωμένο πλήθος που του πέταγε πέτρες.

Η πολιτική του καριέρα εκτινάχθηκε στα ύψη όταν διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έπειτα από τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος το 2012. Δύο χρόνια αργότερα ανήλθε στο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα κερδίζοντας την ευρεία λαϊκή στήριξη με την λαϊκιστική του ρητορική.

v7

(Πηγή: REUTERS/Antonio Bronic)

Έχει ασκήσει πιέσεις για τη βελτίωση των σχέσεων με τον αλλοτινό εχθρό, το Κόσοβο, μια κομβικής σημασίας απαίτηση για τις ενταξιακές προσπάθειες στην ΕΕ και των δύο πλευρών, ενώ έχει κερδίσει επαίνους γιατί επέδειξε συμπόνοια προς τους πρόσφυγες που ταξίδευαν μέσω της Σερβίας στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Σήμερα παρουσιάζει εαυτόν ως ακάματο εργάτη, ως τον μοναδικό άνθρωπο ικανό να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό και να εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ως προς την ιδιωτική του ζωή ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά πέραν του ότι θέλει να επιδεικνύεται, όπως φάνηκε και από την εμφάνισή του στο «Dancing With The Stars».

Πάρτε μία γεύση από τις χορευτικές του ικανότητες:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ