ΠΡΟΣΩΠΑ

Κάθριν Σβίτσερ:Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το ξαναέκανε 50 χρόνια μετά

Κάθριν Σβίτσερ:Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το ξαναέκανε 50 χρόνια μετά
Facebook/Kathrine Switzer Marathon Woman

Πενήντα χρόνια πριν έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όμως φαίνεται πως αυτή η πρωτιά δεν ήταν αρκετή για την Κάθριν Σβίτσερ, η οποία τη Δευτέρα επανέλαβε την κούρσα στον διεθνή μαραθώνιο της αμερικανικής μεγαλούπολης και μάλιστα έχοντας στο στήθος της τον ίδιο αριθμό που φορούσε και το 1967.

Η 70χρονη σήμερα Σβίτσερ πέρασε τη γραμμή του τερματισμού έπειτα από 4 ώρες 44 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, ολοκληρώνοντας μια διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας δεν παρέλειψε να κάνει και τις... απαραίτητες στάσεις για φωτογραφίες και συνεντεύξεις, καθώς ήταν το πρόσωπο της ημέρας.

Βέβαια η Σβίτσερ έχει πολλούς μαραθωνίους στην... πλάτη της, καθώς στα 50 χρόνια που πέρασαν από την πρώτη της κούρσα, έχει λάβει μέρος σε 40 διοργανώσεις παγκοσμίως, ενώ αυτή ήταν η ένατη φορά που τερμάτιζε στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Πενήντα χρόνια πριν η συμμετοχή των γυναικών σε τέτοιες διοργανώσεις δεν ήταν δεδομένη, ενώ δεν έλειπε και ο σεξισμός στον αθλητισμό, γεγονός που έκανε την Σβίτσερ ηρωίδα, δεδομένης και της επίθεσης που δέχθηκε και μάλιστα κατά τη διάρκεια της κούρσας, όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία.

boston


Πηγή: Facebook/Kathrine Switzer Marathon Woman

«Αυτό που συνέβη στους δρόμους της Βοστώνης 50 χρόνια πριν άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή μου, αλλά και τη ζωή άλλων ανθρώπων», είπε η Σβίτσερ, η οποία έκτοτε ανέπτυξε μεγάλη δράση σε ό,τι αφορά την θέση των γυναικών στον αθλητισμό, αν και, όπως παραδέχθηκε, ότι δεν είχε ποτέ σκεφθεί ότι η συμμετοχή της στον μαραθώνιο του 1967 θα ήταν η αφορμή για να σπάσουν τα φράγματα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών σε αντίστοιχες διοργανώσεις. Έναν χρόνο πριν η Ρομπέρτα Μπίνγκει Γκιπ, είχε επίσης τρέξει-ανεπίσημα- στον μαραθώνιο της Βοστώνης, όμως η Σβίτσερ έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της φωτογραφίας στην οποία αποτυπώνεται η επίθεση που δέχθηκε στη διάρκεια του αγώνα.

Η πρώτη γυναίκα που έτρεξε επίσημα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Η συμμετοχή της Σβίτσερ στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1967 άλλαξε πολλά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, στην οποία έκτοτε λαμβάνουν μέρος κι άλλες γυναίκες.

Σε αντίθεση με την Γκιπ, που έτρεξε το 1966 ανεπίσημα, η Σβίτσερ δήλωσε κανονικά συμμετοχή, δηλώνοντας μόνο το αρχικό του μικρού της ονόματος (Κ. Σβίτσερ), εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας κανόνας που να απαγορεύει τη συμμετοχή των γυναικών, ενώ και στην αίτηση συμμετοχής δεν απαιτούνταν να δηλώσει κανείς το φύλο του.

bostonpast261


Πηγή: Facebook/Kathrine Switzer Marathon Woman

Όμως η ίδια λέει πως δεν προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι είναι γυναίκα. Μάλιστα πήγε στην εκκίνηση φορώντας κραγιόν και σκουλαρίκια και παρ όλο που την συμβούλευσαν να τα αφαιρέσει εκείνη δεν το έκανε.

Όμως εκείνα τα χρόνια, θυμάται η Σβίτσερ, οι γυναίκες σπάνια έπαιρναν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Σβίτσερ προπονούνταν με την ανδρική ομάδα cross-country στο πανεπιστήμιο Syracuse, ενώ ακόμη και ο προπονητής της επιχείρησε να την αποθαρρύνει λέγοντάς της πως η απόσταση του μαραθωνίου είναι πολύ μεγάλη για τις γυναίκες που είναι «εύθραυστες».

«Καμιά γυναίκα δεν έτρεξε ποτέ στον μαραθώνιο της Βοστώνης», της είπε χαρακτηριστικά ο προπονητής της, ο οποίος πάντως της υποσχέθηκε ότι θα θα την πήγαινε ο ίδιος στην αμερικανική μεγαλούπολη αν μπορούσε να βγάλει την απόσταση στην προπόνηση.

Όταν είδε ότι η Σβίτσερ τα κατάφερε, ο ίδιος επέμενε για να δηλώσει επίσημα συμμετοχή, όπως και έγινε, με την 20χρονη τότε αθλήτρια να παίρνει μέρος με τον αριθμό 261, τον οποίο θα αποσύρει ο Μαραθώνιος της Βοστώνης προς τιμήν της.

bostonpast


Πηγή: Facebook/Kathrine Switzer Marathon Woman

Η επίθεση που άλλαξε τη ζωή της

Έχοντας διανύσει τα πρώτα χιλιόμετρα της κούρσας, η Σβίτσερ αντιλήφθηκε την παρουσία ενός άνδρα στη μέση του δρόμου, ο οποίος της έκανε άσεμνες χειρονομίες καθώς τον προσπέρασε. Στη συνέχεια, άκουσε πίσω της τον διαφορετικό ήχο που κάνουν στο δρόμο δερμάτινα παπούτσια, και αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Όταν γύρισε το κεφάλι της προς τα πίσω, ενστικτωδώς, για να δει τι συνέβαινε, αντίκρυσε το πιο «εχθρικό βλέμμα» που είχε δει ποτέ.

«Ένας μεγαλόσωμος άνδρας, που του έλειπαν και κάποια δόντια, ήταν έτοιμος να μου επιτεθεί και πριν προλάβω να αντιδράσω με έπιασε από τον ώμο και με τραβούσε πίσω φωνάζοντάς μου να φύγω από τον αγώνα και να του δώσω τον αριθμό συμμετοχής μου».

Το περιστατικό απαθανάτισαν οι φωτογράφοι, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια ο άνδρας που της επιτέθηκε ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα.

Η επίθεση τάραξε την Σβίτσερ η οποία εγκατέλειψε προσωρινά την κούρσα, ώσπου ο φόβος της μετατράπηκε σε οργή και ενέργεια, οπότε και συνέχισε μέχρι που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού.

«Το να εγκαταλείψω την κούρσα δεν αποτελούσε επιλογή για μένα. Ήξερα πως αν το έκανα, κανείς δεν θα πίστευε πως οι γυναίκες μπορούμε να τρέξουμε μεγάλες αποστάσεις και δικαιωματικά μας αξίζει μια θέση στην Μαραθώνιο της Βοστώνης. Δεν θα άφηνα τον φόβο να με σταματήσει», θυμάται η Σβίτσερ, η οποία εκείνη την ημέρα τερμάτισε σε τέσσερις ώρες και 20 λεπτά.

Η συμμετοχή της, το θάρρος της, το γεγονός ότι αψήφησε τον φόβο της μετά την επίθεση που δέχθηκε, την έκαναν ηρωίδα και η ίδια εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι μπορούσε να ασκήσει επιρροή, προσελκύοντας γυναίκες να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο της Βοστώνης.

Η ίδια έτρεξε σε 39 μαραθωνίους, κάνοντας προσωπικό ρεκόρ στη διοργάνωση του 1975 με 2:51:33, χρόνος που την ανέδειξε δεύτερη, ενώ δύο χρόνια μετά τερμάτιζε πρώτη στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

Δημιούργησε οργανώσεις και σωματεία που προωθούν τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό, ενώ με τη δράση της άνοιξε τον δρόμο για την πρώτη συμμετοχή γυναικών σε μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που έγινε το 1984 στο Λος Άντζελες.

boston 261


Πηγή: Facebook/Kathrine Switzer Marathon Woman

Την ίδια ώρα, ο αριθμός 261, που φορούσε στην πρώτη της συμμετοχή στον μαραθώνιο της Βοστώνης, έγινε σύμβολο για τις γυναίκες δρομείς.

1st woman to officially run Boston Marathon does it again, 50 years later, By Emanuella Grinberg, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ