ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Jean-Marc Barr επέστρεψε στο «Απέραντο Γαλάζιο» της Αμοργού (vid)

Ο Jean-Marc Barr επέστρεψε στο «Απέραντο Γαλάζιο» της Αμοργού (vid)
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας "το Απέραντο γαλάζιο", Jean Marc Barr μπροστά από το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό amorgos-news.gr

Το 1988 η ταινία του σπουδαίου Γάλλου σκηνοθέτη Λυκ Μπεσόν, το Απέραντο Γαλάζιο ανέδειξε την ομορφιά της Αμοργού και των Ελληνικών νησιών σε όλο τον κόσμο. Ο Jean Marc Barr, ο κινηματογραφικός Ζακ Μαγιόλ, επέστρεψε μετά από 30 χρόνια στο νησί, που ανέδειξε το ταλέντο του και μίλησε αποκλειστικά στο CNN Greece. Για την ταινία. Τη ζωή του. Την καριέρα του. Την Ελλάδα.

Η ιστορία δύο πρωτοπόρων της ελεύθερης κατάδυσης, του Γάλλου Ζακ Μαγιόλ και του Ιταλού Έντσο Μαγιόρκα συνάρπασε το κοινό. Η ταινία αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και για το ίδιο το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης. Οι "ήρωες", όπως ο Ζαν Μαρκ Μπαρ, πηγή έμπνευσης για πρωταθλητές.

1529179


(Ο αληθινός θρύλος των καταδύσεων Ζακ Μαγιόλ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA PHOTO AFP ARCHIVES)

(Πηγή: You Tube)

Η "ανάδυση" ενός πρωταγωνιστή

Ένας άσημος μέχρι τότε ηθοποιός, ο Jean-Marc Barr μεταμορφώθηκε σε σταρ του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου. 30 χρόνια μετά βρέθηκε και πάλι στην Αμοργό, κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας. Εκεί όπου ουσιαστικά ξεκίνησε η καριέρα του.

https://www.instagram.com/p/p

Το «Big Blue-Le Grand Bleu» ξέφυγε όμως από τη μυθολογία του κινηματογράφου. Ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά καταδυτών και έφερε το άθλημα και τη μαγεία της κατάδυσης σε όλα τα σπίτια. Ο σκηνοθέτης Jerome Espla θα προσπαθήσει με ένα ντοκιμαντέρ που γυρίζει μαζί με το Ζαν Μαρκ Μπαρ και τη Γαλλίδα πρωταθλήτρια Francine Kreiss και θα κυκλοφορήσει το 2018, 30 ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, να εξηγήσει αυτή την «κληρονομιά».

https://www.instagram.com/p/p

Η "επιστροφή στο Απέραντο Γαλάζιο"

Ο 56χρονος ηθοποιός επέστρεψε στα νερά της Αγίας Άννας, εκεί που πριν 30 χρόνια έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στις καταδύσεις. Μοναδική του επαφή μέχρι τότε, η εργασία του σε ψαράδικα στην Καλιφόρνια.

1 le grand bleu1


(Το "εξώφυλλο" της έκδοσης της ταινίας σε ψηφιακή μορφή)

Ο κινηματογραφικός Ζακ Μαγιόλ ήταν ένα με τη θάλασσα. Δεν φοβόταν τα βάθη του Αιγαίου πελάγους. Ήταν το σπίτι του. Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ όμως δεν τον μιμήθηκε στη ζωή του.

1 le grand bleu2


(Πόστερ της ταινίας με τους τρεις πρωταγωνιστές)

Οι απαιτητικοί μήνες των γυρισμάτων της ταινίας δημιούργησαν στενούς δεσμούς ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Όπως παραδέχθηκε όμως ο Μπαρ, μόνο για λίγο. Ο ηθοποιός προχωρά μπροστά, στις επόμενες «προκλήσεις» και η «μαγεία» μένει κάπου στο παρελθόν και στη μνήμη.

https://www.instagram.com/p/p

Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ ήταν ο πρώτος από τους συντελεστές, που επιστρέφει στην Αμοργό, 29 χρόνια μετά την προβολή της. Το Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της διεθνούς διοργάνωσης ελεύθερης κατάδυσης, «The authentic Big Blue», στο νησί θα βρεθούν ο μουσικοσυνθέτης Eric Serra, που "έντυσε" με την υπέροχη μελωδία την ταινία. Αλλά και ο ηθοποιός Gregory Forstner, ο νεαρός Έντσο Μολινάρι (Μαγιόρκα) της ταινίας.

Οι αγώνες του "αυθεντικού Big Blue"

Οι κορυφαίοι καταδύτες του κόσμου ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες (18-24 Σεπτεμβρίου). Για μια ακόμη φορά το «απέραντο γαλάζιο» θα γίνει ο πρεσβευτής της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.

2 copy


(Ο Ζαν Μαρκ Μπαρ με τον πρόεδρο της AIDA Hellas, Δημήτρη Κούμουλο (αρ.) και τον αντιπρόεδρο Χρήστο Παπαδόπουλο (δ.) - Πηγή: amorgos-news. gr)

Για τον Αμερικανό πρωταγωνιστή της ταινίας, το «Απέραντο Γαλάζιο» καθόρισε την καριέρα του. Του έδωσε την ευκαιρία να γίνει και αυτός Ευρωπαίος. Να μοιραστεί την πολιτιστική κληρονομιά της Γηραιάς Ηπείρου. Και ξεκίνησε από εδώ. Την Ελλάδα. Την Αμοργό.

https://www.instagram.com/p/p

Η ταινία ήταν η πιο εμπορική του 1988 στη Γαλλία και κέρδισε διεθνή βραβεία συμμετέχοντας και στο φεστιβάλ των Καννών. Γυρνώντας πίσω και κοιτάζοντας τη ζωή του, ο Ζαν Μαρκ Μπαρ νιώθει ικανοποιημένος για τα όσα πέτυχε. Ξεκινώντας από αυτή την ταινία.

1 le grand bleu3


(Το πόστερ της ταινίας στην Ιταλία)

Ο μύθος του Ζακ Μαγιόλ, του Έντσο Μολινάρι (Μαγιόρκα) και των καταδύσεων θα μείνει πάντα ζωντανός στις μνήμες μας. Και οι αγώνες του Σεπτεμβρίου θα είναι μια ακόμη αφορμή για να ξαναδούμε την ταινία και να ζήσουμε τη μαγεία του «Απέραντου Γαλάζιου».

(Η συνέντευξη έγινε με τη συνεργασία του amorgos-news.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ