ΠΡΟΣΩΠΑ

Μελίντα Γκέιτς: Η αντισύλληψη μπορεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια

Μελίντα Γκέιτς: Η αντισύλληψη μπορεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια
Facebook/Bill & Melinda Gates Foundation

Η αντισύλληψη είναι «μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες για την καταπολέμηση της φτώχειας που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος», δήλωσε σήμερα η Μελίντα Γκέιτς ζητώντας ο οικογενειακός προγραμματισμός να γίνει μια παγκόσμια προτεραιότητα.

Η πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων ενισχύει την οικονομική παραγωγικότητα επιτρέποντας στις γυναίκες να κερδίζουν ένα εισόδημα, ενώ έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρότερων οικογενειών με περισσότερους πόρους που θα δαπανώνται για την υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών, δήλωσε η 53χρονη Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς συνδιοργανώνει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τον οικογενειακό προγραμματισμό, όπου οι δωρεές αναμένεται να ανέλθουν σε τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση στην αντισύλληψη.

«Τα αντισυλληπτικά χειραφετούν τη γυναίκα. Και γυναίκες χειραφετημένες μεταμορφώνουν τις κοινωνίες», δήλωσε η Γκέιτς σύμφωνα με αντίγραφο της ομιλίας της που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Το ίδρυμα θα ανακοινώσει τη χορήγηση άλλων 375 εκατομμυρίων δολαρίων για τον οικογενειακό προγραμματισμό την προσεχή τετραετία.

Η σύνοδος πραγματοποιείται σε κρίσιμη χρονική συγκυρία, κυρίως μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση στο Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον οικογενειακό προγραμματισμό, τη σεξουαλική υγεία και την αναπαραγωγή.

Η Γκέιτς δήλωσε ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα» από τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ. «Αν η χειραφέτηση των γυναικών είναι κάτι περισσότερο από απλή ρητορική για τον πρόεδρο, θα το αποδείξει χρηματοδοτώντας τον οικογενειακό προγραμματισμό», πρόσθεσε.

Η Γκέιτς που παντρεύτηκε τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι η αντισύλληψη τής επέτρεψε να τελειώσει τις σπουδές της, να ακολουθήσει την καριέρα της στην τεχνολογία και να προγραμματίσει πότε θα αποκτήσει τα παιδιά της. «Η οικογένειά μου, η καριέρα μου, η ζωή μου είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πρόσβασης που είχα στην αντισύλληψη», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ