ΠΡΟΣΩΠΑ

Η γυναίκα - πρωτοπόρος της Ινδίας: Το pole dancing σε μία συντηρητική χώρα

Η γυναίκα - πρωτοπόρος της Ινδίας: Το pole dancing σε μία συντηρητική χώρα
Facebook/Aarifa Bhinderwala

Στο τέλος ενός πολυσύχναστου αυτοκινητόδρομου της Μουμπάι, βρίσκεται μία συνηθισμένη πολυκατοικία, η οποία δε ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Όμως, αυτό που συμβαίνει σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Αντιθέτως, προκαλεί μεγάλη εντύπωση σε μια χώρα, όπως η Ινδία.

Μέσα στο φωτεινό, μπλε, «υπνοδωμάτιο» της Aarifa Bhinderwala, δεν θα αντικρίσετε κρεβάτι και ντουλάπα, αλλά μόνο τέσσερις στύλους από το πάτωμα έως και το ταβάνι. Η 28χρονη Bhinderwala, εδώ και χρόνια κοιμάται στο σαλόνι.

Προτιμά να χρησιμοποιεί το υποτιθέμενο υπνοδωμάτιο για εξάσκηση και διδασκαλία του πάθους της, το pole dancing.

Φυσικά, για μια γυναίκα που ζει στην Ινδία, αυτή είναι μία αμφιλεγόμενη ενασχόληση.

Η Aarifa όμως δηλώνει πως δεν έχει σκοπό να σπάσει τα στερεότυπα ή να αψηφήσει τέτοιες αντιλήψεις.

«Το κάνω διότι το αγαπώ. Είμαι μια αθεράπευτα ρομαντική. Ό,τι κι αν κάνω πηγάζει από την αγάπη μου».

https://www.instagram.com/p/p

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Το φλογερό πάθος της Bhinderwala για το pole dancing ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν επισκέφθηκε την αδερφή της στο Περθ της Αυστραλίας. Εκεί, είδε μια διαφήμιση για μαθήματα και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει.

«Μου άρεσε πολύ ο παλμός της τάξης. Τα φώτα, η μουσική, οι γυναίκες από όλον τον κόσμο, η υψηλή ενέργεια... Ήταν σαν ένα πάρτι. Το βρήκα υπέροχο».

1

Μετά από μερικές εβδομάδες, κατάφερε να κάνει την πρώτη της αναστροφή: να σταθεί ανάποδα στο στύλο.

Τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κοινωνιολογία και έγινε χορεύτρια προχωρημένου επιπέδου.

«Το pole dancing με έκανε άλλο άνθρωπο. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Είναι αναζωογονητικό και ενδυναμωτικό. Είναι υπέροχο το να μαθαίνεις να κρατάς και να ελέγχεις το βάρος του σώματός σου. Αρχίζεις και κινείσαι με μία ανανεωμένη αυτοπεποίθηση» αναφέρει η Aarifa.

2 copy

Η 28χρονη χορεύτρια ξεκίνησε να χορογραφεί διάφορα είδη μουσικής, κάνοντας το pole dancing, μία μορφή τέχνης.

https://www.instagram.com/p/p

Το pole dancing στην Ινδία

Αν και η προέλευση του pole dancing εντοπίζεται πίσω στο αρχαίο ινδικό άθλημα του mallakhamb, κατά το οποίο παλαιστές έδιναν παράσταση πάνω σε ξύλινους στύλους, το pole dancing στον 20ο αιώνα ήταν ακόμη συνδεδεμένο με νυχτερινά μαγαζιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, το pole dancing έχει μετατραπεί σε άθλημα, προσφέροντας γυμναστική με μεγάλη ένταση, η οποία αναπτύσσει τη μυϊκή δύναμη και απαιτεί ταυτοχρόνως απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό.

Φαίνεται πως οι γυναίκες έχουν ξεκινήσει να αλλάζουν την εικόνα που έχει η κοινωνία για το συγκεκριμένο άθλημα.

Το 2008, η Katie Coates και ο Tim Trautman ίδρυσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την αθλητική ομοσπονδία International Pole Sports Federation (IPSF). Σήμερα, μετρούν περισσότερα από 30 εθνικά πρωταθλήματα και ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

Το 2015, σύμφωνα με την IPSF, περισσότεροι από 2.500 αθλητές αγωνίστηκαν σε 26 χώρες για να λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, «με μεγάλο αριθμό αντρών και παιδιών» να συμμετέχει. Η IPSF δηλώνει πως ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συμπερίληψη του pole dancing σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Coates δήλωσε στο CNNi πως δεν έχει ακούσει ξανά για κάποιον που κάνει pole dancing στην Ινδία.

Στη Μουμπάι -μία πόλη με τουλάχιστον 18.5 εκ. ανθρώπους- υπάρχουν μόνο δύο σχολές. H μία ανήκει στην Bhinderwala.

3 copy

Μετά τα μαθήματα που έκανε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που δίδαξαν pole dancing στη Μουμπάι, το 2002. Σύμφωνα με την ίδια, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο.

«Δε θεωρούνταν κάτι που θα έκανε ένα καλό κορίτσι».

Η Aarifa διδάσκει τρεις φορές την εβδομάδα και εξασκείται για δύο ώρες κάθε μέρα. Αναφέρει πως δε χρειάστηκε να διαφημίσει ποτέ τα μαθήματά της.

4

«Η δουλειά μου γίνεται γνωστή από στόμα σε στόμα».

Στα μαθήματα παρευρίσκονται γυναίκες από επιχειρηματίες, γιατροί, νοικοκυρές έως και μοντέλα. Οι ηλικίες τους ποικίλλουν επίσης – η μεγαλύτερη μαθήτρια της Bhinderwala είναι 49 ετών!

Αποκτώντας φήμη

Η Aarifa Bhinderwala άρχισε να αποκτά αναγνώριση στη Μουμπάι όταν το κανάλι “Blush” πρόβαλε το «ταξίδι» της.

Στο βίντεο, η 28χρονη λέει: «Δε σημαίνει πως όλα τα άτομα με το καλυμμένο πρόσωπο είναι συντηρητικά. Όπως επίσης δε σημαίνει πως οποιοσδήποτε φορά πιο «αδιάκριτα» ρούχα είναι και ανοιχτόμυαλος».

Έως και σήμερα το βίντεο έχει 1.3 εκατομμύρια προβολές.

5

«Ελπίζουμε η Bhinderwala να δώσει στις γυναίκες το θάρρος να εκφραστούν όπως οι ίδιες επιθυμούν και να τις πείσει να μην αφήσουν το δόγμα να τις παρασύρει» δήλωσε ο Akanksha Seda, διευθυντής του Blush.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Aarifa έχει αποκτήσει ένα μεγάλο κοινό.

Στο Instagram έχει σχεδόν 6.000 ακόλουθους και αναρτά πολύ συχνά φωτογραφίες και βίντεο των εντυπωσιακών κινήσεών της.

https://www.instagram.com/p/p

Ο ρόλος των αντρών στο στύλο

Με σκοπό την μεγαλύτερη αναγνώριση του αθλήματός της, η Bhinderwala επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη πως μόνο γυναίκες ασχολούνται με αυτό.

Παρόλο που δεν έχει δει ούτε έναν άνδρα να εμφανίζεται σε ένα από τα μαθήματά της, εργάζεται σε ένα πρόγραμμα που ελπίζει ότι θα απευθύνεται αρκετά στους άντρες.

6

Σε διεθνές επίπεδο, το pole dancing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για τους άντρες. Αυτό το χρόνο, 35 ζήτησαν να πάρουν μέρος στα παγκόσμια πρωταθλήματα στην Ολλανδία. Το 2012, ήταν η πρώτη χρονιά που δημιουργήθηκε κατηγορία αντρών.

Η Bhinderwala δήλωσε πως το pole dancing της έχει μάθει την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και τη συγχώρεση.

«Σέβομαι πάρα πολύ το σώμα μου. Μου έχει μάθει να συγχωρώ επειδή το ίδιο με συγχωρεί» δήλωσε η 28χρονη.

12985440 997267640365087 2620084020081609936 n


Πηγή: Facebook/Aarifa Bhinderwala

Φωτογραφίες από CNNi
Aarifa Bhinderwala: India's pioneering pole dancer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ