ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ολική επαναφορά για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

Ολική επαναφορά για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
CNN Greece

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης και με τη δήλωση της αποφασιστικότητας της να συνεχίσει την έρευνα για τον νομικό και λογιστικό έλεγχο του χρέους, η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους έκανε την πρώτη της συνεδρίαση το σαββατοκύριακο με τη νέα της μορφή ως σωματείο.

Κατά της διάρκεια της εναρκτήριας παρουσίασης το Σάββατο, στην κατάμεστη αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ζωή Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τα μέλη της και ιδιαίτερα την ανεξάρτητη ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα η οποία όπως είπε, “εγγυήθηκε τη συνέχιση της λειτουργίας της Επιτροπής”.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε μια σύντομη αναφορά στη δράση της Επιτροπής όσο ήταν ακόμη θεσμικό όργανο της Βουλής, μέχρι την όπως είπε “εκδίωξη της, το κλείσιμο των γραφείων της και την απόσυρση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της από την ιστοσελίδα της Βουλής.”

Στην ομιλία της η κυρία Σακοράφα, ανοίγοντας και το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, παρουσίασε σημείωμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου από το 1945 στο οποία καταγράφονται με λεπτομέρειες τα χρέη των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών προς τη χώρα μας, το οποίο όπως είπε “είχε θαφτεί” ενώ παρομοίασε την Επιτροπή Αλήθειας με το Δούρειο Ίππο του Οδυσσέα και το σκοπό που υπηρέτησε "Το ξύλινο άλογο για να ξανακερδίσουμε την πατρίδα μας".

Παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες

Οι αποφάσεις της επιτροπής όπως παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, αφορούν σε μια δέσμη δράσεων που θα ξεκινήσουν άμεσα.
Όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η επιτροπή θα προχωρήσει αρχικά σε δύο πορίσματα. Το πρώτο θα αφορά τις τράπεζες και της “χρησιμοποίησης τους για την επιβολή των μνημονίων” και το δεύτερο στο ασφαλιστικό σύστημα και στο “πως καταστράφηκαν τα ταμεία από τις επιλογές των μνημονιακών πολιτικών”.

Η τρίτη κατά σειρά δράση θα αφορά στο να καταδειχθεί πως υπερχρεώθηκαν τα νοικοκυριά και πως επηρεάζονται αυτά από το σύστημα του χρέους. Θα αναληφθεί επίσης πρωτοβουλία για παρέμβαση στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη. Όπως είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου η Επιτροπή Αλήθειας έχει στα χέρια της τη δικογραφία και θα παρέμβει στη δίκη ως πολιτικός ενάγων.
Η τέταρτη δράση αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων και στην πραγματοποίηση ακροάσεων προσώπων που υπηρέτησαν σε θέσεις ευθύνης την περίοδο των μνημονίων. Πέμπτη δράση θα είναι η συγκρότηση παρατηρητηρίου χρέους με την Επιτροπή Αλήθειας να παρεμβαίνει σε όλες τις εξελίξεις για το χρέος και στην διαπραγμάτευση. Τέλος θ αναληφθούν δράσεις για να αξιοποιηθούν τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν ώστε να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο “η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας μέσα από τα μνημόνια.”

Αναφορικά με τη ανάδειξη του ζητήματος του χρέους σε διεθνές επίπεδο, η κυρία Σοφία Σακοράφα τόνισε πως στόχος είναι η πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλήθειας να πάρει μια πανευρωπαϊκή διάσταση και να υπάρξει συντονισμός με άλλες επιτροπές από Ισπανία και Πορτογαλία.

Συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Όπως είπε στο CNN Greece o κ. Ερίκ Τουσέν, επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής Αλήθειας,
“υπάρχει μια δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε τρεις εβδομάδες θα γίνει μια συνάντηση στην Ισπανία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία 600, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και βουλευτών της Ισπανίας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 40 δήμαρχοι μεγάλων πόλεων.
Υπάρχει η βούληση από διαφορετικές χώρες, όπως για παράδειγμα της Ισπανίας, όπου το θέμα του χρέους είναι πολύ καυτό. Όμως υπάρχει πρωτοβουλία και στην Ιταλία. Ο δήμαρχος της Νάπολης που είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας υποστηρίζει επίσης μια πρωτοβουλία για έλεγχο του χρέους με τη συμμετοχή των πολιτών.”

Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου πήραν το λόγο τα μέλη της επιτροπής που ασχολούνται με ειδικότερα θέματα. Ο κ. Ντανιέλ Μανεβάρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έγγραφα του ΔΝΤ που όπως είπε “αποδεικνύουν πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα είχε στόχο να επωφεληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες” και είπε πως η Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει νέο αίτημα 10 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών γεγονός που καταδεικνύει “την αποτυχία του προγράμματος και τις συνέπειες που θα είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να διορθωθούν.”

Η παρουσίαση των δράσεων της Επιτροπής έκλεισε με την κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία είπε πως στόχος δεν είναι μόνο “να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο αλλά συγκροτούμε τα στοιχεία που θα αποτελέσουν όπλα στα χέρια του λαού και του δημοσίου. Αυτό με το οποίο καταπιανόμαστε πολύ συγκεκριμένα είναι να αποτυπώσουμε με στοιχεία όλη εκεί τη διαδρομή που αποκαλύπτει πως παρανόμως σήμερα ένας λαός στενάζει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ