ΣΠΟΡ

Η IAAF γνωστοποίησε ότι σε επανέλεγχο βρέθηκε θετικό δείγμα της από το 2007!

Η IAAF γνωστοποίησε ότι σε επανέλεγχο βρέθηκε θετικό δείγμα της από το 2007!
EUROKINISSI/ICON/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ενημέρωσε την Τετάρτη τον ΣΕΓΑΣ, ότι βρέθηκε θετικό δείγμα της Ελληνίδας πρωταθλήτριας από το 2007.

Μετά το σχετικό έγγραφο, ο ΣΕΓΑΣ ανακοίνωσε ότι ξεκινά πειθαρχική διαδικασία για μία από τις κορυφαίες αθλήτριες της χώρας μας, για το δείγμα, που πάρθηκε την χρονιά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. «Μετά από σχετική ενημέρωση της IAAF το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για την Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η IAAF ενημέρωσε το ΣΕΓΑΣ πως βρέθηκε θετικό δείγμα της αθλήτριας από επανέλεγχο, που έγινε σε δείγμα που είχε παρθεί το 2007. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία θα προχωρήσει στις νόμιμες από τους κανονισμούς διαδικασίες».


(Πηγή: Reuters/Eric Gaillard)

Ο επανέλεγχος γίνεται 8 χρόνια μετά, και δεν διευκρινίζεται από ποιον αγώνα προέρχεται το δείγμα. Πάντως η IAAF έχει εδώ και ένα χρόνο προχωρήσει σε έλεγχο δειγμάτων (τα αποτελέσματα δεν ήταν ξεκάθαρα τότε και δεν είχαν ανακοινωθεί) της περιόδου 2006-2008, καθώς μόλις το 2009 καθιερώθηκε το «αιματολογικό διαβατήριο». Μάλιστα το Γερμανικό δίκτυο WDR είχε αποκαλύψει ότι συνολικά τα ύποπτα δείγματα είναι 225 από 39 χώρες. Τα περισσότερα Ρώσων αθλητών, αλλά στον κατάλογο υποστήριζε ότι υπήρχαν και 12 Έλληνες.

Το 2007 η Δεβετζή είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Οζάκα και είχε περάσει με επιτυχία το αντιντόπινγκ τεστ. Επίσης είχε βγει 2η στον τελικό των Γκραν Πρι στην Στουτγκάρδη. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ολυμπιονίκης του τριπλούν τιμωρήθηκε από την IAAF με αποκλεισμό δύο ετών τον Μάρτιο του 2011, όταν δεν είχε δώσει δείγμα σε αιφνίδιο έλεγχο που έγινε στις 23 Μαΐου του 2009 στη Γιάλτα, όπου έκανε προετοιμασία με Ουκρανό προπονητή. Ήδη από το 2009 είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ