ΣΠΟΡ

Surfing: Πρόκληση στα «φονικότερα νερά» του πλανήτη (vid)

Surfing: Πρόκληση στα «φονικότερα νερά» του πλανήτη (vid)
Στη Ναζαρέ της Πορτογαλίας ολοκληρώνεται ο αγώνας Big Wave Tour ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / PAULO CUNHA

Η Πορτογαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου του Surfing τις επόμενες εβδομάδες. Ο αγώνας Big Wave Tour μεταφέρεται στην παραλία Nazaré και στα πιο επικίνδυνα νερά του πλανήτη με τα ψηλότερα κύματα, που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. 

Το Μεξικό και η Χαβάη φιλοξένησαν τους δύο πρώτους αγώνες των ανδρών και τον πρώτο των γυναικών στο Big Wave Tour, στους οποίους συμμετέχουν οι πλέον ριφοκίνδυνοι surfers του κόσμου. Αυτοί που ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραίοτητα παλεύοντας με τα μεγαλύτερα κύματα.

12036546


(Ο Ίαν Γουόλς, νικητής του Big Wave Tour στη Χαβάη (φώτο αρχείου) - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Kelly Cestari)

Ο Κάι Λένι ήταν ο νικητής στο Μεξικό και ο Ίαν Γουόλς στη Χαβάη, ενώ η Αλμς Πέιτζ επικράτησε στον πρώτο αγώνα των γυναικών, στα νερά του Ειρηνικού. Κανονικά αυτός θα ήταν ο 3ος και τελευταίος αγώνας της χρονιάς, αλλά οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Πορτογαλία (δεν υπήρχαν κύματα) άλλαξε τη σειρά.

17423820


(Προσπάθεια από τον περυσινό αγώνα στη Ναζαρέ της Πορτογαλίας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MIGUEL A. LOPES)

Happy Halloween στα κύματα

H WSL έστειλε το δικό της μήνυμα για το Χαλογουίν με "τρομακτικές εικόνες" από τις προσπάθειες των αθλητών του σέρφινγκ, που κόβουν την ανάσα.

Σε ένα ακόμη βίντεο η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Σέρφινγκ συγκέντρωσε μερικά από τα εντυπωσιακότερα κύματα με τον τίτλο, "τα τέρατα υπάρχουν".

Η "φονική παραλία"

Τίποτε όμως δεν συγκρίνεται με αυτό που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι αθλητές στην παραλία Nazaré της Πορτογαλίας. Η γεωμορφία του πυθμένα με το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο φαράγγι της Ευρώπης, που ανεβαίνει απότομα όταν πλησιάζουμε στις ακτές δημιουργούν μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα του κόσμου.

17224596


(Προσπάθεια αθλητή από τον περυσινό αγώνα στη Ναζαρέ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / PAULO CUNHA)

Το 2011 ο Αμερικανός πρωταθλητής του σερφ Γκάρετ Μακναμάρα ανέβηκε και επίσημα το υψηλότερο κύμα στην ιστορία των αγώνων με ύψος 23,8 μέτρα! Δυστυχώς το 2012 τα κύματα αποδείχθηκαν φονικά καθώς σκότωσαν ένα μικρό κοριτσάκι 5 ετών και τον παππού του, που έκαναν βόλτα στην παραλία...Και βέβαια πάμπολλα είναι τα ατυχήματα, που κατά καιρούς έχουν υποστεί οι ριψοκίνδυνοι σέρφερς.

Οι αθλητές ξεκινούν τις προπονήσεις τους και ο αγώνας θα διεξαχθεί λογικά κοντά στα Χριστούγεννα, όπως και το 2016. Και εφέτος η Ναζαρέ προσκαλεί τους πλέον ατρόμητους σέρφερς για να δοκιμάσουν τις αντοχές και τα όρια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ