ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: Το ρεκόρ που έχασε ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν (vid)

ΠΚ 2018: Το ρεκόρ που έχασε ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν (vid)
Με δάκρυα το αντίο στην εθνική από τον Μπουφόν ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO

Κεντρικό θέμα συζήτησης από το βράδυ της Δευτέρας είναι ο ιστορικός αποκλεισμός της Ιταλίας από τη Σουηδία στα μπαράζ του μουντιάλ. Μετά από 60 χρόνια η σκουάντρα ατζούρα δε θα είναι παρούσα σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Μεγαλύτερη όμως απουσία και από την ίδια την εθνική, είναι αυτή του Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Γιατί ο Ιταλός πορτιέρο θα περνούσε στην ιστορία αν βρισκόταν με την εθνική Ιταλίας στα γήπεδα της Ρωσίας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το σφύριγμα της λήξης του αγώνα στο Μιλάνο βρήκε έναν ολόκληρο λαό να κλαίει. Η Ιταλία έμοιαζε με τη Βραζιλία του 1950, όταν η Ουρουγουάη τη βύθισε στο πένθος στερώντας της στο Μαρακανά το τρόπαιο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη σκουάντρα ατζούρα, που θα λείψει μόλις για 3η φορά από τελικά μουντιάλ: το 1930 τα χρήματα ήταν πολλά για να ταξιδέψει στην Ουρουγουάη, το 1958 αποκλείστηκε με ήττα 2-1 από τη Β.Ιρλανδία στον τελευταίο αγώνα (της αρκούσε η ισοπαλία) και δεν πήγε στη Σουηδία, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας η Σουηδία θα συνδυάσει για 2η φορά την "συμμετοχή" της με τον αποκλεισμό των Ιταλών.

18715656


(Δακρυσμένοι Μπουφόν και Κιελίνι λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO)

Με το σοκ του αποκλεισμού νωπό, η εικόνα του δακρυσμένου Μπουφόν στην κάμερα της Ιταλικής τηλεόρασης να ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του στην εθνική ομάδα, ήταν το 2ο χτύπημα στην καρδιά των τιφόζι. Ο καπιτάνο δεν θα πάει στη Ρωσία.

Ο ίδιος υποστήριζε ότι τα δάκρυά του ήταν για τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας. Και για τον ίδιο όμως, χάθηκε η ευκαιρία για να μείνει "αιώνια" ζωντανός στις μνήμες. Και θα τα κατάφερνε εάν η Ιταλία βρισκόταν στα τελικά.

18715660


(Όλοι οι παίκτες της εθνικής Ιταλίας αγκαλιάζουν τον Μπουφόν - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO)

Το ρεκόρ που δεν έσπασε

Έτσι κι αλλιώς η παρουσία σε ένα παγκόσμιο κύπελλο γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση για τους ποδοσφαιριστές. Ο 39χρονος Μπουφόν είχε καταφέρει να πάρει μέρος σε 5 (!) μουντιάλ και να αποτελεί μέλος μιας μικρής ελίτ τριών ανθρώπων, που άντεξαν στον χρόνο και επί 20 έτη πρόσφεραν στην εθνική τους ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο.

Πρώτος ήταν ο γκολκίπερ του Μεξικού, Αντόνιο "Τότα" Καρμπαχάλ: 1950, 1954, 1958, 1962 και 1966 σε ηλικία 37 χρόνων για τον "El Cinco Copas" ("ο 5 Μουντιάλ"), που πρώτος τα κατάφερε.

1700269


(Ματέους (αρ.) και Λιτμπάρσκι (δ.) με το ΠΚ του 1990 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / AFPI FILES / STAFF / ds)

Στα 37 του χρόνια το 1998 στη Γαλλία, ο Λόταρ Ματέους απέδειξε ότι αντίστοιχο ρεκόρ μπορεί να πετύχει και ένας ποδοσφαιριστής, που δεν είναι τερματοφύλακας: 1982, 1986, 1990, 1994 και 1998 με ένα τρόπαιο (το 90 στην Ιταλία) και δύο χαμένους τελικούς (Ισπανία και Μεξικό) στο ξεκίνημα της καριέρας του.

4421318


(Ο Μπουφόν φιλά το τρόπαιο το 2006 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / BERNDT WEISSBROD)

Από το καλοκαίρι του 2014 και το μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Μπουφόν προστέθηκε στη λίστα αυτή: 1998, 2002, 2006, 2010, 2014. Βρέθηκε και αυτός στο υψηλότερο σκαλί το 2006 στον αλησμόνητο τελικό με τη Γαλλία.

Όμως ο Μπουφόν θα μπορούσε να τους ξεπεράσει όλους. Να γίνει ο απόλυτος "θρύλος" με 6 παγκόσμια κύπελλα το επόμενο καλοκαίρι. Και να βάλει τέλος στην καριέρα του με τον καλύτερο τρόπο. Η Ιστορία δεν του έκανε τη χάρη...

4421367


(Ο Μπουφόν έχασε την ευκαιρία να περάσει στο πάνθεον του αθλητισμού - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ROLAND WEIHRAUCH)

Ο απόλυτος "Κύριος" των γηπέδων

Πολλοί ήταν αυτοί που αμφισβητούσαν τις ικανότητές του πλέον. Όμως ο ίδιος έδινε απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ματς με τη Γιουβέντους και την εθνική ομάδας. Ο "φόβος του επιθετικού" μπροστά από τον Μπουφόν ζωντάνεψε για πολλούς, ακόμη και τα τελευταία χρόνια.

18715435


(Και στα 39 του ο Μπουφόν παραμένει ένας από τους κορυφάιους τερματοφύλακες του κόσμου - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DANIEL DAL ZENNARO)

Και ο ίδιος πάντα ένας Κύριος. Δεν παραπονέθηκε ποτέ γιατί δε του δόθηκε η Χρυσή Μπάλα (που την άξιζε) ή κάποια άλλη μεγάλη διάκριση. Αναγνώριζε ότι οι επιθετικοί παίρνουν τα εύσημα. Και στη βράβευση του πριν λίγες ημέρες στο διαγωνισμό της FIFA "The Best" και το βραβείο που θεσπίστηκε για τον κορυφαίο τερματοφύλακα δάκρυσε και πάλι.

18630538


(Ο Μπουφόν δάκρυσε στη βράβευσή του στο διαγωνισμό The Best - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDY RAIN)

Κανείς δε βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια να πει έναν κακό λόγο. Μέσα στο γήπεδο ήταν αρχηγός και τζέντλεμαν. Το απέδειξε και στο τελευταίο του, 175ο παιχνίδι, με τη φανέλα της εθνικής. Όταν στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι τιφόζι αποδοκίμαζαν εκείνον της Σουηδίας, ο Μπουφόν επιδεικτικά άρχισε να χειροκροτά. Μεγαλείο...

Το μήνυμα του Κασίγιας

Οι αντιδράσεις τις τελευταίες ώρες είναι πολλές για τον Μπουφόν. Ξεχώρισε όμως η συγκλονιστική δημόσια ανάρτηση του Ικέρ Κασίγιας. Ο "άγιος Ίκερ" του Ισπανικού ποδοσφαίρου, μίλησε μέσα από την ψυχή του: "Δεν μου αρέσει να σε βλέπω έτσι. Θέλω να σε βλέπω όπως ήσουν και όπως θα συνεχίσεις να είσαι, ένας Θρύλος. Είμαι περήφανος που σε γνώρισα και περήφανος που σε έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές. Μπορείς ακόμα να συνεχίσεις να μας κάνεις να απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο φίλε! #1".

Και είναι ο Ισπανός τερματοφύλακας, που ίσως καταφέρει να συμπεριληφθεί και εκείνος στο κλαμπ των εκλεκτών με τα 5 μουντιάλ, αν ο Λοπετέγκι τον καλέσει και πάλι στην εθνική ομάδα. Αλλιώς, πολύ δύσκολα πλέον κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής μπορέσει να πετύχει αυτό τον μυθικό αριθμό. Το ποδόσφαιρο αλλάζει και γίνεται πολύ πιο απαιτητικό και οι "μεγάλοι" σε ηλικία παίκτες, θεωρούνται πλέον αναλώσιμοι...

(Στο Κατάρ ο Μέσι (ήδη με 4 μουντιάλ στη Ρωσία) το 2022 θα είναι 35 χρόνων και το 2026, όπου και αν γίνει, στα 39. Λέτε...;)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ