ΣΠΟΡ

Συναρμολογούμενο γήπεδο ποδοσφαίρου φτιάχνει το Κατάρ για το Μουντιάλ

Συναρμολογούμενο γήπεδο ποδοσφαίρου φτιάχνει το Κατάρ για το Μουντιάλ
Getty images/ideal images/ Handout/φωτογραφία αρχείου

Οι Καταριανοί βιάζονται να ετοιμαστούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, που θα φιλοξενηθεί στη χώρα τους. Και επινοούν λύσεις. Ευφάνταστες λύσεις.

Έτσι, η αρχή στο Κάταρ που είναι υπεύθυνη για τις υποδομές του event - SC (Supreme Committee for Delivery & Legacy) - αποκάλυψε σχέδια για την ανέγερση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, του έβδομου που απαιτείται για τη διοργάνωση, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο από συναρμολογούμενα μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων και κοντέινερ!

Κάθε μπλοκ θα περιλαμβάνει αποσυναρμολογούμενα καθίσματα, τουαλέτες και ό,τι άλλο χρειάζεται. Και το σχέδιο εξασφαλίζει ότι ολόκληρο το γήπεδο μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί κάπου αλλού ή να μετατραπεί σε πλειάδα μικρότερων χώρων. «Η καινοτομία ήταν στο επίκεντρο των σχεδίων μας να παραδώσουμε ένα ιστορικής σημασίας Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θα αφήσει μια κληρονομιά στο Κάταρ και στον κόσμο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της SC, Χασάν αλ Θαουάντι. «Αυτός ο χώρος δίνει την τέλεια κληρονομιά» τόνισε.

Το 40.000 θέσεων γήπεδο ποδοσφαίρου - σχέδιο του αρχιτεκτονικού γραφείου Fenwick Iribarren Architects - θα τοποθετηθεί στην προκυμαία της Ντόχα, της πρωτεύουσας της χώρας του Κόλπου. Η κατασκευή του γηπέδου «Στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ» σημαίνει λιγότερα υλικά, λιγότερα απόβλητα και απορρίμματα, και μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα). Επιπλέον, η θέση του δίνει τη δυνατότητα για εξαιρετική απόλαυση της θέας της εμβληματικής κορνίς (της επτά ολόκληρων χιλιομέτρων βόλτας στην παραλία) της Ντόχα αλλά και του δυτικού τμήματος της κάτω πόλης που «βρέχει τα πόδια του» στη θάλασσα.

Η κατασκευή έχει ήδη αρχίσει, με στόχο την ολοκλήρωσή της το 2020, δυο χρόνια πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ