ΣΠΟΡ

ΔΟΕ: Εκτός Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία για το σκάνδαλο ντόπινγκ

ΔΟΕ: Εκτός Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Ρωσία για το σκάνδαλο ντόπινγκ
Η ΔΟΕ απέβαλε της Ρωσία από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς (στη φώτο ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ (αρ.), ο Ρώσος Πρόεδρος Βάντιμιρ Πούτιν (κ) και ο Ρώσος Ολυμπιονίκης Ζούμπκοφ REUTERS / PHIL NOBLE

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ανακοίνωσε και επίσημα τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018. Η ΔΟΕ έκανε δεκτή την εισήγηση της WADA, καθώς η Ρωσική πλευρά δεν είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Διεθνών Οργανισμών σχετικά με την εθνική της επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ.

Στις 16 Νοεμβρίου η WADA είχε ανακοινώσει ότι η Ρωσική Επιτροπή δεν πληρούσε ακόμη τα κριτήρια επανεισδοχής της από το αθλητικό Κίνημα και θα έπρεπε να συνεχισθεί το εμπάργκο των Ρώσων Αθλητών, από διεθνείς διοργανώσεις, που ξεκίνησε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Η αιτία ήταν η αποκάλυψη για εκτεταμένο σύστημα ντόπινγκ και στους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι.

2017 12 05T185915Z 848187003 RC1A4049FEC0 RTRMADP 3 OLYMPICS 2018 RUSSIA


(Τα κεντρικά της ΔΟΕ στη Λωζάνη - Πηγή: REUTERS / DENIS BALIBOUSE)

Η ΔΟΕ αποφάσισε να αποβληθεί η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή, να μην χορηγηθεί διαπίστευση σε οποιοδήποτε μέλος του Υπουργείου Αθλητισμού της χώρας για τους Αγώνες στη Ν. Κορέα, να εξαιρεθούν ο Υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, και ο αναπληρωτής του το 2012, Γιούρι Νάγκορνιχ, από μελλοντικούς Αγώνες, να αποσυρθεί ο Ντμίτρι Τσερνισένκο, πρώην επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Σότσι 2014 από την Επιτροπή Συντονισμού του Πεκίνου 2022, να αποβληθεί ο πρόεδρος της ΡΟΕ, Αλεξάντερ Ζουκόβ, από μέλος της ΔΟΕ, η ΡΟΕ να καλύψει τα κόστη των ερευνών της ΔΟΕ κλπ.

Κάποιοι Ρώσοι αθλητές θα μπορέσουν να αγωνιστούν με τη σημαία της ΔΟΕ (κάτι ανάλογο έγινε και στους Ολυμπιακούς Στο Ρίο). Η λίστα με τις προσκλήσεις θα αποφασιστεί με απόλυτη μυστικότητα από μία επιτροπή και σε αυτή θα υπάρχουν μόνον αθλητές που έχουν πιάσει τα σχετικά όρια των αγωνισμάτων, δεν έχουν αποκλειστεί για παραβάσεις ντόπινγκ, και έχουν υποβληθεί σε ελέγχους ντόπινγκ εκτός RUSAD.

2017 12 05T185325Z 619687068 UP1EDC51GH1M4 RTRMADP 3 OLYMPICS 2018 RUSSIA


(Ο πρόεδρος Τόμας Μπαχ στη Σ/Τ της ΔΟΕ - Πηγή: REUTERS / DENIS BALIBOUSE)

"Πρόκειται για μία πρωτοφανής επίθεση στην ακεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αθλημάτων. Η ΔΟΕ επέβαλε αναλογικές ποινές για τη συστηματική χειραγώγηση, ενώ προστατεύει τους "καθαρούς αθλητές". Αυτή η ποινή πρέπει να χαράξει μία γραμμή στα καταστροφικά επεισόδια και να λειτουργήσει ως καταλύτης, για πιο αποτελεσματικό σύστημα αντιντόπινγκ από τη WADA" ήταν τα λόγια του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ