ΣΠΟΡ

«Ήμουν μυστικός πράκτορας»: Ο Ματίας Ζάμερ αποκαλύπτει

«Ήμουν μυστικός πράκτορας»: Ο Ματίας Ζάμερ αποκαλύπτει
EPA

Βραβευμένος με τη «Χρυσή μπάλα» του 1996 και παίκτης «κλειδί» στην κατάκτηση του Euro εκείνης της χρονιάς από τη Nationalmannschaft, ο Ματίας Ζάμερ υπήρξε ένας από τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας, τόσο της Ανατολικής, όσο και της Ενωμένης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όμως δεν φαίνεται πως ήταν και… κάτι παραπάνω από αυτό.

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild, δεν «υπηρέτησε» μόνο το γερμανικό ποδόσφαιρο, καθώς στα νιάτα του υπήρξε και μέλος της Στάζι, της μυστικής υπηρεσίας που μέσω ενός τεράστιου δικτύου υπαλλήλων και πληροφοριοδοτών, κατασκόπευε και αρχειοθετούσε κάθε πτυχή της ζωής εκατομμυρίων πολιτών της-τότε-Ανατολικής Γερμανίας.

«Υπήρχαν πιέσεις και περιορισμοί, που ήταν αδύνατο να τους αποφύγουμε. Προφανώς είναι λυπηρό, όμως ήταν μέρος ενός κακού συστήματος και δεν υπήρχε άλλη επιλογή», παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ο 50χρονος σήμερα Ζάμερ, «ομολογώντας» ότι υπήρξε ένα από τα «γρανάζια» της μυστικής υπηρεσίας που αποτελούσε την «αιχμή του δόρατος» για το υπουργείο Ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Ο 19χρονος τότε Ζάμερ, αγωνιζόταν στην Ντιναμό Δρέσδης, όμως, όπως σημειώνει, ουδέποτε χρειάστηκε να κατασκοπεύσει τους συμπατριώτες του, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ποτέ δεν κράτησε όπλο και δεν συμμετείχε σε κάποια άσκηση.

Ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, κάνοντας μια… αναδρομή στα γεγονότα και τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, ανέφερε ενδεικτικά πως ο πατέρας του, Κλάους, που επίσης υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αρνήθηκε να ενταχθεί στο «Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα» (SED) και το «πλήρωσε» με το να «κοπεί» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και το Μουντιάλ του 1974 παρόλο που είχε αγωνισθεί σε όλες τις προκριματικές αναμετρήσεις.

Ο Ματίας Ζάμερ, έκανε στη Ντιναμό Δρέσδης τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του, για να διαγράψει μια σπουδαία καριέρα με τις φανέλες της Ίντερ, της Στουτγκάρδης και της Ντόρτμουντ, με την οποία κατέκτησε και το Champions League το 1997. Επιπλέον, αγωνίσθηκε 23 φορές με την φανέλα της Ανατολικής Γερμανίας πετυχαίνοντας έξι γκολ και 51 φορές, σκοράροντας 8 φορές, εκείνη της Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους στο Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ