ΣΠΟΡ

Νέος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας ο Φιούρι νικώντας το φαβορί Κλίτσκο

Νέος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας ο Φιούρι νικώντας το φαβορί Κλίτσκο
Ο νέος Παγκόσμιος πρωταθλητής (δεξιά) Τάισον Φιούρι Reuters / Lee Smith Livepic

Σαν βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ, ήταν η νίκη του Βρεττανού πυγμάχου στο Ντίσελντορφ, μπροστά σε 50 χιλιάδες θεατές, επί του απόλυτου φαβορί, επικρατώντας στα σημεία του Ουκρανού πρωταθλητή με ομόφωνη απόφαση.

Πολλοί λίγοι ήταν εκείνοι, που πίστευαν στις δηλώσεις του 27χρονου πυγμάχου από το Μάντσεστερ, οπαδού της Γιουνάιτεντ, ότι θα κερδίσει τον αήττητο και αδιαφιλονίκητο Ουκρανό πρωταθλητή. Και όμως το πέτυχε, έστω και αν χρειάστηκε η απόφαση και των τριών κριτών, μετά το βαθύ κόψιμο του Κλίτσκο στο τέλος των συναρπαστικών 12 γύρων.

Όπως ο «θρυλικός» Rocky νίκησε τον Απόλο, ο Φιούρι σταμάτησε την κυριαρχία 11 χρόνων του Ουκρανού, που υπερασπίστηκε 18 φορές τον 2ο τίτλο του καλύτερου (ήταν ξανά παγκόσμιος πρωταθλητής και το 1998) με επιτυχία. Μόνον ο μεγάλος Τζο Λιούις έχει καλύτερο σερί από τον Ουκρανό, που είχε ρεκόρ 64-3 μέχρι να συναντήσει τον πεισματάρη Φιούρι.

Σαν άλλος Σταλλόνε κόντρα στον Κλάμπερ Λάνγκ (Rocky 3), άλλαξε χέρι κατά την διάρκεια του αγώνα και άντεξε στις πιο δυνατές γροθιές στην ιστορία της πυγμαχίας, κουράζοντας τον 39άρη πια πρωταθλητή. 12 χρόνια νεότερος και 10 πόντους πιο ψηλός, χόρευε στο ταπί εξουθενώνοντας τον Κλίτσκο. Και επειδή η αναμέτρηση τους είχε ονομαστεί από τον Τύπο, η Τιτανομαχία, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένας «Δυτικός», που θα έπαιρνε τον τίτλο από τον «Ανατολικό Ιβάν Ντράγκο».

Ένα ωραίο παραμύθι

Πέρα από τους συνειρμούς και το ωραίο παραμύθι, η ζωή του Φιούρι εύκολα θα γινόταν ταινία. Γεννημένος από Ιρλανδούς μετανάστες, 3 μήνες πρόωρος και ελλιποβαρής, με τους γιατρούς να μην δίνουν πιθανότητες στο βρέφος να επιβιώσει. Ο πατέρας του πυγμάχος στην δεκαετία του 80, έκανε φυλακή το 2011 επειδή έβγαλε το μάτι σε έναν άτυχο, που έμπλεξε σε καυγά μαζί του. Το μικρό του όνομα το πήρε ασφαλώς από τον Μάικ Τάισον, που κυριαρχούσε τον Αύγουστο του 88, όταν γεννήθηκε. Έχει 2 παιδάκια με την σύζυγό του Paris, την Venezuela (5) και τον Prince (3). Στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει τόσο την Ιρλανδία όσο και την Αγγλία, στο ερασιτεχνικό μποξ (πρωταθλητής Αγγλίας, Κοινοπολιτείας και Ευρώπης). Αυτή ήταν η 25η συνεχόμενη νίκη του (παραμένει αήττητος). Είναι ο 5ος Βρεττανός, που κατακτά τον τίτλο. Αυτοαποκαλείται «Gypsy King», ενώ συχνά δίνει σόου στις συνεντεύξεις των αγώνων. Πριν την αναμέτρηση με τον Κλίτσκο εμφανίστηκε σαν τον Μπάτμαν.

Όλος ο κόσμος της πυγμαχίας συνεχάρη την καθαρή νίκη του Φιούρι, που αποδέχτηκε και ο αντίπαλος του, ζητώντας όμως ήδη ρεβάνς. Ο Βρεττανός αποδέχθηκε την πρόκληση, εκκρεμεί όμως και ο αγώνας του πρωταθλητή πλέον του WBO (World Boxing Organization) με τον Αμερικανό Ντεόντι Ουάιλντερ, κάτοχο του τίτλου του WBC (World Boxing Council). Μέχρι τότε μπορεί να ζήσει το δικό του όνειρο. Τα κατέκτησε δίκαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ