ΣΠΟΡ

Είναι το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών;

Είναι το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών;
EPA/ANDREA DI MARCO/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο έναντι της Γιουβέντους στον αγώνα της Τρίτης για το Champions League, έχει ήδη μπει στη λίστα με τα κορυφαία της καριέρας του. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως ίσως είναι και το καλύτερο που έχει σημειώσει ποτέ.

Τα γκολ με ανάποδο ψαλίδι δεν είναι ασυνήθιστα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αυτό που έκανε το τέρμα του Ρονάλντο να ξεχωρίσει όμως ήταν το ύψος που έφτασε ο παίκτης για να μπορέσει να νικήσει τον τερματοφύλακα των αντιπάλων.

Πήδηξε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέχρι το οριζόντιο δοκάρι του Τζίτζι Μπουφόν για να πιάσει τη μπάλα ακριβώς όπως ήθελε για να σημειώσει το δεύτερο τέρμα του στον αγώνα.

Και όντως, το γκολ του Ρονάλντο ίσως είναι το καλύτερο της φετινής σεζόν, όμως συγκρίνεται με τα κορυφαία τέρματα που έχουν σημειωθεί ποτέ στο ποδόσφαιρο;

Ζινεντίν Ζιντάν – Ρεάλ Μαδρίτης vs Μπάγιερ Λεβερκούζεν, 2002

Πριν αναλάβει τη θέση του προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζιντάν είχε σημειώσει το καλύτερο γκολ της καριέρας του, φορώντας τη φανέλα της «βασίλισσας».

Πριν από 16 χρόνια στον αγώνα των «Μερένχες» με τη Μπάγιερ Λεβερκούζεν για το Champions League, ο Γάλλος είχε σκοράρει ένα τέρμα που έχει μπει στο πάνθεον των καλύτερων γκολ όλων των εποχών.

Αυτό το γκολ κατάφερε να δώσει στη Ρεάλ το ένατό της τρόπαιο στην κορυφαία διοργάνωση.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους ποιο γκολ ήταν καλύτερο, το δικό του ή του Κριστιάνο, ο Ζιντάν είπε αστειευόμενος: «Το δικό, σίγουρα το δικό μου».

Μάρκο φαν Μπάστεν – Ολλανδία vs ΕΣΣΔ, 1988

Όταν ήταν παιδί, ο Μάρκο φαν Μπάστεν ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας γυμναστής. Ευτυχώς, τον κέρδισε το ποδόσφαιρο.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988 σφράγισε τη νίκη για τους «Οράνιε» με ένα γκολ που οι λάτρεις του ποδοσφαίρου δεν θα ξεχάσουν ποτέ.

«Πραγματικά, δεν κατάλαβα τι είχα κάνει», είπε σε συνέντευξή του αργότερα. «Μπορείτε να το δείτε και στην αντίδρασή μου. Αναρωτιέμαι: Τι συμβαίνει;».

Οι συμπαίκτες του είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση. «Δεν μπορείς να σουτάρεις απ’ αυτή τη γωνία», είπε ο Ρόναλντ Κούμαν. «Ήταν πολύ ψηλά», δήλωσε ο Φράνκ Ράικαρντ, ενώ ο Ρουντ Γκούλιτ σημείωσε πως «μπορεί να κάνει το ίδιο ένα εκατομμύριο φορές και να μην σκοράρει ξανά αυτό το γκολ».

Ντένις Μπέργκαμπ – Άρσεναλ vs Νιούκαστλ, 2002

Το γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ έναντι της Νιούκαστλ στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι ακόμη ένα τέρμα που έχει γραφτεί στην ιστορία και πρωταγωνιστεί σε "καυγάδες" για το ποιο είναι τελικά το καλύτερο γκολ που έχει σημειωθεί ποτέ.

Με την πλάτη του γυρισμένη στο τέρμα, κατάφερε να αποφύγει τον αντίπαλο αμυντικό αριστοτεχνικά και να νικήσει με μεγάλη μαεστρία τον τερματοφύλακα Σέι Γκίβεν.

«Συνήθως όταν κάνεις κάτι τόσο απίστευτο μετά παρασύρεσαι», είπε ο συμπαίκτης του στην Άρσεναλ, Τιερί Ανρί. «Πόσες φορές έχετε δει έναν παίκτη να έχει τέτοιο έλεγχο της μπάλας και ύστερα να τελειώνει τη φάση; Ο Ντένις έκανε κάτι απίστευτο, αλλά παρέμεινε συγκεντρωμένος. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μεγάλων και φυσιολογικών παικτών».

«Μπορεί να δείχνει λίγο ξεχωριστό ή παράξενο ή απλά ωραίο, αλλά για μένα ήταν ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσω στο τέρμα», είπε ο ίδιος ο Ολλανδός. «Το τελείωμα: απλά προσπαθούσα να αποφύγω τον τερματοφύλακα έτσι ώστε να μην φτάσει τη μπάλα».

Ντιέγκο Μαραντόνα – Αργεντινή vs Αγγλία, 1986

Αποκαλείται «γκολ του αιώνα» και σημειώθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημείωσε δύο γκολ σε αυτό τον αγώνα. Και τα δύο έχουν μείνει στην ιστορία. Στο 51ο λεπτό ο «Ντιεγκίτο» ξεγέλασε τον διαιτητή, χρησιμοποιώντας το χέρι του για να σκοράρει και τέσσερα λεπτά αργότερα πέρασε όποιον παίκτη βρήκε μπροστά του – και τον τερματοφύλακα – για να γράψει το 2-0.

Ο Μαραντόνα πήρε τη μπάλα στη μέση του γηπέδου και έφτασε μέχρι το αντίπαλο τέρμα, περνώντας έξι παίκτες.

Κάρλος Αλμπέρτο – Βραζιλία vs Ιταλία, 1970

Η ομαδική δουλειά απέδωσε σημαντικούς καρπούς σε αυτή την περίπτωση. Οι Βραζιλιάνοι έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα, έπαιξαν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο και ο Κάρλος Αλμπέρτο έβαλε το – εντυπωσιακό – κερασάκι.

Η Ιταλία έχανε ήδη 3-1 όταν σκόραρε ο Αλμπέρτο – στο 86 – όμως αυτό είναι το τέρμα που ξεχώρισε απ’ όλη την αναμέτρηση.

Where does Cristiano Ronaldo's bicycle kick rank among the greatest ever?, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ