ΣΠΟΡ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν.Αφρικής έκρινε ένοχο για φόνο εκ προθέσεως τον Πιστόριους

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν.Αφρικής έκρινε ένοχο για φόνο εκ προθέσεως τον Πιστόριους
Πιστόριους και Στέενκαμπ σε κοσμικό γεγονός Gallo Images / Getty Images/Ideal Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής έκρινε ένοχο τον Όσκαρ Πιστόριους για δολοφονία και όχι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας της φίλης του Ρίβα Στίνκαμπ τον Φεβρουάριο του 2013.

Πέρσι το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή πέντε χρόνων φυλάκισης για “ανθρωποκτονία εξ αμελείας” όμως οι συνήγοροι της Ρίβα κατέθεσαν έφεση ζητώντας ο Πιστόριους να δικαστεί για δολοφονία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο Εφέσεων της Νοτίου Αφρικής αναγνώρισε σωρεία λαθών της Δικαστού Θοκοζίλα, σε πρώτο βαθμό, στην ερμηνεία του Νόμου, για πιθανό δόλο του κατηγορούμενου και δέχτηκε ότι ο Πιστόριους γνώριζε ότι ο θάνατος θα ήταν το πιθανό αποτέλεσμα των ενεργειών του. Τα πέντε μέλη της έδρας του Εφετείου και ο πρόεδρος Τζάστις Λόριμερ είπαν, ότι ο κατηγορούμενος οπλίστηκε με όπλο μεγάλου διαμετρήματος και σίγουρα προέβλεψε, ότι όποιος ήταν πίσω από την πόρτα, πιθανότατα θα πέθαινε.

Ο δικηγόρος του Νοτιοαφρικανού αθλητή υποστήριξε, ότι ο πελάτης του δεν γνώριζε (εκείνη την στιγμή) την ταυτότητα του ανθρώπου πίσω από την πόρτα του μπάνιου, όμως και πάλι το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του, λέγοντας ότι είναι άσχετο.

Η μητέρα της άτυχης κοπέλας ήταν στο ακροατήριο, ενώ ο Πιστόριους απουσίαζε και συνεχίζει να εκτίει την πρωτόδικη ποινή του σε κατ οίκον περιορισμό.Θα πρέπει όμως να επιστρέψει στο δικαστήριο για τη νέα του ποινή. Έχει την δυνατότητα να προσφύγει πλέον μόνο στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όχι όμως κατά της απόφασης, αλλά υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν τα Συνταγματικά του δικαιώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ