ΣΠΟΡ

Ο Νιγηριανός φορ του Ολυμπιακού κάνει την διαφορά στο ξεκίνημα

Ο Νιγηριανός φορ του Ολυμπιακού κάνει την διαφορά στο ξεκίνημα
Ο Ιντέγιε Μπράουν είναι ο νέος "ήρωας" της κερκίδας του Ολυμπιακού Reuters/Antonio Bronic

Ο Ιντέγιε Μπράουν δεν ήταν η «μετεγγραφή αεροδρομίου», γρήγορα όμως κέρδισε και τον πιο απαιτητικό φίλαθλο του Ολυμπιακού. Η όποια αμφισβήτηση για την φτωχή παρουσία του στην Αγγλία, ήδη έχει αντικατασταθεί από την αποδοχή του πάντα χαμογελαστού Νιγηριανού επιθετικού.

Αυτό που τον κάνει να κερδίζει με την παρουσία του στο γήπεδο τους φιλάθλους, είναι η διάθεση του να παίζει για την ομάδα. Είναι ο φορ, που θα παλέψει για το σύνολο, θα ακολουθήσει πιστά τις εντολές του προπονητή του και θα δώσει χαρά στους συμπαίκτες του, αφού δεν κυνηγά αποκλειστικά το σκοράρισμα. Με ύψος 1.81 και σωματοδομή «πολιορκητικού κριού» ταλαιπωρεί αφάνταστα την αντίπαλη άμυνα. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και φάνηκε στο Ζάγκρεμπ, όταν έχασε ένα «σίγουρο γκολ», αλλά λίγο αργότερα χάρισε με φανταστική ατομική ενέργεια το τρίποντο στους ερυθρόλευκους. «Αφιερώνω το γκολ στο Θεό που μ' έχει εδώ και απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Είναι περίπλοκη η ιστορία της ζωής μου και αν μιλάμε, δεν θα φύγουμε μέχρι αύριο. Συγχαρητήρια στην ομάδα και... στον εαυτό μου", θα πει αμέσως μετά στις κάμερες. Και πράγματι η ζωή του έχει στοιχεία «παραμυθιού».


(Πηγή: Reuters/Antonio Bronic)

Οι «συμμορίες» στη Νιγηρία και η απαγόρευση να παίζει ποδόσφαιρο

Ο Μπράουν γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1988 στην πόλη Γιεναγκόα στη Νιγηρία. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. «Οι φίλοι μου έκαναν τρελά πράγματα. Ήταν τα «κακά αγόρια» τις περιοχής. Μία φορά με συνέλαβε η αστυνομία», εξομολογείται σε συνέντευξή του. 16 χρόνων η μητέρα του θα τον στείλει να ζήσει με τη θεία του, για να τον κρατήσει μακριά από μπελάδες. Αυτός όμως θα το σκάσει γιατί ήθελε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, κάτι που του είχαν απαγορεύσει οι δικοί του. Θα ξεκινήσει την καριέρα του στην Bayelsa United και θα πάρει μετεγγραφή στην Ocean Boys. Θα αναδειχθεί πρωταθλητής στα 19 του, στην πρώτη μάλιστα από τις δύο σεζόν, που θα αγωνιστεί εκεί.

Η απόρριψη στην Ολλανδία και η «εκτόξευση»

Τα προσόντα του δεν θα μείνουν απαρατήρητα από τους σκάουτερς Ευρωπαϊκών ομάδων και η Βίλεμ θα τον καλέσει στην Ολλανδία να δοκιμαστεί. Τελικά όμως δεν θα καταφέρει να πείσει τους ανθρώπους της, ούτε κάποια άλλη ομάδα, ότι αξίζει να επενδύσουν στο νεαρό και έτσι θα μεταπηδήσει στην Ελβετία. Τον Ιανουάριο του 2008 εντάσσεται στην Ξαμάξ.

https://www.instagram.com/p/p

Η καριέρα του απογειώνεται, αφού σκοράρει κατά ριπάς, κάνοντας μετεγγραφές πρώτα σε Σοσό και στη συνέχεια στην «δυναστεία» του Ουκρανικού ποδοσφαίρου, Ντινάμο Κιέβου. Είναι σταθερά παραγωγικός σε όλες τις λίγκες: 23 γκολ σε δυόμιση σεζόν στην Ελβετία, 22 σε δύο χρόνια στο σαμπιονά, 45 στην τριετία του στο Κίεβο. Μόνο την τελευταία του χρονιά εκεί θα έχει μονοψήφιο αριθμό τερμάτων, παρόλα αυτά θα προλάβει να σημειώσει σημαντικά γκολ στο Champions League και να δοκιμαστεί στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.

Η μετεγγραφή ρεκόρ στην Αγγλία και η μετακίνηση στο λιμάνι

Τον Ιούλιο του 2014 η Γουέστ Μπρομ θα βγάλει από τα ταμεία της 13 εκατομμύρια €, ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου (εκείνη την στιγμή). Θα υπογράψει για δύο χρόνια και θα πάρει τη φανέλα με το 9.

Η προσαρμογή του όμως δεν είναι εύκολη. Ο αγγλικός σύλλογος έχει στις τάξεις του τον πιο έμπειρο συμπατριώτη του, Βίκτορ Ανιτσέμπε, αλλά και το «νέο παιδί θαύμα» του αγγλικού ποδοσφαίρου, Σαϊντο Μπεραχίνο. Η θέση στην επίθεση (στο 4-3-3) είναι μία. Παρόλα αυτά, αναδεικνύεται 2ος σκόρερ της Γουέστ Μπρομ με 7 γκολ (20 ο Μπεραχίνο, 6 ο Ανιτσέμπε). Αυτό το καλοκαίρι όμως προστίθεται στην εξίσωση ένας ακόμη εξαιρετικός φορ. Ο Σόλομον Ροντόν σπάει το ρεκόρ μετεγγραφής με 15,5 εκατομμύρια ερχόμενος από τη Ζενίτ. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Ολυμπιακός και αρπάζει την ευκαιρία. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η φωτογραφία με τα παπούτσια (!) και τα ακριβά αμάξια

Το 2007 φόρεσε και την φανέλα με το εθνόσημο στο παγκόσμιο κύπελλο U-20, ενώ στο μουντιάλ της Αφρικής ήταν στην αποστολή των Ανδρών (αρχικά είχε κοπεί), μετά τον τραυματισμό του Όμπι Μίκελ. Έκτοτε είναι βασικό στέλεχος της εθνικής, παίζοντας και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2013.

Συνολικά οι μετεγγραφές, που έχει κάνει στην καριέρα του, έχουν «κοστίσει» περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ. Από την Ξαμάξ στην Σοσό 3,8 εκατομμύρια €. Από την Σοσό στην Ντιναμό Κιέβου 9 και στην Γουέστ Μπρομ 13. Προσθέστε και τα 6 του Ολυμπιακού για το συνολικό κόστος μετεγγραφών. Το συμβόλαιο του στην Αγγλία ήταν πολύ καλό με εβδομαδιαίες απολαβές 55 χιλιάδων €. Δεν έλειψαν όμως και οι συμφωνίες με μεγάλες εταιρίες αθλητικής ένδυσης και οι σχετικές φωτογραφίες ποζάροντας με ένα ζευγάρι...παπούτσια.

https://www.instagram.com/p/p

Μεγάλο του πάθος τα γρήγορα και ακριβά αμάξια. Πρώτα αγόρασε μια Bentley. Πλέον είναι κάτοχος μια Rolls Royce Ghost II, αξίας 250.000 δολαρίων!

Η πίστη στον εαυτό του και το Θεό

Ένας πεντάλογος, που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο, φανερώνει έναν άνθρωπο, που πιστεύει στις δυνάμεις του αλλά και την βοήθεια του Θεού.

«5 οδηγίες για τον εαυτό σου κάθε πρωί: 1. Είμαι ο καλύτερος 2. Μπορώ να τα καταφέρω 3. Ο Θεός είναι πάντα μαζί μου 4. Είμαι νικητής 5. Σήμερα είναι η μέρα μου».

Παρόλη την δόξα, είναι ένας εξαιρετικός οικογενειάρχης, παντρεμένος με τη Damaka και έχοντας δύο γιούς, τον Brown Ideye Junior και τον Andriy Ideye.

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ