ΣΠΟΡ

Επιστρέφει στην φυλακή ο Όσκαρ Πιστόριους μετά την απόφαση του Εφετείου

Επιστρέφει στην φυλακή ο Όσκαρ Πιστόριους μετά την απόφαση του Εφετείου
Reuters/Files/Siphiwe Sibeko/Files

Αντιμέτωπος πλέον με ποινή κάθειρξης 15 ετών είναι ο Όσκαρ Πιστόριους, μετά την απόφαση του Εφετείου, που τον βρήκε ένοχο για φόνο εκ προθέσεως το πρωί της Πέμπτης.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε ο Νοτιοαφρικανός πρωταθλητής, καθώς η 5μελης σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου Εφέσεων έκρινε, ότι είχε γνώση του κινδύνου, όταν πυροβολούσε την κλειδωμένη στο μπάνιο, Ρίβα Στίνκαμπ. Η πρωτόδικη απόφαση τον είχε καταδικάσει σε 5ετή φυλάκιση. Η ποινή μετατράπηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε κατ οίκον περιορισμό, πλέον όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Ο Ποινικός Κώδικας της Νότιας Αφρικής δεν προβλέπει ανάλογη ποινή για περισσότερο από 5 χρόνια, ενώ τώρα το μίνιμουμ για φόνο εκ προθέσεως είναι 15 χρόνια! Οι δικαστές, που θα του επιβάλλουν την ποινή τον Ιανουάριο, όταν θα βρεθεί ενώπιον τους, έχουν την δυνατότητα από το Νόμο να δείξουν επιείκεια. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον εκ νέου εγκλεισμό του στην φυλακή. Μόλις δύο μήνες θα έχει μείνει στην πολυτελή οικεία του θείου του στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο εφιάλτης επιστρέφει

Η παραμονή του στις φυλακές ήταν μια εφιαλτική περίοδος, όπως είχε εκμυστηρευτεί στο περιβάλλον του ο Πιστόριους. Η επιστροφή του πίσω από τα κάγκελα πλέον απειλεί και την ίδια του την φυσική υπόσταση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να αντέξει την ψυχολογική πίεση, αλλά και τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης σε φυλακές ύψιστης ασφαλείας.


(Το κελί του Όσκαρ Πιστόριους-Πηγή: Reuters/Sydney Seshibedi)

Όσο για την αθλητική του καριέρα έχει λάβει τέλος. Στα 29 του, η όποια ποινή θα αποδειχθεί απαγορευτική, για να επανέλθει (όταν απολυθεί). Τεράστια θα είναι και η επίπτωση στην οικονομική του κατάσταση, καθώς ήδη οι σπόνσορες του άρχισαν να τον εγκαταλείπουν και μετά από την νέα απόφαση, είναι αναμενόμενο, ότι δεν θα μείνει κανείς δίπλα του. Έχοντας ήδη ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, για να πληρώσει τους ακριβούς δικηγόρους του, ελάχιστα θα θυμίζουν σε λίγο καιρό τον λαμπρό αθλητή-παράδειγμα, για την θέληση και την δίψα για ζωή.

Μοναδική του ελπίδα, να καταφέρουν οι δικηγόροι του να αποδείξουν, ότι κατά την διαδικασία της Έφεσης παραβιάστηκαν τα Συνταγματικά του δικαιώματα και προσφεύγοντας στον Συνταγματικό Δικαστήριο να πετύχει ανατροπή της απόφασης. Οι πρώτες πάντως εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μία απίθανη περίπτωση.


(Πηγή: Reuters/Max Rossi)

Οι στιγμές-σταθμός στην ζωή του Πιστόριους

• Αύγουστος 2012: παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος με τεχνητά μέλη, που διαγωνίζεται με κανονικούς αθλητές
• 14 Φεβρουαρίου 2013: ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου σκοτώνει την φίλη του Ρίβα Στίνκαμπ στο σπίτι του.
• Μάρτιος του 2014: Ξεκινά η εκδίκαση της πολύκροτης δίκης.
• Σεπτέμβριος 2014: η Δικαστής Θοκοζίλε βρίσκει ένοχο τον Πιστόριους για ανθρωποκτονία εξ αμελείας
• Οκτώβριος 2014: ξεκινά η ποινή της 5ετούς φυλάκισής του
• 19 Οκτώβριου 2015: η ποινή του μετατρέπεται σε κατ οίκον περιορισμό και μεταφέρεται στην πολυτελή έπαυλη του θείου του στο Γιοχάνεσμπουργκ.
• 3 Δεκεμβρίου 2015: το Εφετείο μετατρέπει την απόφαση σε φόνο εκ προθέσεως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ