ΣΠΟΡ

Βασιλειάδης: «Να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό, υπαρκτό το Grexit»

Βασιλειάδης: «Να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό, υπαρκτό το Grexit»
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παρχώρησε ο Γιώργος Βασιλειάδης Eurokinissi Sports

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός αλλά και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», μίλησε ο Γιώργος Βασιλειάδης και αναφέρθηκε στα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μίλησε τόσο για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός όσο και για τις δυο προτάσεις που υπάρχουν για τους «πράσινους», χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετική την πρόταση που έχει γίνει για το «Athens Alive».

Παράλληλα, μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου τονίζοντας πως η απειλή του «Grexit» είναι υπαρκτή. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αυτό συμβαίνει λόγω της στάσης που έχει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προς το άθλημα κι όχι λόγω παρέμβασης της πολιτείας στο αυτοδιοίκητο.

Οι αρχιδιαιτητές και το VAR

«Ζητήσαμε και επιμένουμε από πέρυσι, ξένοι αρχιδιαιτητές για να φύγουν οι σκιές και VAR, για το οποίο υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Πήραμε πρωτοβουλίες ενώ οι παράγοντες κωλυσιεργούσαν κάπως, θέλουμε να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς σκιές, σε συνεργασία με την FIFA και την UEFA και νομίζω το κάνουμε με επιτυχία. Ξέραμε ότι στο καθεστώς μετάβασης θα συναντήσουμε προβλήματα, οι καθυστερήσεις και η ερμηνεία του πλαισίου ήταν κάποια από αυτά στην προσπάθειά μας», είπε αρχικά ο Γιώργος Βασιλειάδης και πρόσθεσε:

«Η μετάβαση από ένα καθεστώς ανομίας σε νομιμότητα δεν ήταν εύκολη, όμως ας μην ισοπεδώσουμε τα πάντα. Το ότι υπάρχουν τακτικοί δικαστές είναι εχέγγυο αμεροληψίας και μεγάλο βήμα σε σχέση με το παρελθόν, κανένας στο απυρόβλητο ασφαλώς, αλλά δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Σκεφτείτε την ίδια κατάσταση φέτος με ορισμένες συμπεριφορές ανομίας και χωρίς τακτικούς δικαστές, τι θα είχε γίνει τώρα».

Το ζήτημα του Grexit

Αναφορικά με το θέμα του Grexit, ο Γιώργος Βασιλειάδης υποστήριξε «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, θέλει οργανωμένη, συντονισμένη προσπάθεια με παίκτες και παράγοντες αποφασισμένους να βοηθήσουν. Δεν το θέλουν ιδιαίτερα, με τις τιμωρίες όμως θα βάλουν μυαλό και θα συνταχθούν με το σωστό», ενώ πρόσθεσε:

«Το θέμα του Grexit τίθεται για πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της στάσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προς το ποδόσφαιρο, δεν είναι θέμα σύγκρουσης της Πολιτείας με το ποδόσφαιρο. Οπότε, το αν θα συμβεί εξαρτάται από τους συλλόγους, αν θέλουν να πυροβολήσουν τα πόδια τους δεν τους το απαγορεύει κανένας».

4366747

Για την πιθανότητα του Grexit μίλησε ο υφυπουργός. Πηγή: Eurokinissi Sports

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Βασιλειάδης, σχολίασε: «Να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, να συμπλεύσουν με την προσπάθειά μας, γιατί το Grexit θα είναι καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα απομονωθεί η χώρα μας σε όλα τα επίπεδα και θα μείνει πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεκαπέντε ομάδες δέχθηκαν άμεσα την πρότασή μας, στο σύνολό τους όλες έμμεσα. Όταν μπλέκουμε το ποδόσφαιρο και την πολιτική πολλά μπορούν να συμβούν, αλλά να βαδίσουμε όλοι μαζί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συμπλέουμε με τις διεθνείς ομοσπονδίες και από το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Υπάρχουν 2-3-4 παράγοντες που συνεχίζουν στο ίδιο βιολί και κάνουν φασαρία όλη τη χρονιά. Από τη στιγμή που δεν εισακουστήκαμε και οι δηλώσεις δεν κρίνονται από το Πειθαρχικό, αυτό θα γινόταν. Ελπίζουμε από το καλοκαίρι και μετά, με νέο κανονιστικό πλαίσιο, να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. Είναι μεγάλο πρόβλημα και δυσφημεί το σύνολο του προϊόντος, δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, μας το ζητούν και οι Ομοσπονδίες. Από του χρόνου όμως πιστεύω ότι θα το σκέφτεται δύο φορές κάποιος για να μιλήσει».

Μονόδρομος η αναδιάρθρωση

Ο Γιώργος Βασιλειάδης στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πολλές φήμες που δεν είναι αληθείς. «Μην ακούτε πολλά για τα σχέδια αναδιάρθρωσης, πάντα όταν μοιράζεται κάτι υπάρχει ένα λάθος για να καταλάβει κανείς τη διαρροή, οπότε υπάρχουν κι άλλα στοιχεία. Από την ημέρα που ανέλαβα, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός δεν έχει χώρο για τόσες πολλές ομάδες. Δημιουργούνται ζητήματα βιωσιμότητας και αξιοπιστίας, συζητάω με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, το είχαμε συμφωνήσει και πέρυσι αλλά το καλοκαίρι άλλαξε η ρότα της Σούπερ Λίγκας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σχολίασε: «Υπάρχει απόφαση και στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης, μέσω της χρηματοδότησης του αθλητισμού από το στοίχημα που εξετάζουμε, όμως είναι ακόμα κάπως πρώιμο. Σε αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε και κυκλοφόρησε έτσι δεν φαίνονται καλά οι δικλίδες και αυτά που ζητούμε εμείς προκειμένου να φύγουν οριστικά οι σκιές, σχετικά με οικονομική διαχείριση, λογοδοσία, υποδομές, να μη χρωστούν χρήματα σε ποδοσφαιριστές οι ΠΑΕ, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά να επενδύονται στον αθλητισμό, όχι σε τσέπες, η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει χωρίς όρους».

Ενώ για το αν είναι σύμφωνος με μια τέτοια κίνηση, απάντησε: «Ενθαρρύνω ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι μονόδρομος, αλλιώς θα αναγκαστούμε να φτάσουμε σε αυτό όταν έρθει η ώρα της αδειοδότησης. Δεν μπορούν οι ΠΑΕ να σταθούν με αυτά τα έσοδα, έτσι φτάνουμε να υπάρχουν παραρτήματα και εξαρτημένες ομάδες. Εμείς θέλουμε οικονομική αυτάρκεια με έλεγχο για να φύγουν οι σκιές, εκεί θα κινηθούμε με σεβασμό στο κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί και οικονομικό έλεγχο σε όλα».

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός

Η συζήτηση στη συνέχεια, πέρασε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας. Ο Παναθηναϊκός. Ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τραγικά λάθη στον Παναθηναϊκό, ήρθε σε μια δεινή κατάσταση και είναι στο χείλος της καταστροφής, η κατάσταση δεν τιμάει την ομάδα με την ισχυρή παρουσία της στην Ευρώπη, να τιμωρείται έτσι. Ο χρόνος τελειώνει, είμαστε διατεθειμένοι ως Κυβέρνηση να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο, θεσμικά, όχι με τους τρόπους του παρελθόντος και φωτογραφικές ρυθμίσεις, αυτά έχουν τελειώσει»

Ενώ πρόσθεσε: «Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος, ο Ερασιτέχνης μας απασχολεί ιδιαίτερα, αθλητικός πνεύμονας στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως και ο Πανελλήνιος. Υπάρχει και η άλλη πρόταση, φαίνεται ότι είναι σοβαρή, όμως πρέπει να κινηθούν άμεσα και οι δύο πλευρές, δεν μπορούν να αφήσουν τον Παναθηναϊκό σε αυτή την κατάσταση».

Το Athens Alive

Αναφορικά με την πρόταση για το «Athens Alive» που έχει κατατεθεί από την κοινοπραξία εταιριών που έφερε στην Ελλάδα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σχολίασε: «Ο κ. Γιαννακόπουλος έχει κάνει μια πρόταση, εμείς ξεκαθαρίσαμε τι είναι εφικτό να γίνει, είπαμε τι ζητάμε για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Να διασφαλιστεί ότι οι ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων δεν θα κινδυνεύσουν και θα έχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις για να ασκούν τη δραστηριότητά τους, να διασφαλίσουμε τον ελληνικό αθλητισμό και μετά συζητάμε το οτιδήποτε πάντα στα πλαίσια του νόμου».

663134

Ως εξαιρετικά σοβαρή χαρακτηρίζει την πρόταση του Athens Alive ο Γιώργος Βασιλειάδης. Πηγή: Eurokinissi Sports.

Επίσης, υπογράμμισε: «Υπάρχουν αναλύσεις για το τι μπορεί να γίνει και από τις δύο πλευρές, σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας προχωράμε, αν βγαίνει οικονομικά θα προχωρήσει. Θεωρούμε την πρόταση εξαιρετικά σοβαρή, αλλά δεν ψάχνουμε μια λύση για να σωθεί κάτι όπως όπως, οι άνθρωποι που αγαπούν τον Παναθηναϊκό θέλουν μια στέρεη και σοβαρή πρόταση, για αυτό είμαστε τόσο προσεκτικοί και κρίνουμε τα πάντα, στο πλαίσιο του νόμου όμως».

Οι ευθύνες του Γιάννη Αλαφούζου

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια και για τις ευθύνες που έχει ο Γιάννης Αλαφούζος για την κατάσταση στον Παναθηναϊκό. «Υπάρχουν δεδομένες ρυθμίσεις για τις ανώνυμες εταιρίες και την ελάφρυνση των χρεών, ο κ. Αλαφούζος πρέπει να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του, όλοι οφείλουν να το κάνουν. Θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλους αν κινδυνεύσει ο Παναθηναϊκός, οικονομικό και σε άλλους τομείς», τόνισε και επισήμανε:

«Εμείς έχουμε τονίσει ότι θεσμικά είμαστε απολύτως έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί να κατηγορήσει κάποιος αυτή την Κυβέρνηση είναι το ξεπούλημα δημόσιων εγκαταστάσεων και οι θέσεις εργασίας που χάνονται».

3793596

Μεγάλες οι ευθύνες του Γιάννη Αλαφούζου για τον Παναθηναϊκό σύμφωνα με τον υφυπουργό. Πηγή: Eurokinissi Sports.

Το θέμα των εγκαταστάεων

Τελευταίο κεφάλαιο στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Βασιλειάδης, ήταν αυτό των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο υφυπουργός σχολίασε αρχικά: «Εμείς θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό όφελος από το ΟΑΚΑ, με αυτοχρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις ώστε να μην χρειάζονται τόσα για τη συντήρησή του. Εμείς θέλουμε έναν καλύτερα οργανωμένο χώρο, να πέσουν χρήματα που όμως το Δημόσιο δεν έχει τώρα, σε συνεργασία με ιδιώτες αλλά πάντα με την εξασφάλιση των ερασιτεχνικών ομοσπονδιών, εμείς δεν είμαστε Υπουργείο Ποδοσφαίρου και δρούμε με τρόπο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των αθλημάτων. Κρινόμαστε από τις πράξεις μας, στο τέλος θα κάνουμε λογαριασμό».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Ένα καλό γήπεδο, όπως το Καραϊσκάκη π.χ., δεν σε προδιαθέτει να το καταστρέψεις. Συζητήσαμε με το μπάσκετ του Παναθηναϊκού για το ΟΑΚΑ, με την ΑΕΚ για το τένις και το Ποδηλατοδρόμιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλο κόστος για να συντηρηθεί και θα κοιτάξουμε να φτιαχτεί μια εγκατάσταση που να πληρεί τις αγωνιστικές προδιαγραφές με πολύ λιγότερα χρήματα, σκεφτείτε ότι μας κοστίζει 500.000 ευρώ το πετρέλαιο κάθε χρόνο χωρίς να έχουμε καλή θέρμανση».

Ενώ για την πρόθεση της κυβέρνησης τόνισε: «Να διασφαλίσουμε ένα μέλλον στο άθλημα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής και τους αρμόδιους για να φτιαχτεί ένας άλλος χώρος, όμως δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα με το υπάρχον Ποδηλατοδρόμιο αν δεν διασφαλίσουμε πρώτα την ποδηλασία, ενδεχομένως να αναλάβει το κόστος του νέου χώρου ο σύλλογος που ενδιαφέρεται για το Ποδηλατοδρόμιο. Οι εγκαταστάσεις που μας ήρθαν από το παρελθόν είναι εξόχως προβληματικές, ίσως ακόμα και ποινικά κολάσιμες, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε».

Επιπρόσθετα, σχολίασε: «Ο ελληνικός αθλητισμός έχει αποδείξει ότι έχουμε έμφυτο ταλέντο, προσαρμοζόμαστε σε οικονομικά δεδομένα δύσκολα, μετά τα μεγάλα χαστούκια και την κακή οικονομική διαχείριση που υπήρξε. Εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ πλέον, προσαρμοζόμαστε, πολλές φορές βέβαια είμαστε δίπλα σε όλες τις ομάδες χωρίς να ακούμε ευχαριστώ, βοηθάμε με κάθε τρόπο, ψάχνουμε να βρούμε θεσμικές λύσεις. Στην ιστιοπλοΐα π.χ., ο μόνος τρόπος να ρίξεις ένα σκάφος μας στη θάλασσα ήταν με ελικόπτερο! Έχουμε σοβαρά ζητήματα, έχουν συμβεί πολύ παράξενα πράγματα, προσπαθήσαμε πρόσφατα να βάλουμε μια μεγάλη ΚΑΕ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και διαπιστώνουμε ότι το έργο είναι αυθαίρετο».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός ανέφερε: «Το κλειστό της Παιανίας είναι αυθαίρετο, έχουμε εδώ και δύο χρόνια τα χρήματα από την Περιφέρεια για να το φτιάξουμε και δεν μπορούμε. Λεηλάτησαν και διέλυσαν τον ελληνικό αθλητισμό και τώρα έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα τα φαντάσματα του παρελθόντος. Εμείς προσπαθούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια του τον ελληνικό αθλητισμό, παλεύουμε με σεβασμό και για το τελευταίο ευρώ που δίνεται ώστε να διορθώσουμε την κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ