ΣΠΟΡ

Πως κατάφερε ο Γερμανός τεχνικός να μεταμορφώσει την Λίβερπουλ

Πως κατάφερε ο Γερμανός τεχνικός να μεταμορφώσει την Λίβερπουλ
Reuters / Andrew Couldridge Livepic

Σε λιγότερο από 2 μήνες στο Άνφιλντ ο Κλοπ κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της Λίβερπουλ και να την μεταμορφώσει σε ανταγωνιστική ομάδα. Δειλά-δειλά κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες σκέψεις ακόμη και για να μπορέσει να διεκδικήσει τον εφετινό τίτλο στην Αγγλία!

Ο ίδιος απορρίπτει κάθε τέτοια σκέψη και σενάριο με το γνωστό πλατύ χαμόγελό του. Πώς όμως να μην γίνονται τέτοιες προσεγγίσεις, για μια ομάδα που από προβληματική έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο σύνολο, που αρχίζει και πάλι να εμπνέει τον σεβασμό σε κάθε αντίπαλο.

Τα 7 «κλειδιά» της επιτυχίας του Κλοπ

1. Τα αποδυτήρια. Παρότι ο Κλοπ ήταν στην σκέψη των ανθρώπων του ΔΣ της Λίβερπουλ από το καλοκαίρι, δεν έκαναν κάποια κίνηση, καθώς ο ίδιος ήθελε ένα μικρό διάλειμμα από τα γήπεδα. Συνέχισαν λοιπόν με τον Ρότζερς, που όμως φανερά είχε χάσει τα αποδυτήρια. Ο «χαμογελαστός Γερμανός γίγαντας» άλλαξε το κλίμα. Οι παίκτες απέκτησαν κίνητρο και είναι φανερό στο πρόσωπο τους, ότι διασκεδάζουν με το ποδόσφαιρο που παίζουν.

2. Αδιάκοπο πρεσάρισμα. Είναι το σήμα κατατεθέν της προπονητικής φιλοσοφίας του. Από τις 17 Οκτωβρίου και το ντεμπούτο του με την Τότεναμ έδειξε ότι θα επενδύσει και στην Λίβερπουλ σε αυτό το κομμάτι. Ιδιαίτερα στις εκτός έδρας νίκες με την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Σίτυ, το πρεσάρισμα ήταν αυτό, που έφερε το τρίποντο. Οι αντίπαλοι ένιωθαν ασφυξία και δεν είχαν αντίδοτο. Στις ανησυχίες ότι μπορεί να μην αντέξουν στον ίδιο ρυθμό οι παίκτες του μέχρι το τέλος, ο Κλοπ απαντά δείχνοντας τα πεπραγμένα του στη Ντόρτμουντ. Οι «κίτρινοι» έτρεχαν μέχρι την τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα.


(Πηγή: Reuters/Carl Recine)

3. Τακτική προσαρμογή. Στο Ετιχάντ ο Κλοπ διέλυσε την Σίτυ γιατί δεν ακολούθησε την συμβατική λογική στην 11άδα: έπαιξε χωρίς τον κλασσικό φορ (Μπεντεκέ), που απαιτούν συχνά τα βρεττανικά γήπεδα προτιμώντας μια 3άδα μεσοεπιθετικών. Λαλάνα, Κοούτινιο, Φιρμίνιο διέσυραν τα κεντρικά μπακ της Σίτυ, που σίγουρα θα αντιμετώπιζαν καλύτερα έναν πιο «συμβατικό φορ». Ο Κλοπ διαβάζει τον αντίπαλο και δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις στον καταρτισμό της ομάδας, που μοιάζουν «τραβηγμένες», αλλά στην ουσία αποδίδουν τα μέγιστα. Και βέβαια πάντα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί και τους δύο του φορ (επέστρεψε και ο Στάριτζ) βάζοντας δύσκολα στον αντίπαλο προπονητή, που θα πρέπει να μαντέψει την επιλογή του Γερμανού.


(Πηγή: Reuters/Carl Recine)

4. «Ανέστησε» τον Κοουτίνιο. Ο μικρόσωμος Βραζιλιάνος είναι από τους λίγους τοπ κλας παίκτες του ρόστερ της Λίβερπουλ. Τους τελευταίους όμως μήνες της εποχής Ρότζερς είχε και αυτό εξαφανιστεί. Ο Κλοπ τον αναγέννησε. Έχει τον τρόπο του να μεταμορφώνει την ψυχολογία των παικτών του και το 10άρι της Λίβερπουλ τον ανταμείβει μέσα στο γήπεδο.

5. Κέρδισε τα Μέσα. Ο Ρότζερς δεν είχε ποτέ το χάρισμα της επαφής του με τα Μέσα Ενημέρωσης. Και όταν τα αποτελέσματα τον εγκατέλειψαν, ελάχιστα είχε την στήριξη τους, σε μια χώρα, που ο Τύπος παραδοσιακά «διαλύει» τον «αδύναμο». Αυτά άλλαξαν με τον ερχομό του Κλοπ. Οι συνεντεύξεις Τύπου αποκτούν ενδιαφέρον, ο κόσμος αλλά και οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν έναν πανέξυπνο και οξυδερκή προπονητή. Έναν τύπο, που δεν θα φοβηθεί την δημοσιότητα και δεν θα βλέπει παντού στο πάνελ «εχθρούς». Η συνέντευξη που έδωσε στον μικρό οπαδό της Λίβερπουλ, τα λέει όλα.

6. Τι πρέπει να βελτιώσει; Μα σαφέστατα την αμυντική λειτουργία της ομάδας του. Ιδιαίτερα στα εντός έδρας ματς με μικρότερες ομάδες, όπως φάνηκε και στην ήττα από την Κρίσταλ Πάλας. Στα στημένα υπάρχει θέμα, ενώ και η έντονη προσπάθεια να ανοίξει τις κλειστές άμυνες, αφήνει διαδρόμους στην δική του, που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος σε γρήγορες αντεπιθέσεις.

7. Πού μπορεί να φτάσει; Η 4άδα είναι ο βασικός στόχος της ομάδας. Πριν ξεκινήσουν τα ματς της 15ης αγωνιστικής, είχε μόνον 6 βαθμούς διαφορά από την πρωτοπόρο Σίτυ. Η Λίβερπουλ θα παίξει την Κυριακή στον Βορρά και την έδρα της Νιούκασλ και με τρίποντο θα κλείσει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα.

Το σημαντικό για την Λίβερπουλ είναι ότι τα παιχνίδια της πλέον είναι και πάλι διασκεδαστικά και κάνουν τον οπαδό να θέλει να πάει στο γήπεδο. Και αυτή την φορά να έχει και την αίσθηση, ότι η ομάδα του μπορεί να κερδίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ