ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το πέναλτι που σημάδεψε για πάντα τον Ρομπέρτο Μπάτζιο

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το πέναλτι που σημάδεψε για πάντα τον Ρομπέρτο Μπάτζιο
Getty images/ideal images/Shaun Botterill / Staff

Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία από το Μουντιάλ του 1994 και από τις πιο ιστορικές στην ιστορία του θεσμού. Από τη μία ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, απαρηγόρητος, καθώς έχει μόλις αστοχήσει σε χτύπημα πέναλτι στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στη Βραζιλία κι από την άλλη ο πανευτυχής Κλαούντιο Ταφαρέλ, ο οποίος συνειδητοποιεί ότι η Σελεσάο έχει μόλις κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο τελικός του Μουντιάλ του 1994 είναι από τους πλέον κλασικούς στην ιστορία του θεσμού, αν και δεν είχε γκολ στα 120 λεπτά της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Έτσι, οι δύο διεκδικητές του τίτλου οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι.

Αλμπερτίνι και Εβάνι ευστόχησαν για την Ιταλία, όπως και οι Ρομάριο, Μπράνκο και Ντούνκα για τη Βραζιλία. Αντίθετα, Μπαρέζι και Μασάρο είχαν αστοχήσει από την «άσπρη βούλα» για τη Σκουάντρα Ατζούρα, ενώ ο Παλιούκα είχε αποκρούσει το πέναλτι του Μάρσιο Σάντος για τη Βραζιλία.

Τότε ήταν που ανέλαβε να στήσει τη μπάλα στα 11 βήματα ο σπεσιαλίστας στα πέναλτι Ρομπέρτο Μπάτζιο, με μόνο στόχο να ευστοχήσει, για να κρατήσει «ζωντανή» την ομάδα του στη διεκδίκηση του τίτλου. Όμως ο «μικρός Βούδας» αστόχησε, στέλνοντας τη μπάλα πάνω από την εστία του Ταφαρέλ, κι έτσι στο Rose Bowl της Πασαντίνα, γράφτηκε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Μπάτζιο έμεινε σκυμμένος πάνω από την άσπρη βούλα, ενώ οι Βραζιλιάνοι πανηγύριζαν ξέφρενα τον τίτλο, αφιερώνοντάς τον στον Άιρτον Σένα, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε βρει τραγικό θάνατο στην πίστα της Ίμολα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ