ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» με... υπογραφή Μαραντόνα

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το «χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» με... υπογραφή Μαραντόνα
Getty Images/ideal images/Staff

22 Ιουνίου 1986, μια μέρα-σταθμός για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους, με πρωταγωνιστή και στις δύο περιπτώσεις τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Αργεντινή και Αγγλία κοντράρονται στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Μεξικό, με την Μπιανκοσελέστε να φεύγει νικήτρια από το γήπεδο με 2-1, και τον Ντιεγκίτο να σκοράρει δύο τέρματα, που έμελλε να μείνουν στην ιστορία για εντελώς διαφορετικούς λόγους το καθένα: Το πρώτο ως το πλέον αμφιλεγόμενο και το δεύτερο ως το καλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Ήταν το 51ο λεπτό της αναμέτρησης όταν ο Μαραντόνα έτρεξε προς τη μπάλα, η οποία κατευθυνόταν ψηλοκρεμαστά προς την μικρή περιοχή, εκμεταλλευόμενος το λανθασμένο γύρισμα του ποδοσφαιριστή της Αγγλίας Στιβ Χοτζ. Ο τερματοφύλακας Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον, αντέδρασε έγκαιρα με έξοδο, τρέχοντας επίσης προς τη μπάλα για να την αποκρούσει. Κι ενώ ο Άγγλος πορτιέρο βρισκόταν σε πιο πλεονεκτική θέση για να πετύχει το σκοπό του, όντας περίπου 20 πόντους ψηλότερος από τον Ντιεγκίτο, ο Αργεντίνος σήκωσε το αριστερό του χέρι, πρόλαβε τη μπάλα και χτυπώντας τη δυνατά την έστειλε στα δίχτυα, με τον Τυνήσιο διαιτητή της αναμέτρησης, μη βλέποντας την παράβαση, να μετρά το γκολ ως έγκυρο και να… δείχνει σέντρα.

Μετά τον αγώνα, ο Αργεντίνος άσος δήλωσε πως το γκολ επετεύχθη «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού», κι έτσι το συγκεκριμένο τέρμα έχει μείνει στην ιστορία ως «το χέρι του Θεού». Χρειάστηκε να περάσουν τρεις δεκαετίες για να παραδεχτεί ότι σκόραρε με το χέρι και περιγράφοντας τη στιγμή, αναφέρεται στο «πάγωμα» ακόμη και των ίδιων των συμπαικτών του όταν διαπίστωσαν ότι ο διαιτητής είχε μετρήσει το γκολ.

«Δε θα ξεχάσω τον Μπατίστα που με ρώτησε: "Τη βρήκες με το χέρι, ε; Του απάντησα: "Σκάσε και συνέχιζε να πανηγυρίσεις"», λέει χαρακτηριστικά στις σελίδες της αυτοβιογραφίας του.

Τέσσερα λεπτά μετά το «χέρι του Θεού», ο Μαραντόνα βρήκε και πάλι δίχτυα, σημειώνοντας το «γκολ του αιώνα», όπως έχει μείνει στην ιστορία. Ο Ντιεγκίτο πήρε τη μπάλα δέκα μέτρα πίσω από τη μεσαία γραμμή του γηπέδου και ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία, διανύοντας περί τα 60 μέτρα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα και περνώντας με… χαρακτηριστική άνεση τους Χοτς, Μπίρντσλεϊ, Ριντ και Μπούτσερ, τον τελευταίο μάλιστα δύο φορές, έφτασε στη μικρή περιοχή, πλάσαρε τον Σίλτον και έγραψε το 2-0.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ